Η πολιτική ευθύνη για την υπόθεση των e-mails που δόθηκαν στο γραφείο της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου ανελήφθη. Η ίδια απεσύρθη απο το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ ενώ παραιτήθηκαν ο γραμματέας του ΥΠΕΣ και ο γραμματέας Απόδημων του κόμματος. Μόνο που πλέον η αντιπολίτευση επιχειρεί να στήσει ένα σκηνικό αμφισβήτησης της επιστολικής ψήφου και κινείται σχεδόν σύσσωμη στη λογική του Κυριάκου Βελόπουλου.

Το θέμα τείνει να λάβει διαστάσεις εκτός λογικής. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ που αυτοαποκαλούνται και κόμματα εξουσίας, εμφανίζονται να ανοίγουν ζήτημα ως προς το αδιάβλητο της ψηφοφορίας στις ευρωεκλογές. Ένα σκηνικό που επιχειρήθηκε να στηθεί και πριν από τις εθνικές εκλογές, αλλά τελικά η Κουμουνδούρου το είχε… μαζέψει.

Η νέα της ηγεσία βέβαια ουδείς γνωρίζει τι θα πράξει. Η αγωνία για την επόμενη ημέρα των ευρωεκλογών έχει ήδη οδηγήσει τον Στέφανο Κασσελάκη να υιοθετήσει πλήρως τον πολακισμό, τον λαϊκισμό δηλαδή που,  στη λογική ότι «στην πολιτική όλα επιτρέπονται», προτάσσει τη λάσπη και προς πάσα κατεύθυνση.

Φίλα προσκείμενα στον ΣΥΡΙΖΑ μέσα ενημέρωσης ήδη επιχειρούν να συνδέσουν τα δύο θέματα –διαρροή e-mails με επιστολική ψήφο– ενώ και στο ΠΑΣΟΚ η λογική είναι ίδια. Πώς θα μπορούσε άλλωστε να είναι διαφορετικά, τη στιγμή που ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει, με σαφήνεια, επιλέξει να εμφανίζεται το κόμμα του ως ουρά της Κουμουνδούρου. Πολύ περισσότερο τώρα που οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το ΠΑΣΟΚ τρίτο κόμμα (ξανά).

Από κοντά και το ΚΚΕ που έχει ταχθεί κατά της επιστολικής ψήφου και ανοιχτά υποστηρίζει ότι οι εξελίξεις θέτουν θέμα «προστασίας του αδιάβλητου των εκλογών», ενώ αυτό που σχεδόν πανηγυρίζει με τις θέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι ο Κυριάκος Βελόπουλος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

Και όλα αυτά τη στιγμή που η υπόθεση των e-mails ουδεμία σχέση έχει με την επιστολική ψήφο, όπως αυτή θεσμοθετήθηκε με τον νόμο που πέρασε στη Βουλή η κυβερνώσα παράταξη. Μάλιστα, το γεγονός πως η υπόθεση εξελίχθηκε την περίοδο μεταξύ των δύο εκλογικών διαδικασιών τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2023, πριν καν δηλαδή ανοίξει το θέμα της επιστολικής ψήφου, καθιστά ανεδαφικές τις προσπάθειες της αντιπολίτευσης.

Σε κάθε περίπτωση, η επιχείρηση που έχει στηθεί προκειμένου να αποδομηθεί η επιστολική ψήφος χαρακτηρίζεται από αθλιότητες και κυρίως από θέσεις ανάλογες με αυτές που υποστηρίζουν κάθε φορά τα άκρα του πολιτικού συστήματος.