Όποιος παρακολουθεί την πολιτική σκηνή των ΗΠΑ γνωρίζει ότι, στις επόμενες προεδρικές τους εκλογές, ο πιθανότερος υποψήφιος από την πλευρά των Ρεπουμπλικανών θα είναι ο Ντόναλντ Τραμπ. Αυτό από μόνο του είναι κάτι πολύ ανησυχητικό...

Το ακόμα χειρότερο νέο, ωστόσο, είναι ότι ο Τραμπ, όπως φαίνεται, συγκεντρώνει πάρα πολλές πιθανότητες να είναι και ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ. Πάλι. Ειδικότερα, σχετική δημοσκόπηση έδειξε ότι αν οι Αμερικανοί είχαν σήμερα να διαλέξουν ανάμεσα σε Μπάιντεν και Τραμπ, θα προτιμούσαν τον Τραμπ (με ποσοστό 51%). Κάποιοι βέβαια δεν δείχνουν να ανησυχούν, είτε επειδή δεν ζουν στις ΗΠΑ και εν πολλοίς αδιαφορούν για ό,τι συμβαίνει εκεί είτε επειδή θέλουν να πιστεύουν ότι πίσω από τις γελοιότητες στη συμπεριφορά του Τραμπ υπάρχει ένας πραγματιστής πολιτικός.

Πιο συγκεκριμένα για αυτό το τελευταίο, υπάρχουν ουκ ολίγοι που λένε ότι, ως πρόεδρος την περίοδο 2016-2020, ο Τραμπ στην οικονομία τα πήγε καλά (πράγμα αμφισβητούμενο, αλλά έστω...) και ότι είναι αντιπαθής στους Ευρωπαίους επειδή βάζει πάνω από όλα τα στενά αμερικανικά συμφέροντα. Ωστόσο, ακόμα κι αν αυτοί οι ισχυρισμοί αληθεύουν, αφορούν πολιτικές με βραχυπρόθεσμο μόνο ορίζοντα. Εμείς εδώ όταν μιλάμε για μία ακόμα προεδρική θητεία Τραμπ, δεν μιλάμε μόνο για τα επόμενα 3-4 χρόνια ούτε μόνο για τις ΗΠΑ. Μιλάμε για το μέλλον του πλανήτη ολόκληρου – των ΗΠΑ συμπεριλαμβανομένων.

Για παράδειγμα, η πεισματική άρνηση του Τραμπ να αποδεχτεί τα αποτελέσματα των εκλογών του 2020 – μία άρνηση που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα – δεν μπορεί να μη θεωρείται ένδειξη των βλαπτικών προθέσεων που έχει αυτός ο άνθρωπος για την αμερικάνικη δημοκρατία. Όσο για όλες τις υπόλοιπες δημοκρατίες, έχουν ακόμα περισσότερους λόγους να μη θέλουν να τον δουν στην προεδρία των ΗΠΑ. Ένας από αυτούς είναι, λ.χ., η αδυναμία που δείχνει σε αυταρχικούς ηγέτες τύπου Πούτιν ή Ερντογάν.

Με δυο λόγια, ασχέτως του αν βρίσκεσαι εντός ή εκτός ΗΠΑ, αν δεν είσαι βαθιά αντισυστημικό άτομο, έχεις κάθε λόγο να ανησυχείς μπροστά στο ενδεχόμενο να ξαναβρεθεί ο Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Αν είσαι Αμερικανός πολίτης, ανησυχείς κυρίως γιατί δεν είναι δημοκράτης. Αν είσαι Έλληνας πολίτης, ανησυχείς κυρίως γιατί είναι φίλος του Ερντογάν. Αν είσαι Ευρωπαίος πολίτης, ανησυχείς κυρίως γιατί είναι θαυμαστής του Πούτιν. Αν είσαι πολίτης του δυτικού κόσμου γενικότερα, ανησυχείς κυρίως γιατί θέλει να διαλύσει το ΝΑΤΟ. Και αν είσαι πολίτης οποιασδήποτε άλλης χώρας οπουδήποτε αλλού, ανησυχείς κυρίως γιατί είναι πολέμιος της φιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης.

Εάν σε όλα αυτά προσθέσουμε και τη σημερινή, πολύ τεταμένη ατμόσφαιρα στο παγκόσμιο γεωπολιτικό πεδίο, τότε η απάντηση στην ερώτηση του τίτλου είναι ότι, όχι, ο πλανήτης δεν είναι έτοιμος για μία δεύτερη προεδρική θητεία Τραμπ. Μπορεί λίγο πολύ να έχουμε όλοι μία ιδέα τι να περιμένουμε από αυτόν, αλλά πλέον οι σταθερές του παγκόσμιου συστήματος είναι πιο ευάλωτες σήμερα από ό,τι ήταν πριν τέσσερα χρόνια.

Το λιγότερο, πριν τέσσερα χρόνια δεν υπήρχε πόλεμος ούτε στην Ουκρανία ούτε στη Μέση Ανατολή. Και, εδώ που τα λέμε, η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ επί Τραμπ ήταν που άνοιξε το δρόμο και για τους δύο αυτούς πολέμους. Εάν δεν θέλουμε να δούμε τι άλλους καταστροφικούς δρόμους μπορεί να ανοίξει στο μέλλον ο συγκεκριμένος, μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι ο αμερικανικός λαός, ό,τι κι αν λέει τώρα στις δημοσκοπήσεις, θα σταθεί στο ύψος του όταν έρθει η ώρα της κάλπης.