Ξεκίνησε σήμερα, Δευτέρα, η δίκη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ήδη ο ίδιος προέβη σε επιθέσεις απέναντι σε πρόσωπα της δικαιοσύνης, καθώς επιτέθηκε στην εισαγγελέα της Νέας Υόρκης και τον δικαστή που επιβλέπει την εν λόγω δίκη.

Η εισαγγελέας Λετίσια Τζέιμς ζητά ποινές, όπως πρόστιμα που αγγίζουν τουλάχιστον τα 250 εκατ. δολάρια, να μη διευθύνουν ο Τραμπ και οι γιοι του επιχειρήσεις στη Νέα Υόρκη και πενταετή απαγόρευση εμπορικών ακινήτων στον Τραμπ και τον Οργανισμό του. 

Ο Τραμπ πέρασε στην αντεπίθεση. Θα μπορούσαν να θεωρηθούν κρίσιμες για τον Τραμπ οι ποινές της Τζέιμς, αν λάβει κανείς υπόψη ότι εκεί βρίσκεται και ο διάσημος πύργος Τραμπ και κατά συνέπεια, η Νέα Υόρκη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και προπύργιο για τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ. Αποκάλεσε την Τζέιμς «ρατσίστρια», ενώ την κατηγόρησε και σε δημοσιογράφους έξω από τη δικαστική αίθουσα, πριν την έναρξη της διαδικασίας ως «διεφθαρμένο άνθρωπο, ένα τρομερό πρόσωπο» που «διώχνει τους ανθρώπους από τη Νέα Υόρκη». Η Τζέιμς δήλωσε ότι το γραφείο της είναι έτοιμο να αποδείξει την υπόθεσή της.

Δεν στάθηκε όμως μόνο στην Τζέιμς, αλλά προχώρησε τη σφοδρή λεκτική επίθεσή του και στον δικαστή Άρθρουρ Ένγκορον, τον οποίο αποκάλεσε κομματικό Δημοκρατικό που χρησιμοποιεί την υπόθεση για να παρέμβει στις προεδρικές εκλογές του 2024, όπου ο Τραμπ είναι ο επικρατέστερος υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών. «Πρόκειται για έναν δικαστή που θα έπρεπε να του αφαιρεθεί η άδεια», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, εισερχόμενος στο δικαστήριο, ο Τραμπ χαρακτήρισε την υπόθεση ως «συνέχεια του μεγαλύτερου κυνηγιού μαγισσών όλων των εποχών», κάτι που έχει εκφράσει και για άλλες υποθέσεις που εκκρεμούν εναντίον του. 

Υπερασπίστηκε επίσης την εταιρεία του ως μια «σπουδαία» και «τρομερή» επιχείρηση που κατέχει «μερικά από τα μεγαλύτερα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία στον κόσμο. Και τώρα πρέπει να παρουσιαστώ ενώπιον ενός απατεώνα δικαστή».

Από πλευράς του, ο δικηγόρους του Τραμπ Κρίστοφερ Κίζε στην εναρκτήρια αγόρευσή του υποστήριξε ότι τα οικονομικά στοιχεία του Τραμπ και του οργανισμού Τραμπ ήταν απολύτως νόμιμα.

Η δίκη για την απάτη 

Η εν λόγω δίκη σε δικαστήριο του Μανχάταν υπενθυμίζεται ότι αφορά κατηγορίες της γενικής εισαγγελέως της Νέας Υόρκης Τζέιμς πως ο Τραμπ διόγκωσε τα περιουσιακά του στοιχεία από το 2011 έως το 2021 για να λάβει ευνοϊκά τραπεζικά δάνεια και χαμηλότερα ασφάλιστρα.

Στη δίκη στη Νέα Υόρκη ο δικαστής Άρθουρ Ένγκορον έχει αποφανθεί ότι ο Τραμπ και οι γιοι του, Έρικ και Ντον τζούνιορ, έλεγαν επί χρόνια ψέματα στην Εφορία, σε δανειστές και σε ασφαλιστές, διογκώνοντας από 812 εκατ. δολάρια έως 2,2 δισ. δολάρια την αξία ακινήτων και περιουσιακών στοιχείων του Οργανισμού Τραμπ μεταξύ του 2014 και του 2021.