7.000 μετανάστες με 120 βάρκες έφτασαν στη Λαμπεντούζα των 6.000 κατοίκων και του κέντρου κράτησης που χωρά ακριβώς 400 άτομα, μέσα σε 24 ώρες.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και προκάλεσαν την άμεση αντίδραση της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζώρτζια Μελόνι, η οποία μαζί με τον Ματέο Σαλβίνι κάνουν λόγο για «πόλεμο» και ζητούν τη βοήθεια της ΕΕ. Έχει προηγηθεί φυσικά η κόντρα Ρώμης – Ευρωπαϊκής Ένωση, λόγω μη συμμόρφωσης της πρώτης με τη Συμφωνία του Δουβλίνου, ωστόσο τώρα τα πράγματα δυσκολεύουν και μάλιστα πολύ.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη η Frontex επισημαίνει ότι οι μεταναστευτικές ροές αναμένεται να συνεχιστούν τους επόμενους μήνες και τονίζει ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των δουλεμπόρων έχει ρίξει τις τιμές για την Ιταλία που, προς το παρόν, είναι η προτιμότερη επιλογή. «Οι αυξημένες μεταναστευτικές πιέσεις σε αυτόν τον δρόμο μπορεί να επιμείνουν τους επόμενους μήνες αφού οι διακινητές μειώνουν τις τιμές για τους μετανάστες που αναχωρούν από τη Λιβύη και την Τυνησία, λόγω του άγριου ανταγωνισμού μεταξύ των εγκληματικών οργανώσεων» λέει η Frontex.

Σε κάθε περίπτωση, η Ιταλία δεν είναι διατεθειμένη να γίνει χώρα υποδοχής εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών και αυτό φαίνεται από τις εκκλήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση για βοήθεια, οι οποίες αρχίζουν και γίνονται εντονότερες, αλλά πλέον μοιάζουν λιγότερο με εκκλήσεις και περισσότερο με απειλές. Ο δήμαρχος της Λαμπεντούζα, Φίλιπο Μανίνο, κατηγόρησε την ΕΕ ότι παρέμεινε σιωπηλή για μήνες την ώρα που το νησί του αντιμετώπιζε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα και απαίτησε δομικές λύσεις. Ο ηγέτης της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, πιστός στην ούτως ή άλλως ξενοφοβική ρητορική του κόμματος του μίλησε για έλλειψη υποστήριξης από τους Ευρωπαίους και χαρακτήρισε τις αφίξεις των μεταναστών «πράξη πολέμου» και «σύμβολο μιας σοσιαλιστικής Ευρώπης». Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι ζήτησε τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να μας αφήσουν μόνους».

Ε.Ε. και Αλβανία υπέγραψαν νέα συμφωνία για συνεργασία με τη Frontex

Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αλβανία υπέγραψαν χθες νέα συμφωνία για επιχειρησιακή συνεργασία στη διαχείριση των συνόρων με τον Οργανισμό Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex).

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής, «η ενισχυμένη επιχειρησιακή συνεργασία μεταξύ των εταίρων των Δυτικών Βαλκανίων και της Frontex θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης και του διασυνοριακού εγκλήματος και θα ενισχύσει περαιτέρω την ασφάλεια στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ».

Η νέα συμφωνία της Αλβανίας με την Frontex, θα επιτρέψει την ανάπτυξη αξιωματικών του Μόνιμου Σώματος της Frontex στα σύνορα μεταξύ της Αλβανίας και των γειτονικών εταίρων των Δυτικών Βαλκανίων. Μετά την υπογραφή, η συμφωνία μπορεί να εφαρμοστεί προσωρινά, κατόπιν συμφωνίας του αλβανικού κοινοβουλίου. Η τελική σύναψη της συμφωνίας υπόκειται στη συγκατάθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στην απόφαση του Συμβουλίου, καθώς και σε τυχόν εναπομείναντα βήματα επικύρωσης από την πλευρά της Αλβανίας.

Η υπογραφή πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Εσωτερικών για τη Διαδικασία του Βερολίνου, που φιλοξένησε προχθές, Πέμπτη, στα Τίρανα ο Αλβανός υπουργός Εσωτερικών Ταουλάντ Μπάλα.

Λαμπεντούζα: Σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας

Συνεδρίασε το υπ. Εσωτερικών της Γαλλίας για το ρεκόρ μεταναστευτικών ροών στη Λαμπεντούζα εχθές ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν συγκάλεσε σύσκεψη, η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα, για τη «μεταναστευτική κατάσταση» στη Λαμπεντούζα, το μικρό νησί της Ιταλίας που αντιμετωπίζει ρεκόρ αφίξεων μεταναστών.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα με τη συμμετοχή «των αρμόδιων υπηρεσιών» της αστυνομίας, της χωροφυλακής και της μετανάστευσης, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Πάνω από 170 μετανάστες διασώθηκαν το τελευταίο 24ώρο από το Λιμενικό σε Τήλο και Λέσβο

Τουλάχιστον 173 αλλοδαποί διασώθηκαν το τελευταίο 24ώρο σε θαλάσσιες περιοχές κοντά σε Τήλο και Λέσβο, σύμφωνα με το λιμενικό.

Επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης αλλοδαπών επιβαινόντων σε ιστιοφόρο σκάφος έλαβε χώρα τα ξημερώματα του Σαββάτου στη θαλάσσια περιοχή 26 ν.μ. νοτιοδυτικά της Τήλου. Ειδικότερα, ενημερώθηκε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής από τον ευρωπαϊκό αριθμό κλήσης έκτακτης ανάγκης ''112'' για την ύπαρξη Ι/Φ σκάφους με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων σε δυσχερή θέση.

Χθες το πρωί το λιμενικό προχώρησε στον εντοπισμό και τη διάσωση 27 αλλοδαπών, στη θαλάσσια περιοχή «Αγριελιά» της Λέσβου. Το πλήρωμα του Π.Α.Θ./Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προέβη στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση τους, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στον λιμένα Μυτιλήνης και στη συνέχεια σε χώρο καραντίνας Κ.Υ.Τ. Καρά Τεπέ «ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙ». Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης, ενώ η πνευστή λέμβος βυθίστηκε.

Η επιχείρηση των λιμενικών αρχών συνεχίστηκε χθες το πρώι και με ακόμα μια διάσωση, αυτή τη φορά στη θαλάσσια περιοχή «Τάρτη» της Λέσβου. Εκεί εντοπίστηκαν και διασώθηκαν 51 αλλοδαποί, από το πλήρωμα του Π.Α.Θ./Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. τους οποίους και μετέφεραν στον λιμένα Μυτιλήνης και στη συνέχεια σε χώρο καραντίνας Κ.Υ.Τ. Καρά Τεπέ «ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙ». Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης, ενώ η πνευστή λέμβος βυθίστηκε.

Καθησυχάζει η Ελλάδα - Καιρίδης: Έχουμε αποτελεσματικό σύστημα δομών

Για αποτελεσματικό σύστημα δομών το οποίο δεν αφήνει περιθώρια ανησυχίας έκανε λόγο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου

Μιλώντας στην ΕΡΤ, άσκησε σκληρή κριτική στην Ευρώπη λέγοντας χαρακτηριστικά πως «υπάρχει μεγάλη μεταναστευτική πίεση και η Ευρώπη κοιμάται».

Ωστόσο ο κ. Καιρίδης σημείωσε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι απολύτως διαχειρίσιμη και εξήγησε: «Δεν έχουμε τα προβλήματα που βλέπουμε στην Ιταλία, εκεί μιλάμε για 120.000-130.000 αφίξεις και 6.000 αφίξεις σε μία μέρα στη Λαμπεντούζα. Αυτό έχει να κάνει και με το γεγονός ότι έχουμε ένα σύστημα δομών τέτοιο το οποίο επιτρέπει την αποτελεσματική και ανθρώπινη διαχείριση των ροών που δεν υπάρχει στην Ιταλία. Η Ιταλία είναι αναγκασμένη όλον αυτό τον πληθυσμό που είναι πολλαπλάσιος του δικού μας, να τον διαχειρίζεται σε κοινόχρηστους χώρους, σε στρατόπεδα, σε ξενοδοχεία, γιατί οι τοπικές κοινωνίες εκεί αρνήθηκαν τη δημιουργία τέτοιων δομών που έχουμε καταφέρει να φτιάξουμε στην Ελλάδα. Έχουμε ένα σύστημα ώστε με πιο οργανωμένο τρόπο και με ευταξία, χωρίς αναρχία να μπορούμε να διαχειριζόμαστε το πρόβλημα εντός των διεθνών δεσμεύσεων».

Παράλληλα ο υπουργός επεσήμανε ότι η Ευρώπη «κοιμάται» στο συγκεκριμένο ζήτημα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η Ευρώπη είναι διαιρεμένη και αυτό είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα. Και δεν είναι απλώς η Ευρώπη διαιρεμένη. Τα ίδια τα κράτη είναι διαιρεμένα. Αν πάρετε σήμερα τον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό, θα δείτε αντικρουόμενες απόψεις, ιδίως στο ζήτημα της μετανάστευσης μεταξύ των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων, με αποτέλεσμα το Βερολίνο να έχει αδρανοποιηθεί. Μεταξύ Ιταλίας και Γαλλίας υπάρχει ένας σημαντικός ανταγωνισμός και από εκεί και πέρα αυτό που εμείς παλεύουμε είναι να αποδείξουμε ότι μπορούμε να έχουμε κοινή ευρωπαϊκή πολιτική και όχι ο καθένας για τον εαυτό του»

Ο κ. Καιρίδης διαμήνυσε ότι πρέπει να αφήσουμε πίσω και τον εφησυχασμό και τις αφέλειες. «Αντικαθίσταται η Γαλλία και η Ευρώπη από άλλες δυνάμεις, οι οποίες χρησιμοποιούν το μεταναστευτικό για την υπονόμευση της ευρωπαϊκής ιδέας και ενότητας και αναφέρομαι στην ομάδα Βάγκνερ και σε άλλους».