Η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν δήλωσε σήμερα ότι είναι η ώρα «της αλληλεγγύης προς την Ιταλία και της κινητοποίησης» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς χιλιάδες μετανάστες κατέκλυσαν αυτήν την εβδομάδα το μικρό νησί της Λαμπεντούζα.

Σε δηλώσεις της στο δίκτυο BFMTV, η γαλλίδα πρωθυπουργός είπε ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα συνομιλήσει για το θέμα με την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι. «Οταν έχουμε αγωνιστές της ελευθερίας, ανθρώπους η ζωή των οποίων απειλείται στην χώρα τους, φυσικά, πρέπει να συνεχίσουμε να τους υποδεχόμαστε», είπε η Ελιζαμπέτ Μπορν. «Στην συνέχεια, πρέπει επίσης να δούμε την ανησυχία που μπορεί να υπάρχει (...) με την άφιξη κυμάτων μεταναστών. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το σύνολο αυτών των καταστάσεων», πρόσθεσε.

Ανάμεσα στην Δευτέρα και την Τετάρτη, περί τους 8.500 άνθρωποι, περισσότεροι από το πληθυσμό της Λαμπεντούζα, επιβαίνοντας σε 199 σκάφη, κατέκλυσαν το ιταλικό νησί, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Το κέντρο υποδοχής του νησιού μπορεί να φιλοξενήσει 400 ανθρώπους.

Η μεταναστευτική κρίση αποτελεί εδώ και 48 ώρες αντικείμενο έντονης διπλωματικής δραστηριότητας.

Ο Εμανουέλ Μακρόν προέβαλε την υποχρέωση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς την Ιταλία, ενώ το Βερολίνο διέκοψε την υποδοχή αιτούντων άσυλο από την Ιταλία εξαιτίας της «ισχυρής μεταναστευτικής πίεσης» και της άρνησης της Ρώμης να εφαρμόσει ορισμένες ευρωπαϊκές συμφωνίες.

Τηλεφωνική συνομιλία ανάμεσα στους υπουργούς Εσωτερικών της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σήμερα.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα επισκεφθεί αύριο της Λαμπεντούζα, έπειτα από πρόσκληση της Τζόρτζια Μελόνι.