Ο 34χρονος υπουργός Παιδείας Γκαμπριέλ Ατάλ πιθανολογείται πως θα είναι ο εκλεκτός του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για την πρωθυπουργία της Γαλλίας ύστερα και από την παραίτηση της Ελιζαμπέτ Μπορν, σύμφωνα με τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν αυτές οι αναφορές, ο Γκαμπριέλ Ατάλ θα γίνει ο νεότερος σε ηλικία πρωθυπουργός που είχε ποτέ η Γαλλία.

Η αναφορά στη «βούληση» του «αρχηγού του κράτους να διορίσει νέο πρωθυπουργό»

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα, Δευτέρα, η Ελιζαμπέτ Μπορν παραιτήθηκε από πρωθυπουργός της χώρας. Μάλιστα, στην επιστολή παραίτησής της δήλωσε χαρακτηριστικά πως είναι «πιο αναγκαίο από ποτέ να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις. Ήθελα να σας πω πόσο παθιασμένη ήμουν σε αυτή την αποστολή που ανέλαβα. Με καθοδήγησε η διαρκής ανησυχία να πετύχουμε γρήγορα και απτά αποτελέσματα για τους συμπολίτες μας».

Επίσης, στην επιστολή της υπονόησε ότι δεν ήταν δική της πρωτοβουλία να παραιτηθεί και να απομακρυνθεί από τη θέση τους, καθώς έκανε ειδική αναφορά στη «βούληση» του «αρχηγού του κράτους να διορίσει νέο πρωθυπουργό».

Η Ελιζαμπέτ Μπορν είχε διοριστεί από τον πρόεδρο Μακρόν στην πρωθυπουργία πριν από ενάμιση χρόνο, τον Μάιο του 2022. Στους 20 μήνες, που υπηρέτησε τον συγκεκριμένο ρόλο, η 62χρονη πέρασε σημαντικές τις μεταρρυθμίσεις για το συνταξιοδοτικό και το μεταναστευτικό. Η εν λόγω παραίτηση επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι η κυβέρνηση της Γαλλίας βρίσκεται σε διαδικασία ανασχηματισμού.

Το «ευχαριστώ» του Μακρόν στην Μπορν

Από την πλευρά του, το Ελιζέ, σε σχετικό δελτίο Τύπου διαβεβαίωσε για την ομαλή μετάβαση στα νέα δεδομένα, τονίζοντας πως «η πρωθυπουργός διασφαλίζει, μαζί με τα μέλη της κυβέρνησης, τον χειρισμό των τρεχουσών υποθέσεων μέχρι τον διορισμό της νέας κυβέρνησης».

Τέλος, ο Μακρόν, στην οποίο έθεσε την παραίτησή της από των πρωθυπουργία η Μπορν και εκείνος, με τη σειρά του, την έκανε αποδεκτή, προχώρησε και σε μία ανάρτηση στο X, μέσα από την οποία ευχαρίστησε την Μπορν για την προσφορά της.