Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Μέσα σε ένα 48ωρο η Λαμπεντούζα, το μικρό νησί των 6.000 κατοίκων που βρίσκεται ανάμεσα στη Σικελία και στις ακτές της Τυνησίας, υποδέχτηκε 7.000 μετανάστες και πρόσφυγες που έφτασαν στις ακτές του με έναν στολίσκο αποτελούμενο από 120 βάρκες. Πρόκειται για έναν τεράστιο αριθμό, τόσο αναλογικά με τον πληθυσμό του νησιού όσο και με τη χωρητικότητα του τοπικού κέντρου υποδοχής που δεν ξεπερνά τα 400 άτομα.
Οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών από τις ακτές της Βορείου Αφρικής στην Ιταλία έχουν φτάσει τις 114.000 και είναι διπλάσιες από αυτές του 2022, δημιουργώντας μια εκρηκτική κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας, με την Τζόρτζια Μελόνι και τον Ματέο Σαλβίνι να κάνουν λόγο για «πόλεμο». Αν συνυπολογιστεί η κόντρα Ιταλίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω της μη συμμόρφωσης της Ρώμης με τη Συμφωνία του Δουβλίνου και το γεγονός ότι η συμφωνία ΕΕ - Τυνησίας αποδεικνύεται ανεφάρμοστη στην πράξη, τότε διαπιστώνει κανείς πως ένα ενδεχόμενο κλείσιμο του ιταλικού θαλάσσιου διαδρόμου θα οδηγήσει χιλιάδες μετανάστες και προς τις ελληνικές θάλασσες. Αυτό θα συμβεί σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία η τεράστια καταστροφή που προκάλεσε στη Λιβύη η κακοκαιρία «Daniel» και το πραξικόπημα στην Γκαμπόν έρχονται να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα που υποχρεώνουν χιλιάδες Αφρικανούς να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη.
Η ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη η Frontex επισημαίνει ότι οι μεταναστευτικές ροές αναμένεται να συνεχιστούν τους επόμενους μήνες και τονίζει ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των δουλεμπόρων έχει ρίξει τις τιμές για την Ιταλία που, προς το παρόν, είναι η προτιμότερη επιλογή. «Οι αυξημένες μεταναστευτικές πιέσεις σε αυτόν τον δρόμο μπορεί να επιμείνουν τους επόμενους μήνες αφού οι διακινητές μειώνουν τις τιμές για τους μετανάστες που αναχωρούν από τη Λιβύη και την Τυνησία, λόγω του άγριου ανταγωνισμού μεταξύ των εγκληματικών οργανώσεων» λέει η Frontex.
Σε κάθε περίπτωση, η Ιταλία δεν είναι διατεθειμένη να γίνει χώρα υποδοχής εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών και αυτό φαίνεται από τις εκκλήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση για βοήθεια, οι οποίες αρχίζουν και γίνονται εντονότερες, αλλά πλέον μοιάζουν λιγότερο με εκκλήσεις και περισσότερο με απειλές. Ο δήμαρχος της Λαμπεντούζα, Φίλιπο Μανίνο, κατηγόρησε την ΕΕ ότι παρέμεινε σιωπηλή για μήνες την ώρα που το νησί του αντιμετώπιζε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα και απαίτησε δομικές λύσεις. Ο ηγέτης της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, πιστός στην ούτως ή άλλως ξενοφοβική ρητορική του κόμματος του μίλησε για έλλειψη υποστήριξης από τους Ευρωπαίους και χαρακτήρισε τις αφίξεις των μεταναστών «πράξη πολέμου» και «σύμβολο μιας σοσιαλιστικής Ευρώπης». Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι ζήτησε τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να μας αφήσουν μόνους».
Και φυσικά η ίδια η Τζόρτζια Μελόνι αποκάλυψε τις σκέψεις της χωρίς να αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες. Σε φιλόξενο για τις θέσεις της έδαφος, σε σύνοδο που οργάνωσε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, στη Βουδαπέστη, η Ιταλίδα πρωθυπουργός τόνισε ότι η υποδοχή νόμιμων μεταναστών δεν αποτελεί λύση για το δημογραφικό πρόβλημα της Ευρώπης και για τη σωτηρία των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης. «Ζούμε σε μια εποχή όπου όλα όσα μας προσδιορίζουν υφίστανται επίθεση» είπε και πρόσθεσε ότι οι παραδοσιακές αξίες της οικογένειας και της χριστιανικής θρησκείας βρίσκονται στο κέντρο μιας μεγάλης μάχης για την προστασία της ανθρωπότητας και των δικαιωμάτων των λαών.
Τροχαίο με πούλμαν που μετέφερε μετανάστες - Δύο νεκροί
Δύο νεκροί και 25 τραυματίες είναι ο απολογισμός του τροχαίου δυστυχήματος που έγινε τη νύχτα της Πέμπτης λίγο έξω από τη Ρώμη, όταν λεωφορείο που μετέφερε 50 μετανάστες συγκρούστηκε μετωπικά με φορτηγό.
Οι μετανάστες είχαν φτάσει στη Λαμπεντούζα πριν από λίγες ημέρες και είχαν μεταφερθεί στον Ακράγαντα της Σικελίας. Από εκεί ξεκίνησε το δρομολόγιο του λεωφορείου με προορισμό κέντρο παραμονής στο Πεδεμόντιο.
Δύο τραυματίες είναι σε σοβαρή κατάσταση και μεταφέρθηκαν στην πανεπιστημιακή πολυκλινική της Ρώμης Αγκοστίνο Τζεμέλι.