Την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης της Ιταλίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησε ο δήμαρχος της Λαμπεντούζα, Φιλίπο Μανίνο, για τη μείωση του αριθμού των προσφύγων και των μεταναστών που βρίσκονται στο νησί, καθώς μόνο το τελευταίο εικοσιτετράωρο έφτασαν στις ακτές 6.800 άτομα από τη Βόρειο Αφρική.
«Δείξαμε πάντα μεγάλη αλληλεγγύη και ανθρωπιά, αλλά είμαστε μια μικρή περιοχή, η οποία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει, μόνη της, το βάρος μιας τέτοιας κατάστασης», τόνισε ο Μανίνο, ο οποίος κήρυξε το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο άριθμος - ρεκόρ των 6.800 αφίξεων οφείλεται στις στις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, αλλά και στο γεγονός ότι η ακτοφυλακή της Τυνησίας δεν ασκεί ουσιαστικά κανέναν έλεγχο.
Μέχρι το βράδυ της Πέμπτης, αναμένεται να μεταφερθούν στην Σικελία περίπου 1.500 άνθρωποι, ενώ η διαδικασία αποσυμφόρησης του νησιού πρόκειται να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο, η κυβέρνηση της Ιταλίας έχει θορυβηθεί. «Το θέμα των μετεγκαταστάσεων είναι δευτερεύουσας σημασίας. Τους τελευταίους μήνες ήταν ελάχιστες. Το πρόβλημα είναι να σταματήσουν οι αφίξεις μεταναστών στην Ιταλία, αλλά ακόμη δεν βλέπω να φτάνουν συγκεκριμένες απαντήσεις» είπε η πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, σε συνέντευξη της στη RAI. «Πριν από λίγο καιρό η Ιταλία πληροφόρησε τους εταίρους της ότι δεν μπορεί να πάρει αυτόματα πίσω όσους ζήτησαν άσυλο σε άλλες χώρες και, αρχικά, είχαν εισέλθει στην Ευρώπη από την Ιταλία. Τα hotspot μας είναι γεμάτα και η Ευρώπη πρέπει να μας βοηθήσει να προστατεύσουμε τα σύνορά μας». Το μεταναστευτικό θα είναι κύριο θέμα συζήτησης στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο, στο μέγαρο Παλάτσο Κίτζι την Δευτέρα, ενώ η Μελόνι αναμένεται να το θέσει εκ νέου και στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου.
Ο υπουργός Μεταφορών και γραμματέας της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, αποκάλυψε σε δηλώσεις του ότι «με το όλο αυτό φαινόμενο ασχολούνται τις τελευταίες ημέρες και οι ιταλικές μυστικές υπηρεσίες, για να εξακριβώσουν σειρά στοιχείων» ενώ πρόσθεσε ότι, «αν οι αφίξεις συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό η Ιταλία μπορεί να υιοθετήσει κάθε δυνατό μέτρο για την αντιμετώπιση του προβλήματος».
Παρά τις δυσκολίες, τέλος, προκαλούν συγκίνηση κάποιες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης κατοίκων του νησιού: ένας νεαρός πυροσβέστης συνάντησε το βράδυ της Τετάρτης έξω από το σπίτι του μια ομάδα δέκα μεταναστών από την Μπουρκίνα Φάσο οι οποίοι, έπειτα από ταξίδι τεσσάρων ημέρων, τον ικέτευσαν να τους δώσει λίγο φαγητό. Ακύρωσε τη βραδινή έξοδο με τους φίλους του και, μαζί με τη μητέρα του, έφτιαξε μακαρονάδα στους μετανάστες. Μια κοπέλα 31 ετών, τέλος, είχε πάει εκδρομή με βάρκα στα ανοικτά της Λαμπεντούζα και, όταν αντίκρυσε στη θάλασσα μετανάστες που ζητούσαν βοήθεια και κινδύνευαν να πνιγούν, βούτηξε αμέσως και κατάφερε να σώσει τέσσερις ζωές.