Ολοκληρώθηκε το Συνέδριο της ΝΔ, το οποίο είχε επετειακό χαρακτήρα για τα 50 χρόνια από την ίδρυσή της και το οποίο έδειξε τις ποιοτικές διαφορές αυτής της παράταξης από τις άλλες. Ομως από εδώ και πέρα, από σήμερα κιόλας, θα πρέπει κυβέρνηση και κόμμα να στραφούν στα θέματα που απασχολούν την κοινωνία. Στην καθημερινότητα των πολιτών, στην εγκληματικότητα, στην οικονομία, στο μεταναστευτικό, στην ακρίβεια, στην ποιότητα ζωής.

Γιατί οι παρατάξεις που είναι μεγάλες, εκτός από ότι κερδίζουν εκλογές και κυβερνούν, δίνουν λύσεις στα προβλήματα και ανάσες στους πολίτες, έχουν προγράμματα τα οποία είναι πλήρως εφαρμόσιμα και ρεαλιστικά. Η ΝΔ είναι μεγάλη παράταξη γιατί πάντα ήταν δίπλα στον πολίτη και τις λύσεις που πρότεινε τις εφάρμοζε. Αυτό ακριβώς έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γι’ αυτό κέρδισε τόσες εκλογικές αναμετρήσεις και διέλυσε την αντιπολίτευση, η οποία ψάχνει μπούσουλα και σε λίγο καιρό θα ψάχνει πάλι για αρχηγό.

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ λοιπόν: η ΝΔ, μετά τις ιστορικές αναφορές και τη θετική διάθεση λόγω του επετειακού Συνεδρίου, πρέπει να στρέψει όλη την προσοχή της στα προβλήματα της κοινωνίας. Να ασχοληθεί με τα μεγάλα θέματα των πολιτών και να δώσει λύσεις σε μια σειρά από ζητήματα που πρέπει πάση θυσία να αντιμετωπιστούν. Ο μέσος πολίτης δεν μπορεί να επενδύσει στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Εχει απογοητευθεί από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και βλέπει ότι ο Κασσελάκης με τον Ανδρουλάκη δεν μπορούν να ηγηθούν. Πολιτικά είναι ανεπαρκείς και κανένας μετριοπαθής ψηφοφόρος δεν τους παίρνει στα σοβαρά.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αισθανθεί ότι δεν έχει αντίπαλο, άρα να μην ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας. Το αντίθετο πρέπει να συμβεί: να φουλάρει τις μηχανές για την παραγωγή του κυβερνητικού έργου, με αποτελεσματικότητα σε όλα τα επίπεδα, γιατί η αντιπολίτευση, λόγω της ανεπάρκειάς της, θα λειτουργήσει καταστροφικά και μηδενιστικά, λέγοντας «όχι» σε όλα και χωρίς να στηρίζει μεταρρυθμίσεις και βασικές αλλαγές που χρειάζεται η χώρα.

Το έχω ξαναγράψει. Η μεγάλη ατυχία της χώρας, σε πολιτικό επίπεδο, δεν είναι όσοι μας κυβέρνησαν αλλά η κάκιστη αντιπολίτευση που είχαμε διαχρονικά. Τι να πρωτοθυμηθούμε από τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης και μετά; Τον Ανδρέα Παπανδρέου; Τον Αλέξη Τσίπρα; Τον Νίκο Ανδρουλάκη; Τον Στέφανο Κασσελάκη; Ελάχιστοι ήταν οι φωτισμένοι ηγέτες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ που πραγματικά στήριξαν την εθνική προσπάθεια να βγει η χώρα από την κρίση και να μπορέσει να ορθοποδήσει στους δύσκολους καιρούς.

ΠΡΕΠΕΙ, λοιπόν, η κυβέρνηση να επιταχύνει τον ρυθμό παραγωγής του έργου της και να φέρει αποτελέσματα. Η σύγκριση δεν θα γίνει με τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά με την ίδια την κυβέρνηση και τον πήχη που έχει βάλει. Από αυτόν θα εξαρτηθεί, σε μεγάλο βαθμό, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Ενα αποτέλεσμα που –ό,τι και να λένε κάποιοι που τα βλέπουν όλα αισιόδοξα– θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την πορεία της κυβέρνησης μέχρι τις εθνικές εκλογές. Οσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό της ΝΔ στις ευρωεκλογές τόσο μεγαλύτερη θα είναι η άνεση και η πυγμή με την οποία θα συνεχίσει να κυβερνά. Στις ευρωεκλογές δεν υπάρχει χαλαρή ψήφος, γιατί αυτή θα φέρει χαλαρά ποσοστά. Καλή εβδομάδα σε όλες και σε όλους…