Η αντιπολίτευση δεν πείθει ότι αποτελεί σοβαρή και αξιόπιστη εναλλακτική λύση απέναντι στη σημερινή κυβέρνηση και τη ΝΔ. Σύμφωνα με τον Ανδρέα Δρυμιώτη, που μίλησε χθες το πρωί στο Action 24, στις ευρωεκλογές η ΝΔ θα κινηθεί από 33% έως 35% και ο ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει δεύτερο κόμμα, ενώ μαζί με το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ τα δύο κόμματα θα φτάσουν στο 30%. Ενδεικτικά είναι τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της Alco, η οποία στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής και την πρόθεση ψήφου δείχνει ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ (16%+14%=30%) με ποσοστά των οποίων το άθροισμα είναι, για ακόμα μία φορά, μικρότερο από το εκείνο που παίρνει μόνη της η ΝΔ (33%). Παρόμοια εικόνα προκύπτει και από τη δημοσκόπηση της Interview, όπου ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνουν (14,2%+11,5%) 25,7%, έναντι του 27,1% της ΝΔ.
ΤΙ ΑΛΛΟ εκτός από μία ακόμα ένδειξη της αναξιοπιστίας τους είναι ότι το κυβερνών κόμμα, ενώ βρίσκεται πέντε χρόνια στην εξουσία, παραμένει ακόμα κυρίαρχο στο πολιτικό σκηνικό, με πολύ μικρές απώλειες. Την ίδια στιγμή αποτυπώνεται η μικρή άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ και η επιστροφή του στη δεύτερη θέση, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ που φαίνεται ότι πληρώνει τις παλινωδίες του αρχηγού του και μάλλον οδεύει στην τρίτη θέση.
Αν στις ευρωεκλογές το άθροισμα των ποσοστών των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι μικρότερο από το ποσοστό της ΝΔ θα υπάρξουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις σε εσωκομματικό επίπεδο, ειδικά στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα οδηγηθεί νομοτελειακά σε αμφισβήτηση και αλλαγή ηγεσίας.
Την ίδια στιγμή, σε όλες τις έρευνες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει πρώτος σε καταλληλότητα ως πρωθυπουργός, ξεπερνώντας τα στενά κομματικά όρια της ΝΔ. Αλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι από το βήμα του Συνεδρίου στο Ζάππειο, επιβεβαίωσε την ισχύ της ηγετικής του εικόνας.
Ετσι λοιπόν, ο Κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται πρώτος στην επιλογή των πολιτών, με ποσοστό τουλάχιστον 40%, ως επικεφαλής της κυβέρνησης, τη στιγμή που τον Στέφανο Κασσελάκη εμπιστεύεται το 14-15% και τον Νίκο Ανδρουλάκη σταθερά το 7%. Αξιοσημείωτο είναι πως για πρώτη φορά, το ποσοστό που απάντησε πως δεν θεωρεί κανέναν από τους τρεις κατάλληλο για πρωθυπουργό είναι πολύ κοντά (38%) με αυτό του Κ. Μητσοτάκη (40%), με όποιους κινδύνους μπορεί να ελλοχεύουν για τη χώρα όταν στο συγκεκριμένο ερώτημα κερδίζει ο «Κανένας».
Σημαντικό είναι επίσης το εύρημα των τελευταίων ερευνών ότι οι πολίτες θεωρούν ότι Στέφανος Κασσελάκης και Νίκος Ανδρουλάκης, έχουν από πολύ μικρές έως ελάχιστες πιθανότητες να γίνουν πρωθυπουργοί, επιβεβαιώνοντας την έλλειψη σοβαρής εναλλακτικής λύση απέναντι στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ θα είναι το ζητούμενο των εθνικών εκλογών, όπου η ψήφος δεν είναι χαλαρή, όπως η ψήφος των ευρωεκλογών, και θα κριθεί ποιος θα είναι ο ηγέτης που θα αναλάβει τα ηνία της χώρας. Αν σήμερα υπάρχει διάθεση για τιμωρητική ψήφο, κυρίως προς την κυβέρνηση ακόμα και από ψηφοφόρους της κεντροδεξιάς παράταξης, στις εθνικές εκλογές κρίνονται τα πάντα για τη χώρα και τον τρόπο που θα κυβερνηθεί τα επόμενα χρόνια.
Υπό αυτή την έννοια – και αυτό το έχω γράψει πολλές φορές – οι ευρωεκλογές δεν προσφέρονται για… καναπέ και παραλία. Είδατε τι έγινε στον Δήμο της Αθήνας όταν οι Αθηναίοι προτίμησαν να πάνε για βόλτα ή μπάνιο και τελικά εκλέχθηκε ο πολιτικά ανεπαρκής Χάρης Δούκας: Η πόλη μετατρέπεται σταδιακά σε πραγματικό μπάχαλο. Ομως η χώρα δεν έχει περιθώρια για πειράματα. Αν και οι ευρωεκλογές δεν έχουν τη βαρύτητα των εθνικών εκλογών, καθορίζουν ωστόσο την ατζέντα των πολιτικών εξελίξεων. Καλημέρα σε όλες και σε όλους…