Κάθε φορά που δημοσιοποιούνται επίσημα οικονομικά και στατιστικά στοιχεία επιβεβαιώνεται η άποψη ότι όσα υποστηρίζουν οι μηδενιστές, οι ψεκασμένοι και διάφοροι άλλοι γραφικοί, είναι εντελώς αναξιόπιστα και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Θα σας εξηγήσω αμέσως τι εννοώ.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, για λόγους κομματικούς και σίγουρα αντιπολιτευτικούς απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ, κόμματα, πολιτικοί αρχηγοί και στελέχη της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι εξαφανίζεται η ιδιοκτησία για τους Ελληνες και ένα μεγάλο μέρος των ακινήτων θα περάσουν σε χέρια ξένων, που θέλουν να αγοράσουν συνολικά τη χώρα! Να δούμε όμως τι πραγματικά συμβαίνει με βάση τα νέα στοιχεία που προκύπτουν από την ανάλυση του φετινού ΕΝΦΙΑ;

Νέα άνοδο σημείωσε η αξία της ακίνητης περιουσίας που έχουν στην κατοχή τους τα φυσικά πρόσωπα και οι επιχειρήσεις με έδρα την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, η συνολική αντικειμενική αξία των 7.159.164 φυσικών νομικών προσώπων, ανέρχεται σε 771,9 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 2,5 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2023. Μάλιστα, το μεγαλύτερο ποσοστό αυτής της περιουσίας, σχεδόν το 53%, βρίσκεται στην Αττική. 

ΑΣ ΔΟΥΜΕ μερικά ακόμα στοιχεία. 2.549.919 φορολογούμενοι, που κατοικούν στην περιοχή της πρωτεύουσας, έχουν στα χέρια τους ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας που υπερβαίνει τα 409 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το σύνολο του φόρου, η επεξεργασία των στοιχείων δείχνει ότι από τα 7.159.164 φυσικά και νομικά πρόσωπα που έλαβαν εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ, οι 991.860 ιδιοκτήτες ακινήτων απαλλάχθηκαν από την πληρωμή, με μηδενικό εκκαθαριστικό.

Ο φόρος που καλούνται να πληρώσουν οι υπόλοιποι 6.167.304 φυσικά και νομικά πρόσωπα ανήλθε συνολικά σε 2,286 δισ. ευρώ. Εκπτωση στον ΕΝΦΙΑ έως 10% κέρδισαν 215.171 φορολογούμενοι με ασφαλισμένες κατοικίες για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα.

Τι προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασα και τα οποία δημοσιοποιούνται από την ΑΑΔΕ και το υπουργείο Οικονομικών; Προκύπτει ότι η ακίνητη περιουσία των Ελλήνων αυξάνεται και ότι, παρά την ακρίβεια στον χώρο των ακινήτων, το ποσοστό των φυσικών προσώπων και εταιρίες που έχουν ιδιοκτησία στη χώρα μας, αυξήθηκε σημαντικά.

Αρα λοιπόν καταρρίπτονται με παταγώδη τρόπο τα επιχειρήματα κάποιων ότι η Ελλάδα φτωχοποιείται συνεχώς και ότι οι αγοραπωλησίες ακινήτων έχουν βαλτώσει, λόγω της ακρίβειας. Τελικά, όπως προκύπτει από τους αριθμούς, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο: Αυξάνονται οι αγοραπωλησίες, αυξάνεται η περιουσία των Ελλήνων και, παρά τα οικονομικά προβλήματα σε χιλιάδες οικογένειες, η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες σε ιδιοκατοίκηση. 

ΟΛΑ ΑΥΤΑ δεν τα γράφω για να υπερασπιστώ την άποψη ότι γίναμε… Ελβετία. Τα γράφω γιατί δεν είναι όλα ισοπεδωμένα σε αυτή τη χώρα. Παρά την προσπάθεια της αντιπολίτευσης να εμφανίσουν την Ελλάδα ως μια χρεοκοπημένη χώρα, η εικόνα που προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία είναι εντελώς διαφορετική από την απόλυτη παρακμή για την οποία θέλουν να μας πείσουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Μια εικόνα που δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2024, η οποία αναπτύσσεται συνεχώς και που θα πάει ακόμα ψηλότερα. Καλό Σαββατοκύριακο σε όλες και σε όλους…