Ο ίδιος δεν εμπίπτει στην κατηγορία εκείνων που περιμένουν να ράψουν υπουργικό κουστούμι, αλλά όλων όσοι το έχουν ήδη έτοιμο στην… ντουλάπα τους, έτοιμο να το ξαναφορέσουν.
Ο ιατρός-πολιτικός, Μάριος Σαλμάς, που κατά δήλωσή του «δεν έχει την αίσθηση του φόβου», έχει από καιρό σηκώσει την παντιέρα της... επανάστασης κατά του κόμματος που τον ανέδειξε, αναζητώντας μια καρέκλα που έχει να δει από το 2012, όταν ο Αντώνης Σαμαράς τον όρισε αναπληρωτή υπουργό Υγείας. «Προσωπικά έμαθα πόσο ισχύ έχει ένας υπουργός. Απεριόριστη. Με μία υπογραφή μου επηρέαζα τις τιμές φαρμάκων σε 18 χώρες στον πλανήτη που είχαν την Ελλάδα ως χώρα αναφοράς», είχε παραδεχθεί (στην παρουσίαση του βιβλίου του που περιέγραφε την κυβερνητική του θητεία!) και προφανώς πλέον θέλει να νιώσει ξανά το ίδιο αίσθημα. Να επανέλθει στην πρώτη γραμμή μετά από 11 σχεδόν χρόνια ανομβρίας. Αλλωστε, εκλέγεται συνεχώς από το 2000 στην Αιτωλοακαρνανία και η δυναμική του στην περιοχή δεν αμφισβητείται. Στις περσινές εκλογές ήρθε πρώτος σε ψήφους και το κόμμα του συγκέντρωσε 39%. Στις πρόσφατες ευρωεκλογές η ΝΔ πάντως υπέστη πλήγμα στην ίδια περιφέρεια, με ελεύθερη πτώση στο 26%! Παραμένει μυστήριο αν ο κ. Σαλμάς έκανε «λευκή απεργία» κατά τη διάρκεια της προεκλογικής μάχης, αλλά πολλοί εκτιμούν ότι είχε ήδη πάρει τις αποφάσεις του και ο τελευταίος ανασχηματισμός τον… επιβεβαίωσε.
Αλλιώς τα υπολόγιζε
Στα χρόνια της υπουργικής «ξηρασίας» το όνομα του Μάριου Σαλμά εμφανίστηκε στη σκευωρία της Novartis. Οπως και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι από το σύστημα του ΣΥΡΙΖΑ, αθωώθηκε, αφού κατά τη διάρκεια της έρευνας δεν προέκυψε κάποιο επιβαρυντικό στοιχείο εναντίον του. Οι κατηγορίες για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και δωροδοκίας (που προήλθαν από κατάθεση προστατευόμενου μάρτυρα, ο οποίος είχε κάνει αναφορά για χρηματισμό του από τη Novartis) κατέπεσαν και ο ίδιος δικαιώθηκε πανηγυρικά.
Ωστόσο, πολιτικά η υπόθεση τον πλήγωσε. Και όταν θεώρησε ότι έχει έρθει η σειρά του να βάλει ξανά το κουστούμι, έμεινε εκ νέου στον πάγκο. Η συνέχεια γνωστή: επιθέσεις στην κυβέρνηση, σε υπουργούς και σε πρωτοκλασάτα στελέχη. Και μάλιστα με σκληρές κατηγορίες εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη, τον οποίο πριν λίγα χρόνια αποθέωνε. «Εξαιρετικός. Οι σχέσεις μας είναι καλές και επαγγελματικές», απαντούσε χωρίς δισταγμό όταν τον ρωτούσαν το 2020 για τον πρωθυπουργό, αλλά φαίνεται ότι τέσσερα χρόνια αργότερα, και μερικούς ανασχηματισμούς πιο μετά, άλλαξε… άποψη. «Δεν ξέρω τι σημαίνει το μπροστά. Είμαστε με τους πολλούς ή τους λίγους; Χτυπήσατε τη φοροδιαφυγή στα πετρέλαια; Κάνατε τίποτα για τους πολλούς; Τους λίγους ή πολλούς; Για παράδειγμα, πατάξαμε τα υπερκέρδη στα καύσιμα; Επιμείνατε στο γάμο ομοφύλων χωρίς να πείτε ποιος σας το ζήτησε. Κάνετε πολιτική με πέντε συνεργάτες σας. Δεν έχω τίποτα με τους υπουργούς γιατί το επιτελικό κράτος είστε εσείς με πέντε συνεργάτες σας που τους στέλνετε έτοιμα τα νομοσχέδια», είπε στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, εκφράζοντας την πικρία του. Οταν, πάντως, ο κ. Μητσοτάκης του απάντησε σε έντονο ύφος καταχειροκροτήθηκε από τους «γαλάζιους» βουλευτές.
Τα συνεχή παράπονα
Οσοι γνωρίζουν τα εσωτερικά του κυβερνώντος δεν εξεπλάγησαν από την επίθεση Σαλμά. Δεν κρύβει, άλλωστε, το παράπονό του για τις αποφάσεις Μητσοτάκη. «Οι υπουργοί θα είχαν διαφορετική παρέμβαση απ’ αυτή που υπάρχει τα τελευταία χρόνια στο επιτελικό κράτος. Τα πρόσωπα έχουν πάντα τη σημασία τους, αλλά όχι τόσο πολύ πλέον», έλεγε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του, επιρρίπτοντας ευθύνες στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος αντιλαμβάνεται ότι εντός της Νέας Δημοκρατίας ορισμένοι θεωρούν πως έχουν αδικηθεί και δεν μπορούν να το κρύψουν.
Ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Καραμανλή και Σαμαρά, που δεν ψήφισε το νομοσχέδιο για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, εκτιμώντας ότι ανοίγει ο δρόμος για την υιοθεσία, έχει αποφασίσει να ακολουθήσει τον δικό του δρόμο. Η αμφισβήτηση στο πρόσωπο του Κ. Μητσοτάκη και των πολιτικών, κι όχι μόνο, επιλογών του τον οδηγεί σε μια ιδιότυπη επανάσταση, κάνοντας αντιπολίτευση στο ίδιο του το κόμμα. Και δημιουργώντας «τριβές» ακόμα και με συναδέλφους του, όπως έγινε πριν λίγες μέρες στη Βουλή με τον Χρίστο Δήμα, ο οποίος πολύ σωστά του υπενθύμισε ότι τα μέτρα για τις διατραπεζικές συναλλαγές τις ψήφισε κι ο ίδιος…