Λύτρα 56 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό ήταν το τίμημα του ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς. Η σκευωρία Novartis στήθηκε αριστοτεχνικά, η αμοιβή για τον δικηγόρο και τους κουκουλοφόρους μάρτυρες ήταν εξαιρετική, οπότε στη θεωρία ήταν αρκετά εύκολο να στηθεί όλο αυτό. Κι αν «βάζαμε και μερικούς στη φυλακή», ανεξαρτήτως πραγματικών στοιχείων ή άλλων, θα ήταν ακόμα καλύτερα για την «πρώτη φορά Αριστερά». Τελικά, οι «προστατευόμενοι μάρτυρες» έκρυβαν κάτω από τις κουκούλες τους δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για να στήσουν το όλο κόλπο. Δεν τα λες και λίγα. Δυνατός πειρασμός για να πάρεις τέτοιο ρίσκο.

• Οι ισχυρισμοί τους περί χρηματισμού δέκα πολιτικών προσώπων αποδείχθηκαν ψευδείς, καθώς το σύνολο του κατηγορητηρίου κατέρρευσε.

• Αποσκοπούσαν και πρόσφατα έλαβαν χρηματικό όφελος, καθώς ήταν παράλληλα μάρτυρες των αμερικανικών αρχών για την ίδια υπόθεση.

• Αποδείχθηκαν πρόσωπα τουλάχιστον αμφιλεγόμενης αξιοπιστίας, καθώς στην πορεία ο «Σαράφης» προφυλακίστηκε ως «εγκέφαλος» εγκληματικής οργάνωσης που έστηνε οικονομικές απάτες.

Η επιστολή Τουλουπάκη

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που αποκαλύπτεται ότι οι κουκουλοφόροι μάρτυρες της σκευωρίας Novartis ήταν αμφιλεγόμενα πρόσωπα που κατέθεσαν στις αμερικανικές αρχές προσδοκώντας οικονομικό όφελος. Στις 6/11/2019 η τότε εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, σε επιστολή της προς τον επόπτη της αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Μπρακουμάτσο, παραδεχόταν πως ο περίφημος «Μάξιμος Σαράφης» συνεργαζόταν με τις αμερικανικές αρχές, σπεύδοντας παράλληλα να υποστηρίξει πως η προσδοκία αμοιβής από την αλλοδαπή Αρχή δεν εγείρει νομικό κώλυμα για την αξιοποίησή του από τη χώρα μας. «Διευκρινίζω ότι οι εισαγγελείς που χειρίζονται τη δικογραφία Novartis έχουν τη βεβαιότητα ότι ο μάρτυρας που καταθέτει με την κωδική ονομασία “Μάξιμος Σαράφης’’ είναι και μάρτυρας ενώπιον των αμερικανικών αρχών». Στη συνέχεια, η Εισαγγελία Διαφθοράς διεύρυνε το πλαίσιο των αποκαλύψεων, ομολογώντας ευθέως πως το πραγματικό όνομα του μάρτυρα «Μάξιμου Σαράφη» είναι Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης, πρώην στέλεχος της Novartis. «Σε ό,τι αφορά την καταγγελία του Εμμανουήλ Βουλκίδη κατά του Φιλίστορα Δεστεμπασίδη σχετικά με την εμπλοκή του στην υπόθεση Novartis, αφενός η καταγγελία αυτή έλαβε χώρα πολύ μεταγενέστερα από τη χορήγηση καθεστώτος προστατευόμενου μάρτυρα αλλά και μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος», αναφερόταν, μεταξύ άλλων, σε εισαγγελικό έγγραφο που αποτελεί μέρος της σχετικής δικογραφίας. Υπενθυμίζεται πως τον Ιανουάριο του 2023 ο Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης συνελήφθη και προφυλακίστηκε ως «εγκέφαλος» εγκληματικής οργάνωσης που αποσπούσε τεράστια ποσά από επιχειρηματίες, στους οποίους υποσχόταν δάνεια δεκάδων εκατομμυρίων από τράπεζα του Ντουμπάι. Περιέργως όμως ο «Μάξιμος Σαράφης», ή κατά κόσμον –σύμφωνα με την Εισαγγελία Διαφθοράς– Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης, εξακολουθεί έως σήμερα να απολαμβάνει καθεστώς προστασίας.

Ντόμινο αντιδράσεων

Επειτα από τη χθεσινή αποκάλυψη της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης προχώρησε σε ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ, τονίζοντας ότι πλέον δεν υπάρχει λόγος για μη άρση του καθεστώτος προστασίας, ενώ, όπως αναφέρει, το μείζον πλέον είναι «να μάθουμε ποιοι τους έβαλαν να κάνουν τις ψευδείς καταγγελίες». Σε νεότερη ανάρτησή του, ο Αδωνις Γεωργιάδης εξηγεί πως η ελληνική νομοθεσία απαγορεύει στους προστατευόμενους μάρτυρες να αποβλέπουν σε ίδιον όφελος και πως πλέον οι ενέργειες της Δικαιοσύνης αποτελούν μονόδρομο. Το πόρισμα της Προκαταρκτικής Επιτροπής της Βουλής επιβεβαιώνεται πλήρως. Οι προστατευόμενοι μάρτυρες είχαν ίδιον όφελος και εισέπραξαν εκατομμύρια ευρώ. Επομένως, δεν μπορούν να παραμείνουν σε καθεστώς προστασίας. Δεν μπορεί πλέον να μην αξιολογήσει η Δικαιοσύνη αυτά τα δεδομένα, σημειώνει σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο Θάνος Πλεύρης. Παράλληλα, ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Ρωμανός, μιλώντας στον ΣΚΑΪ σημείωσε ότι «απαγορευόταν να χαρακτηριστεί κάποιος προστατευόμενος μάρτυρας, αν είχε ίδιον όφελος από την υπόθεση – Ανοίγουν διάπλατα οι πόρτες για να βγουν οι κουκούλες». Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ένας εκ των πολιτικών που βρέθηκαν στη θέση του κατηγορουμένου για την υπόθεση Novartis, σημειώνει, μεταξύ άλλων, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ: «Μετά τις αποκαλύψεις σήμερα του “Πρώτου Θέματος” ότι έχουν λάβει οι ίδιοι και ο δικηγόρος τους το ιλιγγιώδες ποσό των 56 εκατ. ευρώ αμοιβή στις ΗΠΑ, ο δρόμος είναι ορθάνοιχτος για τη Δικαιοσύνη να κάνει αυτό που πρέπει. Αυτό που πρέπει για τα δέκα αθώα πολιτικά πρόσωπα, αυτό που πρέπει για τη Δημοκρατία. Αναμένουμε. Και κάτι ακόμη: Μέχρι στιγμής εκτός από τη Νέα Δημοκρατία, σύσσωμη η δήθεν κοπτόμενη για το κράτος δικαίου αντιπολίτευση διαπιστώνουμε ότι διατηρεί στάση απόλυτης σιωπής. Εχει κι αυτό τη σημασία του».

«Προκλητική ανακοίνωση»

Σε αυτές τις αποκαλύψεις ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε κατά τον προσφιλή τρόπο του, λέγοντας ότι τάχα η κυβέρνηση βάζει σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό πλαίσιο για την προστασία των μαρτύρων, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη να απαντά: «Ο υποτιθέμενα “νέος ΣΥΡΙΖΑ” του κ. Κασσελάκη με τη σημερινή του απάντηση έπεισε και τους πιο δύσπιστους για το ότι τίποτα δεν άλλαξε όσα χρόνια και αν πέρασαν. Με μια προκλητική ανακοίνωση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έσπευσε να υπερασπιστεί τους πρωταγωνιστές των πιο σκοτεινών ημερών για τη Δικαιοσύνη και το κράτος Δικαίου στη χώρα μας. Τότε που τα παρα-υπουργεία Δικαιοσύνης που λειτουργούσαν στο Μαξίμου, όπως κυνικά έχει παραδεχθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης επί ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Κοντονής, έβαζαν στο στόχαστρο πολιτικούς αντιπάλους τους με μόνο σκοπό την εξόντωσή τους. Αλήθεια, γιατί φοβάται ο κ. Κασσελάκης και το κόμμα του να βγουν οι κουκούλες, αν το αποφασίσει η Δικαιοσύνη; Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να μας απαντήσει χωρίς περιστροφές γιατί καλύπτει τους πρωταγωνιστές αυτής της πρωτοφανούς σκευωρίας, μετά και τα νέα συγκλονιστικά στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας».

Αίτημα αποχαρακτηρισμού

Υπενθυμίζεται πως και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας και ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος κατέθεσαν την περασμένη εβδομάδα νέο αίτημα προς τον εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος για τον αποχαρακτηρισμό των «Μάξιμου Σαράφη» και «Αικατερίνης Κελέση» ως μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, την αφαίρεση της προστασίας τους και την ανάσυρση των εναντίον τους εγκλήσεων για ψευδή κατάθεση και συκοφαντική δυσφήμηση.

Αφορμή για την κίνηση των θυμάτων της σκευωρίας έδωσαν οι νέοι Ποινικοί Κώδικες, που επιτρέπουν στον αρμόδιο εισαγγελέα οποτεδήποτε το κρίνει να ανακαλεί το καθεστώς προστασίας μαρτύρων όταν οι λόγοι επιβολής του εκλείψουν. Σύμφωνα με τα αιτήματα των πολιτικών προσώπων, οι λόγοι προστασίας των μαρτύρων έχουν εκλείψει από τη στιγμή που οι καταγγελίες τους κρίθηκαν ψευδείς, αλλά και μετά τις αποκαλύψεις για το οικονομικό όφελος που είχαν οι «κουκουλοφόροι» από τη συνεργασία τους με τις αμερικανικές αρχές για την ίδια υπόθεση.

Στη φυλακή με το ζόρι...

Το ηθικό πλεονέκτημα της «πρώτης φοράς Αριστεράς» έφερε νέες μεθόδους στην πολιτική ζωή της χώρας, πρωτόγνωρες μέχρι τότε. Το «με το ζόρι παντρειά» που λέει ο λαός οι ένοικοι της Κουμουνδούρου το μετέτρεψαν σε «με το ζόρι φυλακή». Προσπάθησαν να κλείσουν κανάλια, να βουλιάξουν επιχειρηματίες, να φυλακίσουν δημοσιογράφους (και το έκαναν, μην ξεχνάμε τον συγχωρεμένο Παναγιώτη Τζένο, τον οποίον έτρεχαν στο αυτόφωρο σαν κοινό εγκληματία γιατί απλούστατα έκανε τη δουλειά του χωρίς να τους προσκυνά), να φυλακίσουν πολιτικούς αντιπάλους τους στήνοντας σκευωρία, καβαλώντας ένα θεωρητικά υπαρκτό σκάνδαλο και εμπλουτίζοντάς το με αισχρά ψέματα και ψευδομάρτυρες που κουκούλωσαν 56 εκατομμύρια ευρώ. Για τη «δεύτερη φορά Αριστερά» είχαν σκοπό, εκτός από το να φυλακίσουν δημοσιογράφους και πολιτικούς και να κλείσουν τηλεοπτικά κανάλια, να στείλουν στο σπίτι τους όποιους δικαστές δεν τους έκαναν τα... χατιράκια, για να ελέγξουν και τη Δικαιοσύνη πέρα από τον Τύπο και την κεντρική κυβέρνηση. Αυτό που πρέπει να αντιληφθούν οι πολίτες είναι πως η πορεία της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έτεινε στην καταστροφή. Αυτό που έσωσε τη χώρα μας είναι ακριβώς το γεγονός ότι βρισκόμασταν σε καθεστώς εποπτείας στην οικονομία μας. Αν είχαν και το ελεύθερο στα οικονομικά, ουδείς γνωρίζει τι θα είχε συμβεί στη δύσμοιρη χώρα. Η ελληνική δημοκρατία μπορεί να έχει τις παθογένειές της διαχρονικά, αλλά είναι χτισμένη σε γερά θεμέλια και δεν καταστρατηγείται έτσι εύκολα. Εχει γερές ρίζες. Και η ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία θα πρέπει να γίνει μάθημα σε όποιον εποφθαλμιά αυτήν τη δημοκρατία.