«Είναι πρωτοφανές αυτό που συνέβη με τον ευρωπαίο επίτροπο στη Λιβύη», επισημαίνει στο Action 24 ο υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης αναφορικά με τη διαχείριση του μεταναστευτικού και την ενέργεια του Χαφτάρ να χαρακτηρίσει ανεπιθύμητη την ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία.
Σχολιάζοντας ο κ. Μαρινάκης το διπλωματικό επεισόδιο με τη Λιβύη, αναφέρθηκε στη νέα έκβαση του μεταναστευτικού, επισημαίνοντας πως η Λιβύη δεν έχει διάθεση να συνεργαστεί, κάνοντας μνεία στην υβριδική απειλή που είδαμε από την Τουρκία στον Έβρο.
Όπως διασαφήνισε ο ίδιος, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί μόνη της τη νέα φάση και προανήγγειλε ότι θα ζητήσει βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να διαχειριστεί τη νέα κρίση.
Τόνισε τη ρεαλιστική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού με τους νέους αυστηρότερους όρους, με το νομοσχέδιο του Μάκη Βορίδη και κατέληξε πως η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη, αφήνοντας αιχμές στην αντιπολίτευση για αυτούς τους ισχυρισμούς, αντιπαραβάλλοντας πως η χώρα μας έχει τη στήριξη της ΕΕ και της Αιγύπτου για το παράνομο τουρκολιβικό μνημόνιο.
Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τα κλειστά κέντρα κράτησης
Για τις ροές παράνομων μεταναστών από τη Λιβύη, ο Παύλος Μαρινάκης υπογράμμισε ότι «τα περιθώρια έχουν στενέψει», λέγοντας ότι η Αθήνα εξετάζει πιο αυστηρά και αποτελεσματικά μέτρα, τα οποία θα συζητηθούν στην αυριανή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Θάνο Πλεύρη.
«Όλα τα πιθανά σενάρια πρέπει να πέσουν στο τραπέζι, οι ροές είναι πολύ μεγάλες. Εδώ μιλάμε για αυξανόμενη και συνεχιζόμενη ροή μεταναστών νότια μας, τα δίκτυα των λαθροδιακινητών δεν υποκύπτουν» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Οι ροές είναι πάρα πολλές, από τον Ιανουάριο ξεπερνούν τις 7.000 στην Κρήτη, υπογράμμισε.
«Η κοινή λογική λέει ότι δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τα κλειστά κέντρα κράτησης» τόνισε ακόμη ο κ. Μαρινάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.