Με τις ισχυρές εξαγωγικές οικονομίες της Ευρώπης, δηλαδή την Γαλλία και την Γερμανία να τρέμουν στην ιδέα της επιβολής δασμών ύψους 30% από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, οι ηγεσίες τους ζητούν άμεση παρέμβαση των Βρυξελλών. Ο μεν πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρον ζητά από την Κομισιόν να προετοιμαστεί για την επιβολή αντίμετρών στις ΗΠΑ. Η δε κυβέρνηση της Γερμανίας πιεζόμενη από την ένωση βιομηχανιών ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να προετοιμαστεί για σκληρές διαπραγματεύσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Σκληρή απάντηση από τον Εμανουέλ Μακρον

Σε υψηλούς τόνους ήταν η απάντηση του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρον, ο οποίος καλεί συγκριμένα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να «επιταχύνει την προετοιμασία αξιόπιστων αντιμέτρων, με την κινητοποίηση όλων των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της», «εάν δεν υπάρξει καμιά συμφωνία μέχρι την 1η Αυγούστου».

«Η Γαλλία υποστηρίζει πλήρως την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη διαπραγμάτευση που θα ενταθεί, προκειμένου να επιτευχθεί μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία μέχρι την 1η Αυγούστου, ώστε να αντικατοπτρίζει τον σεβασμό που οφείλουν οι εμπορικοί εταίροι να έχουν ο ένας προς τον άλλον, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες, στα κοινά συμφέροντα και στις ολοκληρωμένες αξιακές αλυσίδες», έγραψε στο Χ ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Υπενθύμισε, πάντως, ότι η ΕΕ διαπραγματευόταν με τις ΗΠΑ εδώ και αρκετές εβδομάδες «στη βάση μιας σταθερής και καλόπιστης προσφοράς». Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι «περισσότερο από ποτέ εναπόκειται στην Επιτροπή να επιβεβαιώσει τη δέσμευση της Ένωσης να υπερασπιστεί αποφασιστικά τα ευρωπαϊκά συμφέροντα».

Καλή διαπραγμάτευση ζητά η Γερμανία

Από την πλευρά της η υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Κατερίνα Ράιχε κάλεσε την ΕΕ να διαπραγματευτεί με «ρεαλιστικό τρόπο» με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Συγκεκριμένα, είπε: «Η ΕΕ πρέπει τώρα, στον χρόνο που της απομένει, να διαπραγματευτεί ρεαλιστικά μια λύση με τις Ηνωμένες Πολιτείες που να εστιάζει στα κύρια σημεία της σύγκρουσης». «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει την υποστήριξή μας σε αυτήν την προσέγγιση», υπογράμμισε η υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Κατερίνα Ράιχε, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ - ΜΠΕ. «Πρέπει να επιτευχθεί γρήγορα ένα ρεαλιστικό αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις», τόνισε.

Σημείωσε, πάντως, ότι «οι δασμοί θα πλήξουν σκληρά τις ευρωπαϊκές εξαγωγικές εταιρίες. Ταυτόχρονα θα έχουν και ισχυρό αντίκτυπο στην οικονομία και τους καταναλωτές στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού».

Ανισορροπία στο εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ

Ο αιφνιδιασμός του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ κατά δήλωσή του οφείλεται στην ανισορροπία στο εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ της χώρας του και της ΕΕ. Το 2024, οι ΗΠΑ παρουσίασαν εμπορικό έλλειμμα 236 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Ένωση (+ 13% σε ένα έτος), η οποία εξήγαγε αγαθά αξίας 606 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην πρώτη οικονομία του κόσμου, σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ.