Στο Βερολίνο πηγαίνει την Τετάρτη ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για να συναντήσει τον καγκελάριο της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς και να συζητήσουν μια σειρά από «καυτά» θέματα όπως η ασφάλεια στο ΝΑΤΟ η εμπορική κόντρα της ΕΕ με τις ΗΠΑ. 

Ο Μακρόν και ο Μερτς έχουν καταβάλει προσπάθειες ενίσχυσης της γαλλογερμανικής συνεργασίας στην ΕΕ, σε μια περίοδο στην οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει κλονίσει τους διατλαντικούς δεσμούς. «Το πιο σημαντικό μήνυμα είναι: το γαλλο-γερμανικό ζεύγος επέστρεψε στη δουλειά», δήλωσε η γαλλική προεδρία πριν από το προγραμματισμένο δείπνο του Μακρόν με τον Μερτς. 

Γαλλία και Γερμανία, μαζί με τη Μεγάλη Βρετανία και την Πολωνία, έχουν προωθήσει τις προσπάθειες για την υποστήριξη της Ουκρανίας στον πόλεμο με τη Ρωσία και για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων των ευρωπαϊκών κρατών-μελών του ΝΑΤΟ. Αλλά ενώ το Παρίσι έχει δηλώσει πρόθυμο να στείλει ειρηνευτικά στρατεύματα για να εποπτεύσουν μια πιθανή εκεχειρία στην Ουκρανία, το Βερολίνο δεν έχει μέχρι στιγμής εκφράσει σχέδια συμμετοχής του σε μια τέτοια δύναμη. 

Οι δασμοί του Τραμπ στην ατζέντα 

Μερτς και Μακρόν θα συζητήσουν για την απειλή επιβολής δασμών 30% από τις ΗΠΑ σε όλα τα ευρωπαϊκά προϊόντα, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι την 1η Αυγούστου. Το ποσοστό αυτό αντιπροσωπεύει τριπλάσιο επίπεδο σε σχέση με τον υφιστάμενο δασμό 10% που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στις εισαγωγές από την ΕΕ. 

Ενώ ο Μερτς και οι σύμμαχοί του πιέζουν για μια ταχεία συμφωνία -ακόμη και με σημαντικές παραχωρήσεις-, ώστε να προστατευθεί η εξαγωγική γερμανική οικονομία, το Παρίσι θέλει να περιμένει η ΕΕ για τους καλύτερους δυνατούς όρους. 

«Όσον αφορά στην κόντρα για τους δασμούς με τις ΗΠΑ εισερχόμαστε τώρα στην κρίσιμη φάση», δήλωσε χθες ο Μερτς και απηύθυνε έκκληση για «μια δίκαιη και αξιόπιστη συμφωνία με χαμηλούς δασμολογικούς συντελεστές», που θα ενισχύσει τη διατλαντική αγορά. 

Διαφωνία για πρότζεκτ μαχητικών αεροσκαφών 

Μακρόν και Μερτς πρέπει επίσης να συζητήσουν διμερή σημεία τριβής, από ένα κοινό αμυντικό πρότζεκτ μέχρι την ενεργειακή και εμπορική πολιτική. 

Παρίσι και Βερολίνο διαφωνούν για ένα πρότζεκτ συμπαραγωγής μαχητικού αεροσκάφους με την Ισπανία με τον Μερτς να αντιτίθεται στην ιδέα ενός μεγαλύτερου ηγετικού ρόλου για τη Γαλλία εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία. 

Ωστόσο ο επικεφαλής της γαλλικής αμυντικής εταιρείας Dassault, Ερίκ Τραπιέρ, εξέφρασε αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του πρότζεκτ. «Θα πρέπει να αναρωτηθούμε για την αποτελεσματικότητα ενός πρότζεκτ που “τρέχουν” τρεις χώρες, όπου δεν υπάρχει ένας πραγματικός ηγέτης, αλλά τρεις», δήλωσε χθες. 

Ένας άλλος δύσκολος τομέας είναι εκείνος της ενέργειας. Η Γαλλία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην πυρηνική ενέργεια, την οποία η Γερμανία έχει αποφασίσει να καταργήσει σταδιακά καθώς μεταβαίνει στην ηλιακή και αιολική ενέργεια. Το Παρίσι θέλει το Βερολίνο να δεσμευτεί για «τεχνολογική ουδετερότητα» και ουσιαστικά να χαρακτηρίσει την πυρηνική ενέργεια ως φιλική προς το κλίμα. 

Η προηγούμενη κυβέρνηση της Γερμανίας, των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων, το είχε απορρίψει, αλλά η κεντροδεξιοί Χριστιανοδημοκράτες του Μερτς ίσως είναι πιο ανοιχτοί στην ιδέα αυτή. Σε κοινό τους άρθρο τον Μάιο Μακρόν και Μερτς δεσμεύτηκαν για «επανεκκίνηση της ενεργειακής πολιτικής» και «ίση μεταχείριση σε επίπεδο ΕΕ για όλες τις ενέργειες χαμηλών εκπομπών». 

Γαλλογερμανική διαφωνία για την εμπορική συμφωνία Mercosur

Ένα πρόσθετο σημείο διαφωνίας αφορά στην εμπορική συμφωνία της ΕΕ, η οποία τελεί εδώ και καιρό υπό διαπραγμάτευση με το μπλοκ Mercosur της Νότιας Αμερικής. Ενώ η Γερμανία την υποστηρίζει σθεναρά, η Γαλλία έχει εκφράσει φόβους ότι θα επηρεάσει αρνητικά τον γεωργικό της τομέα. Γαλλικές πηγές ανέφεραν ότι αναδύεται ένας δρόμος προς τα εμπρός και ότι ένα πρόσθετο πρωτόκολλο θα μπορούσε να προσθέσει μια «ισχυρή ρήτρα διασφάλισης για τη γεωργία». 

Ο Μερτς θα υποδεχθεί τον Μακρόν στις 18:30 μ.μ. τοπική ώρα στην βίλα Borsig, πρώην κατοικία του διοικητή των μεταπολεμικών γαλλικών στρατευμάτων κατοχής στα περίχωρα του Βερολίνου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δηλώσεις των δύο ηγετών στον Τύπο χωρίς ερωτήσεις δημοσιογράφων, μια συναυλία τζαζ και ένα δείπνο εργασίας.