Για φιλότιμη προσπάθεια κάποιων να ξεπλύνουν πολιτικά τον Αλέξη Τσίπρα έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κληθείς, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, να σχολιάσει τη διαδικασία και τον τρόπο με τον οποίο μεθοδεύεται η επάνοδος του πρώην πρωθυπουργού στην ενεργό πολιτική, με αφορμή και τη συμπλήρωση 10 ετών από το δημοψήφισμα του 2015.

«Η ιστορία δεν ξαναγράφεται», επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όταν ρωτήθηκε για δημοσιεύματα που αναφέρονται στα πρακτικά του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών για το δημοψήφισμα του 2025, τη δημοσιοποίηση των οποίων έχει ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας. Αφού απαρίθμησε κάποια από τα «έργα» του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, που έφεραν τη χώρα στο χείλος της αβύσσου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε με έμφαση: «Η μεγαλύτερη πολιτική εξαπάτηση στην ιστορία της χώρας έχει ονοματεπώνυμο και αυτό είναι Αλέξης Τσίπρας. Και βέαβαια οι συνεργάτες του μαζί». Υπογράμμισε, στο σημείο αυτό, πως «το δράμα του 2015 ξεκίνησε πριν τις εκλογές όταν μιλούσε για αγορές που θα χορεύουν από τα νταούλια, συνεχίστηκε από τον Ιανουάριο μέχρι το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών όταν έπαιξε τη χώρα στα ζάρια».

Σχολίασε δε, με αφορμή τα εν λόγω δημοσιεύματα, πως το μείζον είναι τι συνέβη μέχρι το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών. «Την ιστορική παγκοσμίου φήμης κωλοτούμπα δεν την έκανε εκείνη τη μέρα. Την έκανε κάθε μέρα από τότε που έγινε πρωθυπουργός. Δείχνοντας ότι το μεγαλύτερο ανέκδοτο που υπάρχει στη χώρα είναι "το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς"», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν ξέρω ποια είναι τα πρακτικά. Εγώ ξέρω τι λέει ο κ. Θεοδωράκης, ο κ. Μεϊμαράκης, ο κ. Τασούλας που έχουν 1 εκατ. παραπάνω αξιοπιστία από τους πρωταγωνιστές εκείνων των ημερών του κ. Τσίπρα», συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Δήλωσε δε με σαφήνεια: «Δεν θα ξαναγράφουν την ιστορία κάποιοι όσες αποκαλύψεις και να φέρουν. Δεν απευθύνεται η παρέα αυτή του κ. Τσίπρα σε ιθαγενείς, το προσπάθησε μια φορά, δεν θα τα ξανακάνει, απόδειξη οι δημοσκοπήσεις και το πού έχει φτάσει το κόμμα του που παλεύει για την είσοδο στη Βουλή».

Και ένα παραμύθι

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκίνησε την αναφορά του στα πεπραγμένα Τσίπρα, με ένα παραμύθι, καθώς -όπως είπε- τα παραμύθια άρεσαν στον Αλέξη Τσίπρα. Είπε χαρακτηριστικά ο Παύλος Μαρινάκης: Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένα πυρομανής εμπρηστής που έκαψε μεγάλες εκτάσεις σε όλη την Ελλάδα, αυτές οι πυρκαγιές κόστισαν 100 δισ. ευρώ και ήρθε 10 χρόνια μετά να κατηγορήσει τους πυροσβέστες που έσβησαν τις φωτιές που έβαλε.

Γέφυρα το μοντέλο Τριαντόπουλου

Ερωτηθείς για το μοντέλο Τριαντόπουλου είπε: «Το ότι αυτό ακολουθείται σε κάποιες περιπτώσεις δεν σημαίνει ότι για κάθε δικογραφία που έρχεται στη Βουλή θα ακολουθείται αυτό το μοντέλο», τόνισε.

«Το μοντέλο Τριαντόπουλου, στο οποίο εμείς πιστεύουμε ότι είναι μια γέφυρα μέχρι την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος, εφαρμόζεται σε περιπτώσεις που υπάρχουν προδήλως βάσιμα στοιχεία, τα οποία υποδηλώνουν ενδείξεις ενοχής. Είναι προφανές αυτό ή σε περιπτώσεις, εν πάση περιπτώσει, που ενώ υπάρχουν κάποια τέτοια στοιχεία ή υπάρχουν έτοιμα κατηγορητήρια που η αντιπολίτευση κατά το δοκούν τα επεκτείνει, όπως στην περίπτωση Τριαντόπουλου, πρέπει αυτή η υπόθεση να εξεταστεί από τη Δικαιοσύνη. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ισχύει το τεκμήριο αθωότητας, ούτε σημαίνει ότι είναι ένοχος αυτός που θεωρούμε ότι πρέπει να πάει στο φυσικό δικαστή, όπως οι περιπτώσεις που είπατε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος συμπλήρωσε σχετικά με την αναθεώρηση του άρθρου 86: «Εμείς δεν έχουμε πει ότι με την αναθεώρηση θα ζητήσουμε κάθε μήνυση να πηγαίνει αυτομάτως στο φυσικό δικαστή. Έχουμε πει ότι θέλουμε να φύγει το φίλτρο των κομμάτων. ενδεχομένως, δηλαδή, να αποφασίζει μία πολυμελής, δεκαμελής - δεκαπενταμελής επιτροπή, που θα απαρτίζεται από δικαστές, μία δικαστική επιτροπή, ή ένα μεικτό σώμα δικαστών και κοινοβουλευτικών, που πάντοτε η πλειοψηφία δεν θα είναι των βουλευτών», Όπως εξήγησε, «εμείς θέλουμε να μην είναι αντικείμενο απόφασης, προϊόν απόφασης των κοινοβουλευτικών συσχετισμών η παραπομπή ή όχι ενός διατελέσαντος υπουργού στο φυσικό δικαστή. Αυτό θέλουμε να αλλάξουμε, αλλά ένα φίλτρο πρέπει να υπάρχει. Αντιλαμβάνεστε και τους λόγους. Ειδικά σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, που έχουμε μια ιδιαίτερη "αγάπη", για να το πω ευγενικά, για την προσφυγή στη Δικαιοσύνη».

Σε ερώτηση για το εάν θα τεθεί κομματική πειθαρχία στην ψηφοφορία για την ενδεχόμενη προανακριτική ο κ. Μαρινάκης είπε: «Θεωρώ ότι θα ισχύσει ό,τι ισχύει στο σύνολο των ψηφοφοριών, με κάποιες περιπτώσεις που το λέμε ως εξαίρεση, ότι ίσχυε και στις προηγούμενες αντίστοιχες ψηφοφορίες. Όταν υπάρχει ζήτημα διαφορετικής αντιμετώπισης, έχει υπάρξει σε αυτή την τετραετία σε κάποιες ψηφοφορίες, αυτό ανακοινώνεται, αλλά νομίζω ότι καλύτερο είναι να δούμε όλα τα δεδομένα όταν έρθει εκείνη η ώρα της κατάθεσης προτάσεων, για να μην μιλάμε υποθετικά και να μην μιλάμε επί υποθετικών σεναρίων εν γένει».

Η εισαγωγική τοποθέτηση

Αναλυτικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε στην εισαγωγική του τοποθέτηση:

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης συναντήθηκε, χθες, στη Βεγγάζη με τον Στρατάρχη Χαφτάρ.

Ο υπουργός τόνισε πως «Με τη Λιβύη μας συνδέουν κοινές ιστορικές παραδόσεις και ρίζες. Μας συνδέει, επίσης, η προσήλωσή μας στο Διεθνές Δίκαιο, καθώς επίσης και το ζήτημα που έχει να κάνει με μια Μεσόγειο της ειρήνης και της ευημερίας των λαών».

«Θα συνεχίσουμε στο πλαίσιο αυτό την αδιατάρακτη σχέση μας και ευελπιστούμε ότι στο εγγύς μέλλον θα έχουμε και απτά αποτελέσματα για την πρόοδο των σχέσεών μας» προσέθεσε.

Υπενθυμίζουμε πως την επόμενη Τρίτη 15 Ιουλίου ο κ. Γεραπετρίτης θα μεταβεί στην Τρίπολη της Λιβύης.

Διυπουργική – συντονιστική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Κεφαλογιάννη, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αναμένεται να επικρατήσουν έως την Τετάρτη στην ηπειρωτική χώρα και τα νησιά. Είχε προηγηθεί συνεδρίαση της επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου.

Το Πυροσβεστικό Σώμα θα είναι σε επιφυλακή, σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό.

Παράλληλα, σε αυξημένη ετοιμότητα θα βρίσκονται η ΕΛΑΣ, το Λιμενικό Σώμα και το ΕΚΑΒ, τα υπουργεία Υγείας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Τουρισμού, ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειών και των Δήμων (μηχανήματα έργου, υδροφόρες, εθελοντικές ομάδες), καθώς και η Δασική Υπηρεσία, ο ΔΕΔΔΗΕ και ο ΑΔΜΗΕ.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις θα κάνουν περιπολίες και θα έχουν σε ετοιμότητα τα μηχανήματα έργου, ώστε να επιχειρήσουν, άμεσα, εφόσον χρειαστεί.

Επιπλέον, με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, από σήμερα, τίθενται σε ισχύ έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.

Σε περίπτωση μη τήρησης των υποχρεώσεων που απορρέουν από τις διατάξεις της εγκυκλίου, η επιθεώρηση εργασίας θα επιβάλει πρόστιμο 2.000 ευρώ, ανά εργαζόμενο, της εκάστοτε επιχείρησης.

Για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια, όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς έμειναν ανοιχτά όλο το βράδυ. Λειτούργησαν 70 λεωφορεία με 490 δρομολόγια, ενώ προστέθηκαν 26 δρομολόγια στο μετρό και 30 στο τραμ. Ο αριθμός των επιβατών ξεπέρασε τις 50.000.

Η δοκιμή έγινε με πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού Υποδομών & Μεταφορών Κωνσταντίνου Κυρανάκη, ώστε να δούμε στην πράξη τι χρειάζεται βελτίωση.

Τα αποτελέσματα θα αξιολογηθούν εκτενώς και στόχος είναι, από τον Σεπτέμβριο, η 24ωρη λειτουργία κάθε Σάββατο να γίνει ο νέος κανόνας.

«Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους εκατοντάδες εργαζόμενους που στάθηκαν στη θέση τους με επαγγελματισμό και φροντίδα, ώστε να γίνει αυτό το βήμα πράξη», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός.

Έργα αναβάθμισης και συντήρησης θα πραγματοποιηθούν σε έξι Πανεπιστήμια της χώρας, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 7 εκατ. ευρώ. Τα έργα αφορούν στην άμεση αντιμετώπιση τεχνικών και κτιριακών αναγκών, με στόχο την αναβάθμιση του επιπέδου σπουδών και τη βελτίωση της καθημερινότητας των φοιτητών και του προσωπικού των ΑΕΙ.

Στα 6 Πανεπιστήμια συμπεριλαμβάνονται τα εξής:

• Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

• Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

• Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

• Πανεπιστήμιο Κρήτης

• Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

• Πολυτεχνείο Κρήτης

Αναφερόμενη στις παρεμβάσεις που θα γίνουν στα παραπάνω Ιδρύματα, η Σοφία Ζαχαράκη δήλωσε: «…αντιμετωπίζουν χρονίζουσες τεχνικές και κτιριακές ανάγκες, ενισχύουν τη λειτουργικότητα των υποδομών και στηρίζουν την εκπαιδευτική και ερευνητική αποστολή των ιδρυμάτων μας, ενώ εντάσσονται στο Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για την περίοδο 2021-2025, αποτυπώνοντας τη σταθερή δέσμευσή μας να στηρίξουμε τα Πανεπιστήμια και να σχεδιάσουμε ένα βιώσιμο ακαδημαϊκό περιβάλλον για το μέλλον».

Πιλοτικό πρόγραμμα για την ψηφιακή ενδυνάμωση 3.600 ατόμων ηλικίας άνω των 65 και 2.800 Ατόμων με Αναπηρία εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Αντικείμενο του προγράμματος, ύψους 6,8 εκατ. ευρώ, είναι η εξοικείωση, η εκπαίδευση και η ενδυνάμωση ηλικιωμένων και Ατόμων με Αναπηρία στις νέες τεχνολογίες.

Η πρωτοβουλία θα υλοποιηθεί σε 120 Κόμβους Ψηφιακής Ενδυνάμωσης στους Δήμους όλης της χώρας για τα άτομα άνω των 65 ετών και σε 80 αντίστοιχους κόμβους σε χώρους και δομές φορέων που παρέχουν υπηρεσίες σε Άτομα με Αναπηρία.