Σε αυτήν τη σκωπτική δήλωση προχώρησε το στέλεχος της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μαντζουράνης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στα Παραπολιτικά, στους δημοσιογράφους Χριστίνα Κοραή και Δημήτρη Τάκη. Εκτιμά πως ο κίνδυνος της διάσπασης -τουλάχιστον αυτή τη στιγμή- είναι πολύ χαμηλός, μιας και όπως έχει δείξει η ιστορία, τα κόμματα που προέκυψαν από τις διασπάσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν επιβίωσαν, φέρνοντας ως παράδειγμα το ΜέΡΑ 25 του Βαρουφάκη και τη ΛΑΕ (την οποία αποκαλεί ΛΕΑ) του Λαφαζάνη, θέλοντας έτσι να καταδείξει ότι «έξω απ' το μαντρί, σε τρών' οι λύκοι». Βέβαια, ξέχασε να αναφέρει την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, ίσως επειδή θα του χαλούσε το παράδειγμα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η επιχειρηματολογία του Γιάννη Μαντζουράνη, περί του ισχυρού ενστίκτου πολιτικής επιβίωσης και αυτοσυντήρησης, μιας και όλα αυτά τα χρόνια οι πολιτικοί της Αριστεράς διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους ότι στην πολιτική βρίσκονται για την ιδεολογία τους και όχι για τους μισθούς και τα οφίτσια. Για να έχει διαφορετική άποψη ο Γιάννης Μαντζουράνης και να τη λέει δημοσίως τόσο κατηγορηματικά, μάλλον κάτι ξέρει.

Η δήλωση Μαντζουράνη

Χριστίνα Κοραή: «Τι περιμένετε σήμερα από τον κύριο Κασσελάκη, προκειμένου η επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ να είναι ενωτική;»

Γιάννης Μαντζουράνης: «Εγώ θεωρώ ότι η ομιλία αυτή (σ.σ.: η ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στην κοινοβουλευτική ομάδα) θα είναι μια ομιλία που θα θέσει γενικές γραμμές για τη λειτουργία της κοινοβουλευτικής ομάδας. Ο κίνδυνος διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ για εμένα είναι μικρός και θα σας πω γιατί. Για δυο λόγους: πρώτον, πιθανή διάσπαση δεν μπορεί να γίνει γιατί υπάρχει το αρνητικό παράδειγμα της ΛΕΑ (sic) και του ΜέΡΑ25, που δείχνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια αριστερότερα του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί εκεί βρίσκεται το ΚΚΕ. Και επιπλέον, τα στελέχη που τώρα ομνύουν στον αριστερό ριζοσπαστισμό -ο Κασσελάκης είπε πως όποιοι ψάχνουν για πούρο αριστερό ριζοσπαστισμό, δεν είμαι ο κατάλληλος υποψήφιος, το είπε ξεκάθαρα αυτό- αυτά όλα τα στελέχη διαθέτουν ένστικτο πολιτικής επιβίωσης. Ισχυρό ένστικτο πολιτικής αυτοσυντήρησης και λέω ότι είναι δύσκολο στελέχη πρώτης γραμμής -και μάλιστα και παλιά στελέχη έμπειρα- να φύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ και να έχουν την τύχη της ΛΕΑ (sic) και του ΜέΡΑ25».