Για τη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών, αλλά και για την εκλογή του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη μίλησε σήμερα, Τρίτη, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης. Σχετικά με το τελευταίο, δηλαδή την εκλογή Κασσελάκη, ο κ. Βορίδης τόνισε, μεταξύ άλλων: «Η αλήθεια είναι ότι δεν θα μπορούσα να σκεφθώ καλύτερο τέλος (σ.σ. της Αριστεράς) ακόμη και εγώ». 

Ειδικότερα, κατά τον κ. Βορίδη η εκλογή Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ «σηματοδοτεί το τέλος της Αριστεράς, υπό την έννοια μιας πολιτικής και ιδεολογικής χρεωκοπίας. Άνθρωποι που έχουν μια πορεία [...] όταν τελικώς ηττώνται -και μιλώ για όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ηττήθηκαν από έναν άνθρωπο που δεν είχε οποιαδήποτε σχέση και αναφορά με αυτό το χώρο- είναι προφανές ότι είναι αποτέλεσμα μιας ιδεολογικο-πολιτικής χρεωκοπίας, μιας στρατηγικής ήττας».

«Δεν σημαίνει ότι μπορεί να μεταλλαγεί σε κάτι άλλο, οι άνθρωποι που τον ψηφίζουν, έχουν μια συγκεκριμένη ταυτότητα», πρόσθεσε. Ακόμα, έκανε λόγο και για το σαρδάμ που έπαθε νωρίτερα σήμερα στη Βουλή, όπου, όπως διευκρίνισε, αποκάλεσε κατά λάθος τον κ. Κασσελάκη, ως «κ. Φαμελλάκη». 

Ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε και στη δήλωση που έκανε χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίςο παραλλήλισε τον κ. Κασσελάκη με το κενό: «Το κενό είναι κενό, είναι άνευ περιεχομένου και μέχρι στιγμής δεν έχουμε οποιοδήποτε περιεχόμενο σε αυτό, το οποίο υποτίθεται ότι κομίζει ο κ. Κασσελάκης».

Κλείνοντας το ζήτημα με τον νέο αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο υπουργός Επικρατείας μίλησε και για το κοινοβουλευτικό ζήτημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή να έχει άλλο πρόεδρο κόμματος, όμως, να είναι άλλος ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, καθώς ο νέος πρόεδρος, αν και ήταν υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας, δεν κατάφερε να εκλεγεί.

Για τον κ. Βορίδη «φαίνεται πάρα πολύ δύσκολο να είναι λειτουργικό». Ωστόσο, υπογράμμισε: «Το πρόβλημα δεν θα είναι εκεί, το πρόβλημα είναι αυτό που εντόπισε ο πρωθυπουργός, η έλλειψη περιεχομένου, το κενό, το ότι στην πραγματικότητα πολιτεύεται ο συγκεκριμένος και επομένως -στο βαθμό που εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ- ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένο πολιτικό περιεχόμενο. Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα που θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ από εδώ και πέρα».

«Οι περιφερειακές αυτοδιοικήσεις θα παίξουν κρίσιμο ρόλο το επόμενο διάστημα»

Νωρίτερα, ο κ. Βορίδης, στην αρχή της συνέντευξής τους είχε αναφερθεί και στο ζήτημα των αυτοδιοικητικών εκλογών της ερχόμενης Κυριακής. Εξήγησε πως αν και σε επίπεδο, μικρών κυρίως, δήμων επικρατούν τα τοπικά κριτήρια και τα προσωπικά χαρακτηριστικά, δεν συμβαίνει το ίδιο στους μεγάλους δήμους και στις Περιφέρειες: Οι περιφερειακές αυτοδιοικήσεις, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, θα παίξουν πολύ κρίσιμο ρόλο για τον τρόπο, με τον οποίο θα προχωρήσουμε αναπτυξιακά. Μεγάλα ποσά και στρατηγικές επιλογές για τη χρήση των ποσών αυτών».

«Πέρα από το αμιγώς διαχειριστικό μέρος -πρέπει να γίνουν όλα γρήγορα, με τον τρόπο που πρέπει, ώστε να μην χαθούν τα ποσά αυτά- υπάρχει και ένα ζήτημα σε ποια κατεύθυνση θα τοποθετηθούν. Αυτό είναι ένα βαθύτατα πολιτικό ζήτημα», συμπλήρωσε και συνέχισε: «Πρέπει να μοιραζόμαστε μια κοινή αντίληψη για την ανάπτυξη του τόπου, αλλιώς προσεγγίζουν τις προτεραιότητες στην Αριστερά, αλλιώς τις προσεγγίζουμε εμείς».

Έπειτα, σχετικά με την επιλογή προσώπων, στα οποία δίνει χρήσμα η Νέα Δημοκρατία στις Περιφέρειες, είπε: «Εμείς επιλέγουμε και πρόσωπα με τα οποία αύριο το πρωί θα έχουμε και συναντίληψη και θα μπορούμε να συνεργασθούμε πολύ καλά». Στο τέλος, κατέληξε στο εξής συμπέρασμα: «Ο τρόπος που θα συνεργασθεί την επόμενη ημέρα, το πρωί, η περιφερειακή αυτοδιοίκηση με το κεντρικό κράτος είναι πάρα πολύ σημαντική για να έχουμε αποτελέσματα, τα οποία θα αποτυπωθούν και θα μεταφραστούν σε όφελος για τον πολίτη».