Σε προεκλογική αντιπαράθεση ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της Κυριακής για την Αυτοδιοίκηση εξελίχθηκε η κοινοβουλευτική «αντιμαχία» του ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση, με τον Μάκη βορίδη να κάνει εκ νέου σαφές αυτό που δεν εννοεί να κατανοήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι δηλαδή η ΝΔ έχει εκφράσει τη στήριξή της στις 13 περιφέρειες και τους 3 μεγάλους δήμους της χώρας, στους οποίους δεν περιλαμβάνεται ο Βόλος.

Απαντώντας στον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο, που έκανε λόγο για «συνεχή σιωπή της κυβέρνησης για τη στάση του δημάρχου Βόλου», είπε συγκεκριμένα: «Μας ρωτάτε αν θα αποκηρύξουμε τον κ. Μπέο. Σας απαντάμε. Όση στήριξη έχετε δώσει στον κ. Μπέο εσείς άλλο τόσο έχουμε δώσει εμείς. Εμείς έχουμε δηλώσει ότι έχουμε στόχο τις 13 Περιφέρειες και 3 δήμους, Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη», είπε συγκεκριμένα ο Μάκης Βορίδης και πρόσθεσε ότι «ο κ. Μπέος έχει τον τρόπο και έχει το ήθος του» αλλά κανείς δεν ξεχνάει «όλα όσα έχουν ακουστεί στην αίθουσα της ολομέλειας από βουλευτές και υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ που ουδέποτε αποδοκιμάστηκαν από τον τότε πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ». Στο κλίμα αυτό, ο υπουργός Επικρατείας κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει: «Έναν υποψήφιο στο β΄γύρο, λέτε να έχετε; Και κάνετε και τοποθετήσεις για τους υποψηφίους που στηρίζουμε στις περιφέρειες που είναι άνθρωποι με εμπειρία και δοκιμασμένοι;».

Ο Μάκης Βορίδης άνοιξε την παρέμβασή του απευθυμόνενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν στα καθίσματα των κρατικών αξιωματούχων, από όπου και παρακολούθησε την ομιλία του Σωκράτη Φάμελλου. «Ελπίζω η πρώτη παρουσία σας υπό την ιδιότητα του ακροατή, να μην ήταν απογοητευτική. Γιατί αυτά που ακούσαμε από τον κ. Φάμελλο ήταν εντυπωσιακά», σχολίασε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης και παρατήρησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει εκεί που ήταν πάντα δηλαδή στο «ό,τι να ‘ναι».

Οι αρχές θα συγκροτούνται με βάση όσα ορίζει το Σύνταγμα

«'Ακουσα εκ νέου παράπονα για τις ανεξάρτητες αρχές. Θέλω να θυμίσω ότι μαζί σας, με τον ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε κάνει συμφωνίες για να στελεχώσουμε το ΑΣΕΠ. Όταν κάνουμε συμφωνίες με ΣΥΡΙΖΑ είναι διαφανείς. Όταν κάνουμε συμφωνίες με άλλα κόμματα είναι αδιαφανείς. Τι δεν σας αρέσει; Που υπάρχει εκτροπή; Γράφει πουθενά ο κανονισμός ότι τα 3/5 πρέπει να τα συγκροτούμε μόνο με την αξιωματική αντιπολίτευση;», ανέφερε ο Μάκης Βορίδης και πρόσθεσε: «Για τα πρόσωπα στις ανεξάρτητες αρχές, δεν ακούσαμε τίποτα. Είπατε ότι δεν έχετε διαφωνία με τα πρόσωπα. Μας είπατε ότι δεν πρέπει να αλλάξει η σύνθεση γιατί υπάρχει πρόταση του προέδρου για επιβολή προστίμου. Ποιος σας είπε ότι δεν θα τεθεί η πρόταση στην κρίση της ολομέλειας της ΑΔΑΕ για το θέμα του ελέγχου της ΕΥΠ; Εσείς την ξέρετε την απόφαση της ολομέλειας; Γιατί εμείς δεν την ξέρουμε. Εσείς φαίνεται ότι προεξοφλείτε την απόφαση της ολομέλειας. Και ουσιαστικά μας λέτε ότι αν πάμε στην νομιμότητα, ενοχλείστε γιατί μπορεί να μην σας αρέσει η απόφαση. Οι αρχές θα συγκροτούνται σύμφωνα με όσα ορίζει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός», είπε ο Μάκης Βορίδης.

Απαντώντας στην κριτική για εγκατάλειψη των πληγεισών περιοχών, ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχουν γίνει χιλιάδες διασώσεις, χιλιάδες απαντλήσεις, χιλιάδες έλεγχοι από τον ΕΛΓΑ, έχουν καταβληθεί αποζημιώσεις, υπάρχει παρουσία συνεχής συντονιστικού, επιδιορθώσεις παντού, αποκαταστάσεις στα δίκτυα, αποκαταστάσεις στα οδικά κράτη και λέτε ότι το κράτος είναι απόν. «Τα ίδια λέγατε και με τον Ιανό. Στις περιοχές που είχαν πληγεί από τον Ιανό, πήρατε 17% και η ΝΔ πήρε 44%», είπε ο υπουργός Επικρατείας, απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ.