Δεν έχει περάσει ούτε εβδομάδα από τη θυελλώδη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, όταν άρχισαν οι μαζικές αποχωρήσεις στελεχών και το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη βρίσκεται πλέον τρίτο σε όλες τις δημοσκοπήσεις, πίσω από το ΠΑΣΟΚ, ενώ τα ποιοτικά στοιχεία δείχνουν ότι το απειλεί ευθέως ακόμα και το ΚΚΕ του Δημήτρη Κουτσούμπα!


Πριν μία εβδομάδα γράφαμε ότι στις επόμενες δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι τρίτο κόμμα και πράγματι συνέβη. Τις τελευταίες ημέρες δημοσιεύτηκαν τρεις δημοσκοπήσεις, στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ έχει περάσει στην τρίτη θέση, πίσω από το ΠΑΣΟΚ ενώ το ΚΚΕ τον πλησιάζει επικίνδυνα: Στη δημοσκόπηση της MARC ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 13,8% και τον προσπερνά το ΠΑΣΟΚ με 14,3% ενώ το ΚΚΕ φλερτάρει με διψήφιο ποσοστό. Στη δημοσκόπηση της GPO o ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται επικίνδυνα κοντά σε μονοψήφιο ποσοστό με μόλις 11% στη πρόθεση ψήφου και μόλις δύο μονάδες διαφορά από το ΚΚΕ. Τέλος, στη δημοσκόπηση της Οpinion Poll το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται 1,5 μονάδα στην εκτίμηση ψήφου μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ το ΚΚΕ κατακτά διψήφιο ποσοστό. Η τάση είναι σαφής: Ελεύθερη πτώση για τον ΣΥΡΙΖΑ, μικρή άνοδος για το ΠΑΣΟΚ που πλέον περνά στη δεύτερη θέση και ακόμη μεγαλύτερη άνοδος για το ΚΚΕ, που πλέον ακουμπά το διψήφιο ποσοστό.


Ωστόσο αυτή η τάση πρόκειται να επιδεινωθεί για τον ΣΥΡΙΖΑ και να βελτιωθεί για τα υπόλοιπα κόμματα. Οι δημοσκοπήσεις δεν αποτύπωσαν πλήρως την αποχώρηση της Ομπρέλας, καθώς πραγματοποιήθηκαν ελάχιστες ημέρες από την ανακοίνωση της διάσπασης. Φυσικά οι δημοσκοπήσεις δεν αποτυπώνουν ακόμα την αναμενόμενη, όπως φαίνεται, αποχώρηση της Έφης Αχτσιόγλου και πολλών σημαντικών βουλευτών και στελεχών του κόμματος, ούτε αποτύπωσαν τις σωρηδόν ανακοινώσεις αποχώρησης διαφόρων οργανώσεων, όπως συνέβη σήμερα με τους Πανεπιστημιακούς τους κόμματος. Εφόσον συμβούν όλα τα ανωτέρω, το πραγματικό αποτύπωμα της ζημιάς θα είναι πολύ μεγαλύτερο από ό τι καταγράφουν σήμερα οι δημοσκοπήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να χάνει την οργανωμένη βάση του και σημαντικά ερείσματα στην κοινωνία. Αντίθετα το ΚΚΕ έχει έναν πολύ οργανωμένο μηχανισμό και οι δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι φαίνεται ότι στρέφονται κατα πλειοψηφία σε αυτό. 


Τα ποιοτικά στοιχεία


Επιπλέον είναι βέβαιο ότι οι αποχωρούντες από τον ΣΥΡΙΖΑ θα δημιουργήσουν δικούς τους πολιτικούς σχηματισμούς, οι ψηφοφόροι των οποίων θα προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από τον ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργώντας νέα αιμορραγία στο κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη. Άλλωστε στη δημοσκόπηση της MARC για το «​​​​​​Πρώτο Θέμα», η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (46% έναντι 43%) έχει πλέον αρνητική άποψη για τον νέο Πρόεδρο!


Ας μην ξεχνάμε ότι τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων διαμορφώνουν μελλοντικές τάσεις και αποκαλύπτουν τις μετακινήσεις ψηφοφόρων που δεν φαίνονται άμεσα από την πρόθεση ψήφου. Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ απολαμβάνει σε όλες τις δημοσκοπήσεις τη δεύτερη καλύτερη δημοφιλία μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος παραμένει απόλυτος κυρίαρχος στο πολιτικό παιχνίδι. Αντίθετα ο Στέφανος Κασσελάκης όχι μόνο δεν έχει αποδοχή από το ίδιο του το κόμμα αλλά η δημοφιλία του πλησιάζει αυτή του Βελόπουλου, δηλαδή αρχηγού κόμματος που κινείται στο 5% και έχει ένα πολύ περιορισμένο ακροατήριο. Ενδεικτικά στη δημοσκόπηση της Marc, o Στέφανος Κασσελάκης βρίσκεται στην πέμπτη θέση σε δημοφιλία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, τη χειρότερη θέση που είχε ποτέ Πρόεδρος αξιωματικής αντιπολίτευσης.


Όσοι ήλπιζαν ότι με τον Στέφανο Κασσελάκη ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποκτούσε τη δυναμική του 2015 μάλλον δεν έχουν καταλάβει ότι η κοινωνία αλλά και η ίδια η χώρα έχουν αλλάξει. Η δυναμική για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι αντιστρόφως ανάλογη με αυτή του 2015, καθώς το κόμμα οδεύει σε μονοψήφιο ποσοστό.