Αυτονόητη θα είναι η κομματική πειθαρχία στην τροπολογία για τη χορήγηση άδειας παραμονής σε μετανάστες επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. 

Η σχετική ερώτηση υποβλήθηκε στον Παύλο Μαρινάκη μετά το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για ονομαστική ψηφοφορία και μετά τη διαφορετική άποψη που εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος ως πρώην πρωθυπουργός εξαιρείται από την απόφαση για κομματική πειθαρχία. «Ο μόνος βουλευτής της ΝΔ που είναι πρώην πρωθυπουργός είναι ο Αντώνης Σαμαράς. Για όλους τους υπόλοιπους είναι αυτονόητη η κομματική πειθαρχία σε νομοσχέδια και τροπολογίες και θα ισχύσει και σε αυτή την ψήφιση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για τις διαφωνίες που έχουν εκφραστεί στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας για την τροπολογία, ο Παύλος Μαρινάκης απάντησε ότι «πάντα ακούγονται πολλές απόψεις αλλά στο τέλος υπάρχει μια ενιαία απόφαση, πάντα προς το συμφέρον των πολιτών». 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η ψήφιση της τροπολογίας δεν θα σημάνει νομιμοποίηση ή ελληνοποίηση μεταναστών και τόνισε ότι αφορά περίπου 30.000 άτομα που θα απασχοληθούν σε μια συγκεκριμένη εργασία. «Ούτε ελληνοποιήσεις κάναμε, ούτε μονιμοποιήσεις κάναμε, ούτε κάνουμε, ούτε θα κάνουμε. Η τροπολογία αυτή δεν αφορά ούτε αλλαγή στο καθεστώς απονομής ή μη απονομής, στις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να δοθεί μια μόνιμη άδεια διαμονής, δεν αλλάζει η επταετία που θεσπίστηκε το 2014, δεν αποτελεί κίνηση ελληνοποιήσεων, ούτε είναι κίνηση μονιμοποίησης», ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις συνέπειες εάν κάποιος βουλευτής δεν ψηφίσει την τροπολογία είπε: «Οι συνέπειες που προβλέπονται σε περίπτωση που υπάρχει μια ψηφοφορία με κομματική πειθαρχία και δεν ακολουθείται η απόφαση της πλειοψηφίας. Είναι αυτονόητες οι επιπτώσεις αλλά δεν νομίζω ότι είμαστε εκεί. Ούτε έχουμε κάποια τέτοια αίσθηση, ούτε κάποια τέτοια πληροφορία. Προφανώς οι κανόνες πρέπει να τηρούνται και όταν δεν τηρούνται υπάρχουν οι αντίστοιχες συνέπειες».

Αίτημα των παραγωγών

Ο Παύλος Μαρινάκης συμπλήρωσε ότι η τροπολογία «εξυπηρετεί την συνολική συμπαγή και αποτελεσματική μας μεταναστευτική πολιτική», ενώ σημείωσε ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα καταγραφούν και αυτό είναι σημαντικό για τις αρχές και την δημόσια ασφάλεια. «Οι άνθρωποι αυτοί θα δουλεύουν με μια συγκεκριμένη άδεια εργασίας και θα είναι καταχωρημένοι, θα δουλεύουν νόμιμα και το κράτος θα εισπράττει όλες τις προβλεπόμενες εισφορές» ανέφερε.

Τέλος είπε ότι είναι ένα αίτημα που υποβάλλεται από κτηνοτρόφους και παραγωγούς σε όλη την Ελλάδα. «Υπάρχει ένα τεράστιο έλλειμμα εργατικών χεριών» είπε προσθέτοντας ότι αυτό γίνεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης. «Στην Ιταλία η αντίστοιχη ρύθμιση δεν ήταν άπαξ και δεν είχε τόσο αυστηρές προϋποθέσεις όπως έχει στην χώρα μας» σημείωσε. «Δεν θα ισχύει στο διηνεκές άρα δεν μπορεί να πει κάποιος ότι είναι ένα κάλεσμα να έρθουν παράνομοι μετανάστες» πρόσθεσε ο κ. Μαρινάκης.

Αναφέρθηκε γενικά στην μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης λέγοντας «ας δει κανείς την συνολική μείωση πάνω από 85% των ροών, των εκκρεμών αιτήσεων ασύλου, το έργο του φράχτη του Έβρου, και την αλλαγή του τρόπου απονομής ασύλου».

Δείτε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη: