Με τη σαφή τοποθέτηση από την πλευρά της κυβέρνησης ότι η τροπολογία που δίνει άδεια διαμονής για εξαρτημένη εργασία σε μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα τουλάχιστον τα τρία τελευταία χρόνια δε είναι νομιμοποίηση και πως η κομματική πειθαρχία είναι αυτονόητη για όλους τους βουλευτές της ΝΔ εκτός από τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, πραγματοποιείται σήμερα η σχετική ψηφοφορία στη Βουλή. Υπέρ της τροπολογίας έχουν ταχθεί ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, ενώ άγνωστη παραμένει η στάση που θα κρατήσει ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος έχει εκφράσει τη διαφωνία του, ζητώντας από την κυβέρνηση να αποσύρει την τροπολογία. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας.

Υπεραμυνόμενος της τροπολογίας για τους «εργάτες γης», και κατηγορώντας όσους διαφωνούν ότι «είτε δεν θέλουν να την διαβάσουν, είτε δεν ξέρουν να τη διαβάζουν, είτε επιμένουν σε πράγματα που δεν υπάρχουν», ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης έκανε σαφές ότι «η ρύθμιση που φέρνουμε δεν είναι νομιμοποίηση, διότι δεν δίνει δικαίωμα μόνιμης διαμονής και ιθαγένειας. Είναι μία περιορισμένη πρωτοβουλία αλλά, σχεδιασμένη και πολύ προσεκτικά προετοιμασμένη, η οποία αφορά εν δυνάμει περί τους 30.000 δικαιούχους. Δεν επιλύει το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών αλλά είναι ένα πρώτο θετικό βήμα στην κατεύθυνση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής που έχουμε στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου».

Το ίδιο κατηγορηματικός ήταν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, σημειώνοντας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι «ούτε ελληνοποιήσεις κάναμε, ούτε μονιμοποιήσεις κάναμε, ούτε κάνουμε, ούτε θα κάνουμε. Η τροπολογία αυτή δεν αφορά ούτε αλλαγή στο καθεστώς απονομής ή μη απονομής, στις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να δοθεί μια μόνιμη άδεια διαμονής, δεν αλλάζει η επταετία που θεσπίστηκε το 2014, δεν αποτελεί κίνηση ελληνοποιήσεων, ούτε είναι κίνηση μονιμοποίησης».

Ο ίδιος, ερωτηθείς για τις διαφωνίες που έχουν εκφραστεί στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας για την τροπολογία, απάντησε ότι «πάντα ακούγονται πολλές απόψεις αλλά στο τέλος υπάρχει μια ενιαία απόφαση, πάντα προς το συμφέρον των πολιτών». Συμπλήρωσε δε ότι«ο μόνος βουλευτής της ΝΔ που είναι πρώην πρωθυπουργός είναι ο Αντώνης Σαμαράς. Για όλους τους υπόλοιπους είναι αυτονόητη η κομματική πειθαρχία σε νομοσχέδια και τροπολογίες και θα ισχύσει και σε αυτή την ψήφιση».

Τι προβλέπεται

Συγκεκριμένα σε άρθρο του πολυνομοσχεδίου που ψηφίζεται σήμερα ρυθμίζονται ζητήματα αναφορικά με την απασχόληση πολιτών τρίτων χωρών σε αγροτικές εργασίες, και ζητήματα σχετικά με τις επενδύσεις πολιτών τρίτων χωρών. Το άρθρο προβλέπει παράταση ενός έτους για την υποβολή αίτησης από εργοδότη ο οποίος επιθυμεί να προσλάβει πολίτη τρίτης χώρας που απαλλάσσεται από την υποχρέωση θεώρησης εισόδου.

Όπως ορίζεται, «εργοδότης, ο οποίος επιθυμεί να προσλάβει πολίτη τρίτης χώρας, που απαλλάσσεται από την υποχρέωση θεώρησης εισόδου, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 5 του ν. 4251/2014 (Α’ 80), μπορεί να υποβάλει, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2024, κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας, αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης του τόπου διαμονής του, με βάση τις θέσεις απασχόλησης, όπως καθορίζονται με την κοινή υπουργική απόφαση του άρθρου 11 του ν. 4251/2014, προκειμένου να τον μετακαλέσει για απασχόληση στην εποχιακή αγροτική οικονομία».