Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα σχετικά με τη σημασία της παροιμίας «ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται», στη συγκεκριμένη περίπτωση και ο διαλυμένος. Για το λόγο αυτό ποντάρει όλα του τα λεφτά στο θέμα της τροπολογίας για τους αλλοδαπούς εργάτες και στην αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά.

Την ώρα που συνεχίζεται η διάλυση στην Κουμουνδούρου δείχνουν προς την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ευελπιστώντας πως θα υπάρξει μια εσωκομματική ρήξη. Η αντίδραση του πρώην προέδρου και πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην τροπολογία σχετικά με την παροχή άδειας διαμονής σε μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα προκειμένου να εργάζονται νόμιμα εκτιμήθηκε ότι μπορεί να προκαλέσει τριγμούς στην κυβερνώσα παράταξη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ποντάρει και στο παρελθόν «όλα τα λεφτά» σε φαντασιακού περιεχομένου εσωκομματικές έριδες στη Νέα Δημοκρατία. Μόνο που τα έχασε όπως και κάθε στοίχημα που έχει βάλει από το 2016 και μετά. Από την ημέρα δηλαδή που οι δημοσκοπήσεις κατέγραψαν στην πρώτη θέση το σημερινό κυβερνών κόμμα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως τον καταλληλότερο για πρωθυπουργό.

Οι προσπάθειες του Αλέξη Τσίπρα είναι γνωστές. Μέχρι και τη συμφωνία των Πρεσπών επιχείρησε να χρησιμοποιήσεις προκειμένου να προκαλέσει ρήγματα στη Νέα Δημοκρατία. Η δε σκευωρία Novartis άφησε ανεξίτηλα τα ίχνη της πάνω στο πολιτικό σκηνικό και την εμπαθή, εμμονική και άθλια επιχείρησε σπίλωσης τόσο πολιτικών προσώπων όσο και μιας ολόκληρης παράταξης.

Το είχε ξεκινήσει και με τη νέα του ηγεσία υπό τον Στέφανο Κασσελάκη. Αρχικά με το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και τα περί τεκνοθεσίας. Τώρα περνά στο στάδιο που αφορά την παροχή αδειών διαμονής σε αλλοδαπούς εργάτες. Μια απόφαση που η κυβέρνηση έλαβε με συγκεκριμένους στόχους και για συγκεκριμένους λόγους.

Τα στελέχη και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ξεθάραψαν. Και ενώ θα ψηφίσουν την εν λόγω τροπολογία επιχειρούν τη δημιουργία κλίματος σχετικά με μία δήθεν σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και Αντώνη Σαμαρά. Ταυτόχρονα δημιουργούν κλίμα πρόκλησης προς συγκεκριμένους βουλευτές. Βέβαια η τροπολογία είναι σαφής και σίγουρα ούτε νομιμοποίηση προσφέρει ούτε φυσικά δυνατότητα ελληνοποίησης.

Η εικόνα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ μηδενός εξαιρούμενου αναδεικνύει και την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει μετά τη διάσπαση. Επιβεβαιώνουν την μικροκομματική λόγική με την οποία κινούνται και παράλληλα την αδυναμία να προτάξουν θέσεις και προτάσεις που θα καταστήσουν το κόμμα τους μια πραγματική δύναμη εξουσίας.

Την Κυριακή ψηφίσθηκε ο προυπολογισμός. Ουσιαστική η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης. Με την επενδυτική βαθμίδα ανά χείρας οδεύει στην προώθηση μεταρρυθμίσεων που θα ανατάξουν περαιτέρω την οικονομία λαμβάνοντας μέτρα για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

Και ενώ αυτό συμβαίνει αυτό που βρήκαν να πιαστούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης ήταν το θέμα της τροπολογίας και των όποιων αντιδράσεων. Στο πλαίσιο αυτό δεν είναι να απορεί κανείς γιατί συνεχίζονται αποχωρήσεις και γιατί στην Κουμουνδούρου το κλίμα παραμένει τεταμένο.