Ο προβληματισμός στον ΣΥΡΙΖΑ καλά κρατεί με αιχμή τις νέες σημαντικές απώλειες που διαφαίνονται στις δημοσκοπήσεις. Τόσο τα επίπεδα συμμετοχής στις κομματικές εκδηλώσεις, όσο πρωτίστως οι δημοσκοπήσεις, εμφανίζουν το κόμμα σταθερά τρίτο και σε απόσταση από το δεύτερο ΠΑΣΟΚ στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων.

Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς

Στο μεταξύ, έχουν αρχίσει οι διαγκωνισμοί μεταξύ των δύο κομμάτων, αφού ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ στο Ιλιον έκανε εκδήλωση με κύριο ομιλητή τον Νίκο Παππά όπου παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Σωκράτης Φάμελλος, η Ρένα Δούρου, ο Πάνος Ρήγας κ.ά. Στον ΣΥΡΙΖΑ ήθελαν να κάνουν την ομιλία πρώτοι, για να μετρηθούν με αντίστοιχη της Εφης Αχτσιόγλου στον ίδιο χώρο.

Την ώρα που συνεδριάζουν για πρώτη φορά διαδικτυακά τόσο η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου (ΚΟΕΣ) όσο και η Επιτροπή Θέσεων-Απόφασης, ο αρχηγός έκανε τα… μαγικά του και όρισε τη δική του κυβέρνηση εντός των τειχών. Στο πλαίσιο αυτό, εκτός από την αναδιανομή των χαρτοφυλακίων, καμπάνιες για την ακρίβεια και τη στέγαση ξεκινά στο εξής η αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ τον πολιτικό σχεδιασμό του κόμματος αναλαμβάνει η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Το πεδίο της Υγείας «χρεώνεται» ο Παύλος Πολάκης, ενώ το Ινστιτούτο «Νίκος Πουλαντζάς» ο Αλέκος Φλαμπουράρης.

Ποιος αναλαμβάνει τι

Αναλυτικά οι θεματικές χρεώσεις της Πολιτικής Γραμματείας έχουν ως εξής:

-Δημόσια Διοίκηση: Μπελώνη Γιώτα
-Ενέργεια-Περιβάλλον: Δούρου Ρένα
-Διεθνείς Σχέσεις-Εξωτερική Πολιτική & Ευρωπαϊκή Πολιτική: Δούρου Ρένα
-Αυτοδιοίκηση: Ζαχαριάδης Κώστας
-Νεολαία: Ζαχαριάδης Κώστας
-Πρόγραμμα: Θεοχαρόπουλος Θανάσης
-Εργασία, Συνδικαλιστικές Οργανώσεις: Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
-Πολιτικός Σχεδιασμός: Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
-Ναυτιλία/Νησιωτική Πολιτική: Καρκούλια Ζωή
-Θεσμοί, Δικαιοσύνη, Δικαιώματα: Κουβέλη Μαρία
-Κοινωνική Πρόνοια, Στεγαστική Πολιτική: Νοτοπούλου Κατερίνα
-Τουρισμός: Νοτοπούλου Κατερίνα
-Οικονομία, Ανάπτυξη: Παππάς Νίκος
-Υγεία: Πολάκης Παύλος
-Αμυνα: Ρήγας Πάνος
-Παιδεία: Ρήγας Πάνος
-ΜμΕ, Επαγγελματικά Επιμελητήρια: Σκορίνης Νίκος
-Αθλητισμός: Συμεωνίδου Ελένη
-Αγρoτική Πολιτική: Τελιγιορίδου Ολυμπία
-Ασφαλιστικό, Συνταξιούχοι: Τεμπονέρας Διονύσης
-Επιστημονικοί Φορείς: Τεμπονέρας Διονύσης
-Απόδημος Ελληνισμός, Ομογένεια: Τζάκρη Θεοδώρα
-Ινστιτούτο «Νίκος Πουλαντζάς»: Φλαμπουράρης Αλέκος
-Πολιτισμός: Φλαμπουράρης Αλέκος
-Φεμινιστική Πολιτική: Κουβέλη Μαρία
-Χρηματοπιστωτικός Τομέας: Φλαμπουράρης Αλέκος
Παράλληλα, ήδη συγκροτήθηκαν ομάδες εργασίας για τις κάτωθι δράσεις:
-Καμπάνια Ακρίβειας: Τζάκρη Θεοδώρα, Σκορίνης Νίκος, Καλπάκης Στέργιος, Μπεχράκης Λεωνίδας, Παυλιδάκης Γιάννης, Τζανετής Οδυσσέας
-Καμπάνια Στέγασης: Νοτοπούλου Κατερίνα, Παναγιωτόπουλος Κωνσταντίνος, Μπάκας Θέμης, Κονομόδη Ελενα
-Αναπτυξιακά Συνέδρια: Τόλκας Αγγελος, Σκορίνης Νίκος, Αλεξιάδης Τρύφων, Μωραΐτης Θάνος, Χατζησάββας Μάρκος, Ελευθεριάδου Τάνια, Παυλίδης Κώστας

Επίσης συγκροτήθηκε η Συμβουλευτική Επιτροπή Think Tanks, η οποία αποτελείται από τους Βουτυράκου Διάνα, Γκίβαλο Μενέλαο, Ηλιόπουλο Οθωνα, Αποστολάκη Ευάγγελο, Κρέτσο Λευτέρη, Κασάπη Σπύρο, Καπνισάκη Μανόλη.

Αυτοδιοικητικό... φλερτ

Στο μεταξύ, έντονες διεργασίες γίνονται εν όψει των εκλογών στις περιφερειακές ενώσεις δήμων, αλλά και στην ΚΕΔΕ. Ο υπεύθυνος αυτοδιοίκησης Κώστας Ζαχαριάδης είναι γνωστό ότι έστειλε επιστολή στο ΠΑΣΟΚ με την οποία είχε προτείνει να ξεκινήσουν οι διεργασίες για μια Προοδευτική και Ανεξάρτητη Τοπική Αυτοδιοίκηση στην ΚΕΔΕ και στις ΠΕΔ.

Ο ίδιος λέει ότι έχει θετικά μηνύματα και αναμένει πια από τη Χαριλάου Τρικούπη να πάρει πρωτοβουλίες. Ενα πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση έγινε με την υποστήριξη από τον ΣΥΡΙΖΑ των θέσεων του νέου δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα για το θέμα της εταιρείας «Ανάπλαση Α.Ε.» στην οποία δεν θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του Δήμου Αθηναίων.

Διώχνουν τους «βολεμένους»

Την ίδια ώρα, το «ξεκατίνιασμα» καλά κρατεί μεταξύ των συντρόφων, με τον Νίκο Καρανίκα να υπερασπίζεται τον Κασσελάκη και να κάνει τη βρόμικη δουλειά, ρίχνοντας «λάδι στη φωτιά». Σε ανάρτησή του έγραψε ότι «όταν η Δεξιά σχολιάζει τα Νέα Αριστερά ήθη και τα χλευάζει γιατί αισθάνεται προφανώς πιο ηθική από τα παράσιτα των αριστερών οργανισμών, όπως λένε οι δημοσιογράφοι, ότι κουβεντιάζεται στον δημόσιο διάλογο, έγραφαν και για τη διορισμένη λόγω σχέσεων και όχι γνώσεων (δηλαδή όχι αξιοκρατικό βιογραφικό, ούτε κομματική εμπειρία) από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ διευθύντρια του Πουλαντζά που πληρώνεται αδρά από την ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ – Νίκος Πουλαντζάς ενώ έχει παραιτηθεί από το κόμμα – από την άμισθη θέση που είχε στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ».

Με αφορμή τα παραπάνω, έχει μπει πολλές ημέρες ένα ζήτημα για τα πρόσωπα της Νέας Αριστεράς που έχουν αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ πολιτικά, αλλά συνεχίζουν με κάποιον τρόπο να αμείβονται από τα κομματικά ταμεία η τα κομματικά ΜΜΕ.

Για παράδειγμα, δημοσιογράφοι που έχουν προσχωρήσει στο νέο κόμμα, συνεχίζουν και είναι στα μισθολόγια της «Αυγής» και του «Κόκκινου», γιατί θεωρούν ότι κάνουν δημοσιογραφική δουλειά. Οι της Κουμουνδούρου λένε ότι αυτά είναι κομματικά μέσα και από την ώρα που «έφυγαν από το κόμμα, θα πρέπει να παραιτηθούν και από τα ΜΜΕ». Το τελευταίο όμως δύσκολα γίνεται γιατί έτσι θα χαθούν εργασιακά δικαιώματα και αποζημιώσεις.