Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε γραπτή δήλωσή του για την τροπολογία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, που κατετέθη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για την «Αναμόρφωση της Επαγγελματικής Ασφάλισης» και δίνει δυνατότητα τριετούς άδειας διαμονής για να εργαστούν σε μη νομίμως εισελθόντες μετανάστες, αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Η αιφνιδιαστική κατάθεση τροπολογίας που χορηγεί "νέου τύπου άδεια διαμονής για εργασία σε πολίτες τρίτων χωρών", είναι λανθασμένη. Στην πράξη νομιμοποιεί όλους τους λαθρομετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα εδώ και 3 χρόνια! Και μάλιστα, συλλήβδην, δίχως ουσιαστικό έλεγχο της ταυτότητας κάθε ενός από την Πολιτεία! Κι αυτό την ώρα που το μεταναστευτικό συγκλονίζει όλη την Ευρώπη, η οποία αναζητεί αυστηρότερη πολιτική!». 

«Ζητώ από την κυβέρνηση να αποσύρει την εν λόγω τροπολογία»

Στη συνέχεια, ο κ. Σαμαράς επισημαίνει: «Αδυνατώ να καταλάβω γιατί η κυβέρνησή μας ελαστικοποιεί κι άλλο τη δυνατότητα παροχής άδειας διαμονής και εργασίας στους παράνομους μετανάστες. Ακόμα και σε αυτούς που έχει απορριφθεί η αίτηση ασύλου! Ακόμη και αν έχουν διαβατήριο, "έστω κι αν αυτό έχει λήξει"... Και οι χορηγήσεις των αδειών γίνονται υποχρεωτικές, και δεν είναι στην διακριτική ευχέρεια των αρμοδίων Αρχών, όπως ισχύει μέχρι σήμερα».

«Υπενθυμίζω ότι η κυβέρνησή μας το 2012-2014 είχε θεσπίσει ένα νομικό πλαίσιο που προέβλεπε, κάτω από πολύ αυστηρές προϋποθέσεις, τη χορήγηση της άδειας διαμονής μόνο εάν οι αιτούντες συμπλήρωναν 7 έτη συνεχούς παρουσίας στη χώρα. Κι αυτό το καθεστώς το διατήρησε ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ...», προσθέτει και μετά, τονίζει: «Η χώρα μας, με αυτήν την τροπολογία, γίνεται, επί της ουσίας, φάρος προσέλκυσης λαθρομεταναστών».

«Η ανάγκη λύσης του προβλήματος εργατικών χεριών μπορεί να γίνει μέσω του εγχώριου δυναμικού. Κι ασφαλώς με τη νόμιμη μετανάστευση και τις διακρατικές συμφωνίες ορισμένου χρόνου όπου οι μετανάστες θα επιστρέφουν στις χώρες τους. Και είναι τελείως άστοχο ν' ακούγεται ότι η λύση του δημογραφικού προβλήματος μπορεί να είναι η νομιμοποίηση των λαθρομεταναστών!», συμπληρώνει ι πρώην πρωθυπουργός.

Στο τέλος, ο κ. Σαμαράς καταλήγει, υπογραμμίζοντας: «Η Ελλάδα είναι χώρα, κι όχι χώρος! Ζητώ από την κυβέρνηση να αποσύρει την εν λόγω τροπολογία και να επανεξετάσει το όλο ζήτημα».

Η απάντηση της κυβέρνησης - Τι είπαν Γεωργιάδης και Καιρίδης 

Παρουσιάζοντας τη διάταξη ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης είπε: «Πρόκειται για ανθρώπους που είναι ήδη εδώ για περισσότερα από τρία χρόνια και έχουν συγκεκριμένη και αποδείξιμη παρουσία στη χώρα ώστε να δίνεται άδεια διαμονής. Επιτρέπει στις αρχές να προχωρήσουν στην καταγραφή και ταυτοποίηση. Σε καμία περίπτωση η ρύθμιση δεν επιβραβεύει τον εγκληματία ή τις παραβατικές συμπεριφορές. Η αίτηση μπορεί να ευδοκιμήσει μόνο αν ο αιτών έχει καθαρό ποινικό μητρώο». Ακόμα διευκρίνησε πως η ρύθμιση θα είναι άπαξ και δεν θα αλλάζει το πάγιο πλαίσιο της επταετίας για όσους μπουν παράνομα στη χώρα από εδώ και στο εξής.

Από πλευράς του, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε: «Να μην ανησυχούν οι φίλοι μου. Εγώ προσωπικά δεν θα έκανα εκπτώσεις στη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης. Δεν είμαστε κυβέρνηση ανοικτών συνόρων. Πρέπει όμως να πούμε αλήθεια . Εγώ δεν πιστεύω ότι η μετανάστευση θα λύσει το δημογραφικό. Ξεκαθαρίζω ότι είμαι από αυτούς που ανησυχούν για την ταυτότητα και το μέλλον της Ευρώπης».

«Για να χτιστεί το Ελληνικό θα χρειαστεί 35.000 εργάτες. Έχει βρει 10.000 και δεν μπορεί να βρει άλλους. Αν δεν βρει δεν θα γίνει το έργο», εξήγησε. Παράλληλα πρόσθεσε πως «καθαρά και για λόγους καταγραφής θα ευχόμουν όλοι να πάνε να κάνουν χρήση του μέτρου. Θα δείτε ότι ο αριθμός θα είναι μικρός. Θα είναι ένα καλό πρώτο βήμα για να μπει τάξη στο χάος. Η διάταξη δεν αλλάζει την πάγια ρύθμιση των επτά ετών για να κάνει στο μέλλον τη χώρα πόλο έλξης λαθρομεταναστών. Η διάταξη συγκρινόμενη με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι η πιο σκληρή. Γιατί στις άλλες χώρες δίνεται ή ιθαγένεια ή δικαίωμα συνένωσης οικογένειας».

Τι λέει η τροπολογία 

Η επίμαχη τροπολογία του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρη Καιρίδη, προβλέπει πως μετανάστες τρίτων χωρών που διέμεναν μέχρι 30 Νοεμβρίου του 2023 χωρίς άδεια στην Ελλάδα, εδώ και τρία χρόνια, τώρα έχουν το δικαίωμα να τους χορηγηθεί νόμιμη άδειας διαμονής από την Γραμματεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Όπως έχει ξεκαθαριστεί από τα συναρμόδια υπουργεία Μετανάστευσης και Ασύλου, η τροπολογία δεν νομιμοποιεί και δεν δίνει κανένα δικαίωμα σε μη νόμιμα διαμένοντες, πλην της πρόσβασης στην αγορά εργασίας, για όσους διαμένουν επί μακρόν εδώ πριν από τις 30 Νοεμβρίου 2023 υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις. Επίσης, η τροπολογία δεν παρέχει δικαίωμα σε οικογενειακή επανένωση ούτε σε μόνιμη διαμονή ή περισσότερο με ιθαγένεια, καθώς η άδεια εξαρτάται από την ύπαρξη και τη συνέχιση δηλωμένης εργασίας από τον δικαιούχο.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και πλέον, με το άρθρο 4 απλοποιούνται οι προϋποθέσεις και όσοι έχουν μπει παράνομα έως 30.11.23 και έχουν 3 αντί για 7 έτη αποκτούν ειδική άδεια διαμονής τόσο αυτοί όσο και οι οικογένειες τους. Άρα μειώνονται οι προϋποθέσεις κατά 4 έτη.