«Η ρύθμιση έχει επαρκώς αναλυθεί. Η διαφορά μεταξύ εφάπαξ συγκεκριμένου αριθμού αδειών διαμονής για εργασία υπό τον όρο της ανάκλησης και ελληνοποιήσεων είναι τόσο προφανής που περαιτέρω ανάλυση είναι περιττή», διευκρίνιζαν κυβερνητικές πηγές σχετικά με την τροπολογία, που κατέθεσε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και με την οποία εισάγεται η σύνδεση της άδειας διαμονής μεταναστών με την προσφορά εργασίας.
Η διαρροή του Μαξίμου έγινε λίγη ώρα μετά τη νέα τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά, αυτή τη φορά μέσω κύκλων. Θυμίζεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η τροπολογία είναι ξεκάθαρα λανθασμένη σημειώνοντας πως «η χώρα μας, με αυτήν την τροπολογία, γίνεται, επί της ουσίας, φάρος προσέλκυσης λαθρομεταναστών».
Αργά το μεσημέρι του Σαββάτου μέσω κύκλων προσπαθώντας προλάβουν οποιαδήποτε παρερμηνεία των πολιτικών αντιπάλων αλλά και διαφόρων ΜΜΕ» ο Αντώνης Σαμαράς θύμισε δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη τον Σεπτέμβριο στην οποία ξεκαθάριζε ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση της κυβέρνησης για ελληνοποιήσεις ή νομιμοποιήσεις. Γιατί υπήρξε και μια παρανόηση πάλι, ελπίζω όχι κακοπροαίρετη, από κάποια ΜΜΕ. Δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση, κανένα τέτοιο σχέδιο και κανένας τέτοιος ευρύτερος σχεδιασμός από την κυβέρνηση».
Διευκρινήσεις έδωσε χθες Παρασκευή και ο Άδωνις Γεωργιάδης τονίζοντας πως «η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα σε όσους, μέχρι τις 30 Νοεμβρίου του 2023, αποδείξουν ότι είναι τρία χρόνια στην Ελλάδα και έχουν εργασία και έχουν και λευκό ποινικό μητρώο, να μπορούν να πάρουν νόμιμη άδεια διαμονής και εργασίας και για τις οικογένειες που είναι εδώ, όχι να φέρουν άλλες από τη χώρα του» και επιπλέον ότι αν πάψουν να έχουν εργασία, ανακαλείται η άδεια διαμονής και άδεια εργασίας», εξηγώντας ότι στόχος είναι να λυθεί το πρόβλημα της παράνομης εργασίας αλλά και στο πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης.