Για την τροπολογία, που κατέθεσε στη Βουλή, σύμφωνα με την οποία δίνεται η δυνατότητα σε παράνομους μετανάστες να πάρουν άδεια διαμονής στην Ελλάδα, με την προϋπόθεση ότι μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου του 2023 έχουν συμπληρώσει τρία χρόνια παραμονής στη χώρα μας, μίλησε σήμερα, Παρασκευή στο One ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης

Ο κ. Καιρίδης διευκρίνισε -όπως έπραξε νωρίτερα και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης από το βήμα της Βουλής- ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν αλλάζει πολιτική και ότι παραμένει απέναντι στην παράτυπη μετανάστευση. 

Αναφορικά με την αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος εξέθεσε προβληματισμούς σχετικά με την τροπολογία και ζήτησε, με δήλωσή του από την κυβέρνηση να την αποσύρει και να επανεξετάσει το συγκεκριμένο ζήτημα, ο κ. Καιρίδης δήλωσε ότι σέβεται απολύτως τον πρώην πρωθυπουργό, με τον οποίο συνομιλεί συχνά.

Σημείωσε ωστόσο ότι στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά, όπως ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης και η Σοφία Βούλτεψη, είναι υπέρ της τροπολογίας. «Δεν κάνουμε νομιμοποίηση, δεν υπάρχει νομιμοποίηση, είναι λάθος ο όρος» είπε με έμφαση.

Καιρίδης: Δεν δίνουμε δικαίωμα επανένωσης, διαμονής και ιθαγένειας 

Επεσήμανε δε ότι η τροπολογία αυστηροποιεί απλώς την ρύθμιση που είχε εφαρμοστεί το 2014 επί διακυβέρνησης Σαμαρά που είχε πρωτοέλθει το 2005 επί διακυβέρνησης Καραμανλή. Ήταν μια οριζόντια ρύθμιση που προέβλεπε έναν μηχανισμό απόδοσης χαρτιών για τους διαμένοντες στη χώρα μας πάνω από επτά χρόνια. Εμείς την αυστηροποιούμε διότι βάζουμε το συμβόλαιο, την απασχόληση. Εμείς εφαρμόζουμε σε πιο αυστηρή έκδοση την ρύθμιση του 2014».

Συμπλήρωσε ότι υπολόγισαν πόσοι παίρνουν αυτή την ειδική άδεια για εξαιρετικούς λόγους μετά την παρέλευση της επταετίας. «Είναι 6 έως 8 χιλιάδες μάξιμουμ το χρόνο. Πολλαπλασιάσαμε αυτό τον αριθμό επί 4 (τα 4 χρόνια μεταξύ 3ετίας και 7ετίας) και είπαμε ότι θα φέρουμε πιο μπροστά ώστε να μην περιμένουν ως το 2026-2027, αυτοί οι άνθρωποι έτσι κι αλλιώς μένουν εδώ, δουλεύουν εδώ, είναι ανασφάλιστοι, αταυτοποίητοι και η ελληνική οικονομία χάνει».

Ο κ. Καιρίδης διευκρίνισε ότι η τροπολογία αυτή δίνει την δυνατότητα σε όσους βρίσκονται στη χώρα μας και εφόσον έχουν εργασία και για όσο διάστημα έχουν εργασία να καταγραφούν. «Δεν δίνουμε ούτε δικαίωμα επανένωσης, ούτε διαμονής ούτε ιθαγένειας» επεσήμανε χαρακτηριστικά.