Η Ν.Δ. παραμένει κυρίαρχη πολιτική δύναμη στη χώρα, τόνισε ο πρωθυπουργός, κατά την καθιερωμένη Συνέντευξη Τύπου στο «Βελλίδειο» Συνεδριακό Κέντρο, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας ότι θα εξαντλήσει την κυβερνητική του θητεία και αποσαφηνίζοντας ότι «δεν έχει σχέδια μεταπήδησης σε ευρωπαϊκή θέση». «Είμαι πρωθυπουργός, πρόεδρος της Ν.Δ. και δεν έχω πρόθεση να βγω στη σύνταξη», σημείωσε με έμφαση και πρόσθεσε ότι στο τέλος της τετραετιας θέλει να κριθεί από την αύξηση μισθών και την αναβάθμιση του ΕΣΥ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε και το κενό μιας εναλλακτικής, ουσιαστικής και αξιόπιστης αντιπολίτευσης, σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται «σε κατάσταση πολιτικής αφασίας», ενώ και το ΠΑΣΟΚ επιμένει στην αναχρονιστική τακτική του «όχι σε όλα'», η οποία δεν ταιριάζει στη σημερινή Ελλάδα «Αυτή η μεμψιμοιρία και η παρουσίαση μιας μαύρης πραγματικότητας αδικεί την αντιπολίτευση», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Αναφορικά με την επόμενη εκλογική αναμέτρηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «το 2027 είναι πολύ μακριά και δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις», αλλά είναι εφικτός ο στόχος της αυτοδυναμίας, ενώ διέψευσε καθε σχεδιασμό για συγκυβερνηση.

«Αν το 2027 έχουμε υλοποιήσει αυτά για τα οποία ψηφιστήκαμε το 2023 θα είναι μια καλή κυβέρνηση; Η απάντησή μου είναι θετική. Περιμένετε να δούμε τα επόμενα 3 χρόνια, το 2027 είναι πολύ μακριά. Ζούμε σε ένα απρόοπτο περιβάλλον και είναι λίγο αυτάρεσκο να μιλάω για τον εαυτό μου, είτε να κάνω προβλέψεις για το 2027», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για τους δύο στόχους για τους οποίους θα ήθελε να κριθεί στο τέλος της τετρατετίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε:

«Ο πρωτος στόχος μου ειναι να αυξάνεται διαρκώς ο κατώτατος μισθός, ΕΙναι κεντρική πολιτική δέσμευση στην οποία θα ήθελα να κριθώ στο τέλος της τετραετίας. Δεύτερος στόχος το ΕΣΥ. Γνωρίζω ότι υπάρχει προβληματισμός των πολιτών. Το ΕΣΥ χρεάζεται δραστικές παρεμβάσεις. Το 2027 πρέπε να έχουμε πολλά νέα νοσοκομεία , καλύτερα αμειβόμενους γιατρούς». Ταυτόχρονα ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «δεν είναι όλα μαύρα κι άραχνα στο ΕΣΥ, αλλά χρειάζονται δραστικές παρεμβάσεις»

Κλείνει τα σενάρια αλλαγής εκλογικού νόμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέστησε υπομονή σε όσους προεξοφλούν ότι μέση τον υπάρχοντα εκλογικό νόμο δεν είναι εφικτή η αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές.

«Διαψεύστηκαν αυτοί που πίστευαν πριν τις εκλογές του 2023 ότι και τότε ότι η αυτοδυναμία ήταν ανέφικτη ήταν εφικτή και στην κάλπη της απλής αναλογικής με 5 κόμματα στη Βουλή και όχι 9 η ΝΔ θα είχε 170 έδρες.

Σε αυτούς που προβλέπουν ότι στις ερχόμενες εκλογές η αυτοδυναμία με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο είναι άπιαστο όνειρο θα συνιστούσα λίγη υπομονή και ίσως κάποιες χρήσιμες ιστορικές αναφορές για το τι έγινε την προηγούμενη τετραετία».

Καλύτερες, πιο ασφαλείς και καλοπληρωμένες δουλειές

Ενθαρρυντικά χαρακτήρισε τα στοιχεία της αγοράς εργασίας ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι »η επόμενη πρόκληση είναι καλύτερες δουλειές, πιο καλοπληρωμένες και με μεγαλύτερη εργασιακή ασφάλεια, και μία πολιτική που να αφορά τα επιδόματα που δεν θα δίνει κίνητρο στους πολίτες να παραμένουν εγκλωβισμένοι σε μία επιδοματική πολιτική».

Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του πρωθυπουργού στη μείωση της ανεργίας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Το 2019 είχαμε 17% ανεργία σήμερα έχουμε 9%. Έχουμε δημιουργήσει 500.000 νέες θέσεις εργασίας. Είναι όλες καλοπληρωμένες; Όχι, αλλά είναι καλύτερο κάποιος να εργάζεται από το να είναι άνεργος. Η αγορά εργασίας έχει αυτή τη στιγμή το ανάποδο πρόβλημα να έχουμε δηλαδή εργοδότες που δυσκολεύονται να βρουν εργαζόμενους και να αναγκάζονται να πληρώνουν υψηλότερους μισθούς για να τους προσεγγίσουν».

Κυρίαρχη πολιτική δύναμη η ΝΔ

    «Δεν συμφωνώ ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ήταν ένα κακό αποτέλεσμα, ήταν ένα αποτέλεσμα κατώτερο των προσδοκιών μας. Η ΝΔ παραμένει κυρίαρχη πολιτική δύναμη στη χώρα. Έχουμε κερδίσει πέντε συνεχόμενες εθνικές εκλογές. Η διαφορά μας από το δεύτερο κόμμα ήταν 14 μονάδες. Δεν υπάρχει μεταρρυθμιστική κούραση, κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις είχαν πολιτικό κόστος και το κόστος αυτό ίσως να αποτυπώθηκε στην κάλπη των ευρωεκλογών, όπως οι παρεσμβάσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Ποτέ πίσω στην εποχή των ελλειμμάτων

    Σχετικά με τη δημοσιονομικη πρόοδο της χώρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε: «Το 2010 ζούσαμε πάνω από τις δυνατότητές μας, Ποτέ δεν πρόκειται να γυρίσουμε σε μία εποχή ελλειμμάτων. Η Ελλάδα του 2027 δεν μπορεί και δεν θα έχει καμία σχέση με το 2010. Η Ελλάδα θα είναι μια πολύ καλύτερη χώρα το 2027 αλλά οι συγκρίσεις με την περίοδο προ του 2010 είναι εντελώς άστοχες».

    Δραστικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

    «Η κυβέρνηση έκανε δραστικές παρεμβάσεις και το αποτέλεσμα ήταν να συγκρατηθούν οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Φορολογήσαμε τους παραγωγούς ρεύματος για τα ουρανοκατέβατα κέρδη.

    Στα σούπερ μάρκετ τους τελευταίους μήνες βλέπουμε σταθεροποίηση ή αποκλιμάκωση τιμών.

    Στο ζήτημα της στέγης αυτοί που βρίσκονται στο ενοικιο πιέζονται όλα τα μέτρα που ανακοιν χθες απευθύνονται σε αυτό το πρόβλημα.

    Όλα τα μέτρα που πήραμε μειώσεων φόρων, αυξήσεις μισθών κατατείνουν στη στήριξη του εισοδήματος ως ανάχωμα στην ακρίβειας

    Πιστεύω ότι ο πληθωρισμός και στη χώρα μας θα βαίνει μειούμενος. Χθες μίλησα για μία πρόβλεψη σταθεροποίησης του πληθωρισμού στο 2% αυτή είναι και η πρόβλεψη της Κομισιόν».

    Δεν δαιμονοποιούμε το «Airbnb»

    Αναφερόμενους στους περιορισμούς για τη βαρχυχρόνια μίσθωση και την ενδεχόμενη επέκτασή της και σε άλλες περιοχές εκτός της Αττικής ο πρωθυπουργός σημείωσε χαρακτηριστικα:«Παίρνουμε κάποια σημαντικά μέτρα, και αν χρειαστεί θα πάρουμε και άλλα. Δεν δαιμονοποιούμε καμία επιχειρηματική δραστηριότητα».

    Πιστή τήρηση της νομιμότητας αυστηρό μήνυμα στους ιδιοκτητες αυθαιρέτων-αποφασιστικότητα για την αντιμετώπισης της βίας στα γήπεδα

    Με μια απερίφραστη και σαφή δήλωση για την προστασία της νομιμότητας, ο πρωθυπουργός έδωσε το πολιτικό στίγμα για το Κράτος Δικαίου. «Οι νόμοι ισχύουν και ισχύουν για όλους», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και διευκρίνισε ότι «όταν πέρυσι έθεσε το ζήτημα της νομιμότητας παντού γνώριζε ότι η παραβατικότητα έχει πολλές εκφάνσεις.Το μήνυμα που εκπέμπουμε είναι ότι οι νόμοι ισχύουν και ισχύουν για όλους».

    Χωρίς περιστροφές ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού προς τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων κτισμάτων. «Θα τα βρούμε και θα τα γκρεμίσουμε» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και προσθεσε: «Πρέπει να γνωρίζουν όσοι έχουν αυθαίρετα, ότι θα τους βρούμε. Θα τους βρούμε και θα τα γκρεμίσουμε», τόνισε απαντώντας σε ερώτηση για την τήρηση της νομιμότητας.

    Ικανοποίηση για το σύστημα ελέγχου των γηπέδων και αντιμετώπισης περιστατικών βίας εξέφρασε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας χαρκτηριστικά: «Όταν κλείσαμε τα γήπεδα, υπήρχε μία τεράστια αγανάκτηση. Αλλά σήμερα το σύστημα δουλεύει ρολόι. Έχουμε αντιμετώπιση μίας παραβατικότητας που ταλάνιζε επί χρόνια την ελληνική κοινωνία».

    «Οραματίζομαι μία πιο ευρεία Συνταγματική Αναθεώρηση»-εκτός τα βασικά ζητήματα στις σχέσεις  Κράτους-Εκκλησίας

    «Από το 2025 μπορούμε να ξεκινήσουμε τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης. Δεν έχω μιλήσει για το θέα αυτό γιατί θέλω να κάνουμε αυτή τη συζήτηση συντεταγμένα και θα μιλήσω αναλυτικά όταν ξεκινήσει η συζήτηση στις αρχές του 2025.

    Οραματίζομαι μία πιο ευρεία συνταγματική αναθεώρηση και προφανώς έχουμε υποχρέωση από το Σύνταγμα να διερευνήσουμε τη δυνατότητα ευρύτερων συναινέσεων. Μακάρι η αντιπολίτευση, όταν καταφέρει να βρει τον δρόμο της να προσέλθει με έναν τρόπο δημιουργικό όπως είχε γίνει ορισμένες φορές στο παρελθόν.

    Δεν θέλω να μιλήσω αναλυτικά μπορώ όμως να σας πω ότι τα βασικά ζητήματα που διέπουν τις σχέσεις κράτους – Εκκλησίας δεν είναι στις προθέσεις μου να αποτελέσουν αντικείμενο της συνταγματικής αναθεώρησης».