Στη διαμόρφωση σύγχρονων πρωτοκόλλων για τη συστηματική αντιμετώπιση περιστατικών βίας και παραβατικότητας ανηλίκων εντός και εκτός των σχολείων προχωρούν τα συναρμόδια υπουργεία, καθώς, όπως σημειώνει σε δήλωσή του στο «Μανιφέστο» ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, «στόχος είναι να προστατεύσουμε κάθε παιδί». Κάνει δε σαφές πως «το απόστημα της βίας πρέπει να σπάσει και όλοι μαζί θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να φέρουμε αυτήν την αποστολή εις πέρας».

Αναλυτικά ο υπουργός Παιδείας δήλωσε στο «Μανιφέστο»:

«Η πρόληψη και η αντιμετώπιση της βίας μεταξύ ανηλίκων αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις τόσο της εκπαιδευτικής κοινότητας όσο και της κοινωνίας ευρύτερα. Η παρουσίαση και, κυρίως, η άμεση και πλήρης εφαρμογή της εθνικής στρατηγικής για την καταπολέμηση της ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού αποδεικνύουν πόσο μεγάλη έμφαση δίνουμε σε αυτόν τον τομέα. Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε κάθε παιδί από περιστατικά bullying και, ταυτόχρονα, να διαμορφώσουμε μια κουλτούρα απόρριψης της βίας, η οποία θα ακολουθεί τα παιδιά και εκτός του σχολικού περιβάλλοντος. Γι’ αυτό και, μαζί με τον νέο κανονισμό λειτουργίας των σχολείων και τα παιδαγωγικά μέτρα που καθιερώσαμε, την ίδια στιγμή επενδύουμε στις Δράσεις Ενεργού Πολίτη και στην ευαισθητοποίηση των μαθητριών και των μαθητών μας απέναντι στη βία.

Παράλληλα, σε συνεργασία με όλα τα συναρμόδια υπουργεία προχωρούμε στη διαμόρφωση σύγχρονων πρωτοκόλλων για τη συστηματική αντιμετώπιση περιστατικών βίας και παραβατικότητας ανηλίκων εντός και εκτός των σχολείων. Στην προσπάθεια αυτήν κομβικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι εκπαιδευτικοί μας, οι οποίοι διαθέτουν πλέον όχι μόνο τα εργαλεία, αλλά και την κατάρτιση για να αντιμετωπίσουν περιστατικά βίας και εκφοβισμού μέσα στο σχολείο, καθώς και για να εμπνεύσουν τα παιδιά μας. Ωστόσο, για να πετύχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα σε αυτήν την εθνική προσπάθεια, χρειαζόμαστε δίπλα μας όλη την κοινωνία. Η εκστρατεία ευαισθητοποίησης που έχουμε ξεκινήσει με την πολύτιμη αρωγή του Ιδρύματος Ωνάση συνεχίζεται, με στόχο να σπάσουμε τη σιωπή. Το απόστημα της βίας πρέπει να σπάσει και όλοι μαζί θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να φέρουμε αυτήν την αποστολή εις πέρας».