Οφείλουμε να ψάξουμε το «φάρμακο» στον επανακαθορισμό του κρίσιμου ρόλου της οικογένειας και του σχολείου, υπογραμμίζει σε δήλωσή του στο «Μανιφέστο» ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ανδρέας Νικολακόπουλος, αναφορικά με την παραβατικότητα ανηλίκων. Όπως βεβαιώνει, «ως συντεταγμένη πολιτεία, ήδη αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα συγκροτημένα και πολυεπίπεδα, όπως ακριβώς επιβάλλει και η φύση του», αναφέροντας συγκεκριμένα την ανάπτυξη δράσεων ήπιας αστυνόμευσης σε περιοχές που συχνάζουν νέοι, την τηλεφωνική γραμμή καταγγελιών (10201) και τη νέα ψηφιακή εφαρμογή στα πρότυπα του «Panic Button», το «SafeYOUth», που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή.
Συγκεκριμένα ο Ανδρέας Νικολακόπουλος υπογράμμισε στο «Μανιφέστο»:
«Η έξαρση της βίας μεταξύ νέων παιδιών και γενικότερα η παραβατικότητα ανηλίκων αποτελεί ένα ζήτημα πολυδιάστατο και πολυπαραγοντικό, έναντι του οποίου δεν πρέπει να σκεφτόμαστε αποκλειστικά τους τρόπους καταστολής, αλλά να «επενδύσουμε» αρχικά σε μία σειρά στοχευμένων δράσεων και παρεμβάσεων, που μπορούν να λειτουργήσουν προληπτικά. Συνεπώς, οφείλουμε να ψάξουμε το «φάρμακο» στον επανακαθορισμό του κρίσιμου ρόλου της οικογένειας και του σχολείου. Ως συντεταγμένη πολιτεία, ήδη αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα συγκροτημένα και πολυεπίπεδα, όπως ακριβώς επιβάλλει και η φύση του.
Οι αριθμοί και τα στοιχεία που ανακοινώνονται κάθε εβδομάδα και αναλύονται από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, επιβεβαιώνουν, δυστυχώς, ότι τα περιστατικά χαρακτηρίζονται από ένταση, σκληρότητα και βιαιότητα, ενώ οι συλλήψεις το πρώτο 8μηνο του 2024 φτάνουν στις 9.000. Μόνο την προηγούμενη εβδομάδα έγιναν περίπου 6.000 έλεγχοι και 197 συλλήψεις ανηλίκων και γονέων. Η ΕΛ.ΑΣ. καλείται από την πλευρά της να αποτρέψει, να καταστείλει και κυρίως να διαχειριστεί το τελικό στάδιο ενός πολυδιάστατου προβλήματος. Εχουμε αναπτύξει ένα καλά οργανωμένο σχέδιο, μέσα από δράσεις ήπιας αστυνόμευσης σε περιοχές που συχνάζουν νέοι, αποτρέποντας έτσι πολλά περιστατικά, προχωρώντας σε περισσότερες συλλήψεις και δημιουργώντας ένα «τείχος» προστασίας και θωράκισης για τους ανηλίκους. Επιπλέον, λειτουργεί ήδη αποτελεσματικά η τηλεφωνική γραμμή καταγγελιών (10201), ενώ εντός των ημερών τίθεται σε λειτουργία μία νέα ψηφιακή εφαρμογή στα πρότυπα του «Panic Button», το «SafeYOUth», η οποία θα συμβάλλει καθοριστικά στην αποτροπή περιστατικών βίας. Συνεχίζεται η διαρκής εκπαίδευση των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. για τον τρόπο ορθής διαχείρισης τέτοιων περιστατικών, αλλά και η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, με τελικό στόχο την καλλιέργεια ορθής κουλτούρας συμπεριφορών για τα παιδιά μας. Δημιουργούμε το πλαίσιο, εφαρμόζουμε πιστά το σχέδιο, χτυπάμε στη «ρίζα» του ένα σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, και μόνο μέσα από την αγαστή συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων, θα μπορέσουμε να δούμε τα επιθυμητά αποτελέσματα».