«Αναγκαίο και πολύτιμο εργαλείο το Safe Youth για την ασφάλεια των ανηλίκων», επισημαίνει ο υφυπουργός προστασίας του πολίτη, Ανδρέας Νικολακόπουλος.

«Η εφαρμογή 'Safe Youth' είναι ένα αναγκαίο και πολύτιμο εργαλείο για την προστασία και την ευαισθητοποίηση των νέων σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλειά τους» τόνισε στην ολομέλεια της Βουλής ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ανδρέας Νικολακόπουλος.

Παρουσιάζοντας αναλυτικά τις διατάξεις του σχετικού άρθρου της τροπολογίας για την επιτάχυνση των προσλήψεων, ο κ. Νικολακόπουλος επισήμανε ότι η ψηφιακή εφαρμογή "Safe Youth" είναι ένα σύγχρονο και ολοκληρωμένο εργαλείο πανελλαδικής εμβέλειας, που διασφαλίζει την άμεση αντίδραση των αρχών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, την ασφαλή υποβολή καταγγελιών και την παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης, προστατεύοντας παράλληλα την τήρηση της ιδιωτικότητας και την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των ανηλίκων.

Ο υφυπουργός κάλεσε τους ανηλίκους από δώδεκα έως δεκαοκτώ ετών να εγκαταστήσουν την εφαρμογή που είναι εντελώς δωρεάν. Επισήμανε ότι οι νέοι θα έχουν την δυνατότητα να επικοινωνούν μέσω της εφαρμογής με τις αρχές, ακόμα και σε καταστάσεις που σε άλλες συνθήκες θα ήταν δύσκολο ή αδύνατον να ζητήσουν βοήθεια.

Οι διευκρινήσεις

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Πλεύσης Ελευθερίας, Αλέξανδρος Καζαμίας, με παρέμβασή του ρώτησε τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κατά πόσο οι αστυνομικοί είναι εκπαιδευμένοι, καθώς έχουμε μια σειρά από γυναικοκτονίες που οι αστυνομικοί οι οποίοι κλήθηκαν σε περιστατικά αποδείχθηκε ότι δεν ήταν καθόλου εκπαιδευμένοι, όπως στην δολοφονία της Κυριακής Γρίβα. Επίσης, αναρωτήθηκε ποια εγγύηση υπάρχει ότι το σύστημα "Safe Youth" θα λειτουργήσει εύρυθμα και δεν θα υπάρχουν οι αστοχίες που έχουν παρατηρηθεί στο «Panic Button», καθώς και εάν υπάρχει συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας για την διάδοσή του στους μαθητές και τους νέους.

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ανδρέας Νικολακόπουλος, απάντησε ότι η υπηρεσία θα στελεχωθεί με προσωπικό, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται άμεσα στις κλήσεις και να λειτουργεί όλο το εικοσιτετράωρο. Διαβεβαίωσε ότι μέχρι σήμερα, όποτε έχει χρειαστεί, η ανταπόκριση της Ελληνικής Αστυνομίας είναι άμεση σε αυτά τα περιστατικά. Επίσης οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί έχουν περάσει επιμορφώσεις, ενώ και στη Σχολή πλέον περιλαμβάνονται μαθήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την προστασία ευάλωτων ομάδων, όπως οι ανήλικοι. Ανέφερε πως οι νέοι είναι εξοικειωμένοι περισσότερο απ' όλους σε σχέση με την τεχνολογία και εκτίμησε ότι το σύστημα "Safe Youth" θα διαδοθεί αρκετά μεταξύ των νέων και θα το δούμε στην αποτελεσματικότητα αυτής της σημαντικής υπηρεσίας που δημιουργείται.