134 συλλήψεις σε μια εβδομάδα για παραβατικότητα ανηλίκων, γνωστοποίησε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ανδρέας Νικολακόπουλος.
Ειδικότερα, για τη μάστιγα τη ανήλικης παραβατικότητας και την ενδοοικογενειακής βίας μίλησε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Νικολακόπουλος, στην εκπομπή «Update» του ΕΡΤNews.
«Ήδη σχεδιάζονται σε συνεργασία και με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, νομοθετικές παρεμβάσεις, οι οποίες έχουν να κάνουν και με την αντιμετώπιση των ενηλίκων.
Εδώ και με την Ελληνική Αστυνομία, με αυξημένες συλλήψεις για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων, προσπαθούμε να ενισχύσουμε και να αντιληφθούν όλοι ότι έχουν ευθύνη και οι γονείς και εδώ θα υπάρχει αυστηροποίηση ποινών σε αυτό, όπως επίσης επανεξετάζεται και το θεσμικό πλαίσιο για τα όπλα» υπογράμμισε ο υφυπουργός.
«Είναι πολύ σημαντικό να αναλύουμε τα στοιχεία, να δίνουμε τα στοιχεία στη δημοσιότητα και να βγαίνουν συμπεράσματα.
Κάθε εβδομάδα ανακοινώνονται στοιχεία και για τους ανήλικους, που είναι ένα θέμα το οποίο απασχολεί ιδιαίτερα όχι μόνο στο επίπεδο της καταστολής για το οποίο έχουν γίνει πολλά πράγματα, αλλά και στο επίπεδο της πρόληψης», ανέφερε για την ανήλικη παραβατικότητα ο κ. Νικολακόπουλος.
Ενδοοικογενειακή βία
Από 13 έως 19 Ιανουαρίου οι κλήσεις που δέχτηκε η Άμεση Δράση στο τηλεφωνικό κέντρο για ενδοοικογενειακή βία είναι 624 και ο υφυπουργός τονίζει πως «είχαμε και 276 συλλήψεις.
Το Panic Button είναι μια εφαρμογή η οποία συνεχίζει να αποδίδει, με την έννοια ότι οι γυναίκες τοποθετούν την εφαρμογή αυτή και αισθάνονται την ασφάλεια να μπορούν ανά πάσα στιγμή να ειδοποιήσουν την αστυνομία.
Και κάτι ακόμα σημαντικό, ότι πλέον όταν ειδοποιείται η Ελληνική Αστυνομία, υπάρχουν γραφεία ενδοοικογενειακής βίας, υπάρχουν εξειδικευμένοι αστυνομικοί. Υπάρχουν αστυνομικοί οι οποίοι ενημερώνονται, επικεφαλής, ανώτατοι αξιωματικοί που ενημερώνονται για το περιστατικό, ακόμα και αν γίνεται στην Α.Τ, ακόμα και αν δεν υπάρχει γραφείο ενδοοικογενειακής βίας εκεί και παρέχεται όσο το δυνατόν η καλύτερη υποστήριξη.
Μια πολύ σημαντική καινοτομία είναι ότι πλέον σε κάθε αστυνομική διεύθυνση υπάρχει ένα safe house, εκεί δηλαδή όπου μπορεί να προστατευτεί μία γυναίκα.
Τουλάχιστον την τελευταία εβδομάδα έξι θύματα μετακινήθηκαν σε μια τέτοια δομή».
Σχετικά με το πόσο μπορεί να κάτσει μια γυναίκα εκεί ο κ. Νικολακόπουλος αναφέρει: «Όσο χρειάζεται για να είναι ασφαλής ένας συμπολίτης μας, μια γυναίκα η οποία δεν μπορεί για κάποιο λόγο να επιστρέψει σπίτι. Καταλαβαίνετε ότι μέχρι να μπορέσει να αισθανθεί ασφαλής, να μπορέσει να επιστρέψει στον τόπο της, στον χώρο που μένει, στον χώρο που μένουν τα δικά της πρόσωπα, πρέπει να προστατευθεί.
Αυτό μπορεί να ισχύει μέχρι να συλληφθεί ο δράστης, πολλές φορές. Μπορεί να είναι ελεύθερος ο δράστης για κάποιο λόγο και να αισθάνεται ακόμα ότι δεν πρέπει να επανέλθει.
Αυτό λοιπόν που θέλουμε είναι να αισθάνονται ασφαλείς οι πολίτες, να μην φοβούνται να μιλήσουν.
Η αίσθηση (της ασφάλειας) έχει μεγάλη σημασία γιατί μπορούν και να καταγγέλλουν και το γεγονός ότι έχουμε πάνω από 600 καταγγελίες σημαίνει ότι αισθάνονται ότι μπορούν να ζητήσουν βοήθεια».
Παραβατικότητα ανηλίκων
Για την παραβατικότητα των ανηλίκων ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωσε ότι: «Την τελευταία εβδομάδα για αυτό το θέμα υπήρχαν 134 συλλήψεις πάνω σε θέματα παραβατικότητας ανηλίκων.
Οι έλεγχοι οι οποίοι έγιναν γιατί πλέον υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό σημαντική παρουσία της Ελληνικής Αστυνομίας σε σημεία που συχνάζουν οι νέοι, είναι μια σημαντική εφαρμογή που κάνουμε επιχειρησιακή δράση ακριβώς για να μπορούμε να απαντάμε στα φαινόμενα εκδήλωσης ανήλικης παραβατικότητας σε όλους τους ανήλικους, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει πλέον και η εφαρμογή το safe youth, όπου και αυτό βοηθάει ώστε να γίνονται καταγγελίες.
Oι ανήλικοι xρησιμοποιούν πιο εύκολα το διαδίκτυο, έχουν μια καλύτερη πρόσβαση στο διαδίκτυο, μπορούν πιο εύκολα να ενημερώνονται όχι μόνο όταν κάνουν καταγγελίες, ενημερώνονται για το πως μπορούν να αντιδράσουν, πού μπορούν να απευθυνθούν και πολλές φορές μπορούν να αποτρέπονται και τέτοια περιστατικά.
Από την άλλη όμως θα πρέπει να πω ότι ήδη σχεδιάζονται σε συνεργασία και με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, νομοθετικές παρεμβάσεις, οι οποίες έχουν να κάνουν και με την αντιμετώπιση των ενηλίκων.
Εδώ και με την Ελληνική Αστυνομία με αυξημένες συλλήψεις για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων, προσπαθούμε να ενισχύσουμε και να αντιληφθούν όλοι ότι έχουν ευθύνη και οι γονείς και εδώ θα υπάρχει αυστηροποίηση ποινών σε αυτό, όπως επίσης επανεξετάζεται και το θεσμικό πλαίσιο για τα όπλα.
Ένα άλλο θέμα, το οποίο πρέπει να δούμε είναι οπωσδήποτε και η χρήση όπλων, γιατί βλέπουμε ότι πλέον οι ανήλικοι χρησιμοποιούν πιο εύκολα όπλα».