Η φετινή ομιλία του πρωθυπουργού έγινε στη σκιά της εθνικής τραγωδίας που συνετελέσθη στον Θεσσαλικό κάμπο από την καταστροφική κακοκαιρία Daniel. Και πώς θα μπορούσε να γίνει αλλιώς.

Ωστόσο, διαψεύστηκαν πολλοί: κάποιοι νεοφιλελεύθεροι της συμφοράς που ήταν σίγουροι ότι το καλάθι των παροχών θα είναι άδειο, οι γνωστοί καταστροφολόγοι της αντιπολίτευσης, οι «βολεμένοι» του συστήματος, καθώς και οι ισχυροί του τόπου, οι υπερασπιστές της γενικευμένης ανομίας, οι φοροφυγάδες και οι «αρχηγοί» του παρασιτισμού.

Αυστηρό μήνυμα στα οικονομικά συστήματα

Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τα ισχυρά οικονομικά συστήματα ήταν αυστηρό και καθαρό: «Η μεν πολιτεία, δεν είναι η δουλειά της να είναι αρεστή. Είναι καλό να είναι και αρεστή, αλλά πρωτίστως πρέπει να είναι λειτουργική. Οι δε πολίτες, από ιδιώτες να γίνουν μέτοχοι της δημόσιας ευθύνης. Παντού. Παντού. Από τα εισοδήματα που δηλώνουν μέχρι τα σκουπίδια που ανακυκλώνουν. Διότι αυτή η αμοιβαία αδράνεια και αυτή η σκυταλοδρομία, τελικά, της συνενοχής, αποτελούν βασικές αιτίες της κακοδαιμονίας: το κράτος να αφήνει τρύπες στα δίχτυα ελέγχου, αυτές τις τρύπες συνήθως τις προσπερνούν τα μεγάλα ψάρια, τα μικρά ψάρια αισθάνονται ότι αδικούνται, ωστόσο αργότερα καταλήγουν και αυτά να το μιμούνται», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Την «τιμητική» τους όμως στην ομιλία Μητσοτάκη είχαν και οι φοροφυγάδες. «Οι φόροι στηρίζουν το εθνικό ταμείο και επιστρέφουν με έργα στην κοινωνία» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Είναι ο λόγος για τον οποίον το φορολογικό σύστημα αποτελεί τον κεντρικό βηματοδότη κάθε ανοικτής κοινωνίας. Η φοροδιαφυγή είναι μια κατάρα διπλή: είναι αντικοινωνική, είναι αντιεπιχειρηματική. Οι λέξεις φιλελευθερισμός και φοροδιαφυγή είναι πάντα λέξεις αντίθετες.

Η νομιμότητα, άλλωστε, σε όλες τις εκφάνσεις, γίνεται ένα στοίχημα της εποχής. Και γίνεται το πεδίο της μεγάλης σύγκρουσης με όποια συντεχνία εμποδίζει τον εκσυγχρονισμό. Όχι μόνο με τους φοροφυγάδες. Με κάθε εστία παρασιτισμού.

Με άλλα λόγια, ανοίγουμε μέτωπο με τον κρατικό θύλακα ο οποίος αδιαφορεί. Ανοίγουμε μέτωπο, όμως, και με τον πολίτη, ο οποίος ανάβει ανεύθυνα φωτιά στο ακαθάριστο οικόπεδό του. Με τα κυκλώματα των διακινητών μεταναστών από το εξωτερικό, αλλά και με τους χούλιγκαν. Τους καταπατητές του δημόσιου χώρου στο εσωτερικό, είτε αυτό λέγεται πανεπιστήμιο είτε λέγεται παραλία είτε λέγεται δρόμος. Όπως ανοίγουμε μέτωπο, ναι, και με τους λίγους δικηγόρους και δικαστές που καθυστερούν την απονομή της δικαιοσύνης. Γιατί και αυτή αποτελεί φρένο που καθυστερεί τον εκσυγχρονισμό».

Τέλος, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι «αποδεσμεύονται μέσα στον επόμενο μήνα 2.500 στελέχη της ΕΛΑΣ από τη φύλαξη δημοσίων προσώπων. Πρώτοι της δικής μου ασφαλείας. Για επιχειρηματίες και άλλους παράγοντες λυπάμαι, στο εξής ας χρηματοδοτούν οι ίδιοι την προστασία τους».

Συμπέρασμα: τηρουμένων των αναλογιών, μιας και μιλάμε για άλλη εποχή και για μια άλλη, διαφορετική κυβέρνηση της ΝΔ, οι «σύγχρονοι νταβατζήδες» της διαπλοκής και τα παρασιτικά συμφέροντα έχουν πολλούς λόγους να ανησυχούν μετά τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη.