Οριστικό τέλος στα σενάρια και τις φήμες για επικείμενο ανασχηματισμό έβαλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ. «Δεν έχω καμία πρόθεση να κάνω ανασχηματισμό», δήλωσε κατηγορηματικά, ενώ απάντησε και σε εκείνες τις φωνές που του ασκούν κριτική για το rotation που έκανε στο κυβερνητικό σχήμα. «Είμαι περίεργος να δω τι ερώτηση θα μου κάνατε αν δεν είχα κάνει καμία αλλαγή. Το rotation δεν έγινε στην τύχη. Εκρινα ποιος μπορεί να υπηρετήσει κάθε χαρτοφυλάκιο. Αμετακίνητοι υπουργοί δεν υπάρχουν. Αμετακίνητες πολιτικές υπάρχουν», σημείωσε και διευκρίνισε πώς αξιολογούνται οι υπουργοί. «Το ένα ζήτημα είναι η αποτελεσματικότητα. Δεν μπορεί σε δύο μήνες να κρίνω και ξέρετε ότι αποφεύγω τους συχνούς ανασχηματισμούς. Το δεύτερο κριτήριο έχει να κάνει με τη συμπεριφορά. Αν κρίνω ότι κάποια συμπεριφορά δικαιολογεί την απομάκρυνση ενός υπουργού, δεν θα διστάσω να το κάνω», υπογράμμισε.
«Καλή η κριτική»
Οπως και στην ομιλία του από το βήμα της ΔΕΘ, ο κ. Μητσοτάκης αντέκρουσε την κριτική ότι η κυβέρνηση δεν έχει ξεκινήσει καλά τη δεύτερη τετραετία. «Το ακούω όμως κληθήκαμε να διαχειριστούμε δύο καταστροφές. Αλλά στο ίδιο διάστημα, πήραμε μέσα σε τρεις μήνες επενδυτική βαθμίδα όπως είχα δεσμευτεί και έτσι κλείνει ένας τραυματικός κύκλος», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι είναι καλή η κριτική αλλά μια κυβέρνηση κρίνεται στο σύνολό της και όχι επιμέρους. «Και η προηγούμενη κυβέρνηση κρίθηκε συνολικά και αυξήσαμε το ποσοστό μας από το 40% στο 41%», συμπλήρωσε.
Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης αποκάλυψε γιατί δεν είχε μπει εξαρχής στη νέα κυβέρνηση ο Χρήστος Στυλιανίδης, τον οποίο επέλεξε τώρα για τη θέση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. «Για προσωπικούς λόγους ο ίδιος δεν ήθελε να μπει στην κυβέρνηση και το συζητήσαμε τώρα», ανέφερε.
Ο πρωθυπουργός αποσαφήνισε τις προθέσεις του και για τον εκλογικό νόμο. Ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να τον αλλάξει, υπενθυμίζοντας ότι ήδη ταλαιπωρηθήκαμε πολύ με την απλή αναλογική καθώς χρειάστηκαν δύο εκλογικές διαδικασίες, ενώ με ενισχυμένη αναλογική θα μπορούσε να σχηματιστεί κυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές με άλλη σύνθεση της Βουλής. Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι δεν θα αλλάξει ο τρόπος εκλογής των ευρωβουλευτών, καθώς είπε ότι και οι ευρωεκλογές του 2024 θα γίνουν με σταυρό.
Οσο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του επόμενου μήνα, υπενθύμισε ότι η Νέα Δημοκρατία έχει δώσει στήριξη στους υποψήφιους περιφερειάρχες και σε τρεις υποψήφιους δημάρχους. «Θεωρούμε σημαντική την επικοινωνία με τους περιφερειάρχες. Πρέπει η πολιτική στις περιφέρειες να συντονίζεται με την κεντρική πολιτική και μέχρι το 2019 υπήρχε απόσταση σε αυτό. Εμείς συγκροτήσαμε σχέδια για τις 13 περιφέρειες της χώρας», ανέφερε ενώ έκανε ειδική αναφορά για την Περιφέρεια Θεσσαλίας. «Ο,τι ισχύει για κάθε περιφέρεια, ισχύει και για τη Θεσσαλία. Τον απολογισμό θα τον κάνουμε το βράδυ των εκλογών», τόνισε.
Εκλεισε επίσης τα σενάρια που τον εμφανίζουν να σκέφτεται τη μετακίνησή του στο μέλλον σε κάποιον θώκο στην Ε.Ε. «Με αιφνιδιάζετε. Θυμάμαι ένα τραγούδι που λέει “δεν πάω πουθενά, εδώ θα μείνω”», απάντησε αστειευόμενος και πρόσθεσε: «Eχω εκλεγεί πρωθυπουργός με ένα μεγάλο ποσοστό και θα τιμήσω την εμπιστοσύνη του λαού για την επόμενη τετραετία. Δεν μπορώ να φανταστώ πιο σημαντική δουλειά από αυτή που κάνω για την πατρίδα μου. Πιο σημαντικό είναι να εκπροσωπώ την Ελλάδα στην Ευρώπη παρά την Ευρώπη στην Ελλάδα. Ευχαριστώ όσους τα διακινούν αυτά, αλλά δεν έχω καμία πρόθεση να πάω πουθενά».
«Οχι στην τοξικότητα»
Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και αν προτιμά κάποιον ή κάποια ως αντίπαλο να εκλεγεί πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Ξέρετε ότι δεν μπορώ να απαντήσω. Θέλετε να με προβοκάρετε. Να δανειστώ μια φράση του Μάο “μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση”. Εγώ προσβλέπω σε μια αξιωματική αντιπολίτευση που θα έχει μάθει από τα λάθη της και θα δώσει έμφαση στην ουσία και όχι την επικοινωνία, αλλά και στον ποιοτικό λόγο και όχι στην τοξικότητα», απάντησε ενώ ερωτηθείς για το πολιτικό μέλλον του Αλέξη Τσίπρα είπε ότι δεν θα κάνει καμία κρίση και πως «θα απαντήσει μόνο η ίδια η ζωή για αυτά».
Το ίδιο είπε και για τα κόμματα που μπήκαν στη Βουλή, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να αλλάξει το όριο εισόδου που προβλέπει ο εκλογικός νόμος. «Δεν θεωρώ ότι η απάντηση μπορεί να είναι η αύξηση του ποσοστού εισόδου. Η ζωή θα απαντήσει κατά πόσον τα κόμματα αυτά θα έχουν διάρκεια και οι πολίτες θα κρίνουν αν αυτή η επιλογή τους ήταν από αντίδραση ή ορθή και πρέπει να την επαναλάβουν», ανέφερε.