Σταχυολογώ μερικές από τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, οι οποίες ως κοινή συνισταμένη έχουν την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας και του δικαίου:

Επέκταση του φράκτη στον Εβρο σε όλο το μήκος των συνόρων και νέα ψηφιακά εργαλεία για φύλαξη των συνόρων. Φυλάκιση καταδικασμένων πρωτόδικα δίχως αναστολή για σοβαρά εγκλήματα, όπως εμπρησμός εξ αμέλειας, βία σε ΑΕΙ και γήπεδα, μία μόνο αναβολή σε κάθε δίκη, ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης και μεταφορά ύλης σε δικηγόρους και συμβολαιογράφους. Ο στρατός θα συμμετέχει με νέα πρωτόκολλα εμπλοκής στην Πολιτική Προστασία και τη διαχείριση φυσικών καταστροφών. 2.500 αστυνομικοί αποδεσμεύονται από φυλάξεις επισήμων και βγαίνουν στο δρόμο, καταργούνται οι φυλάξεις σε φυσικά πρόσωπα, ενώ οι επιχειρηματίες που θέλουν φύλαξη θα πληρώνουν. Μειώνεται και η φύλαξη του πρωθυπουργού στο μισό.

Είναι προφανές ότι, παρά τις παρατηρούμενες αρρυθμίες, η πρόθεση του πρωθυπουργού για καθολική εφαρμογή ενός νέου δόγματος ασφάλειας και δικαίου παραμένει αταλάντευτη και θα εφαρμοσθεί.