Ως «Ιστορικό βήμα» και «σημαντική μεταρρύθμιση» χαρακτήρισε μέσα από ανάρτησή του στο X ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το γεγονός ότι σήμερα, Τετάρτη, έγινε νόμος του κράτους η χρήση της επιστολικής ψήφου στις Ευρωεκλογές, ύστερα και από τη συζήτηση και ψήφιση σχετικού νομοσχέδιου στη Βουλή

«Σήμερα κάνουμε ένα ιστορικό βήμα για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις Ευρωεκλογές. Μία σημαντική μεταρρύθμιση που διευκολύνει πρωτίστως τους εκτός επικρατείας Έλληνες να συμμετέχουν στις Ευρωεκλογές, χωρίς μετακινήσεις, χωρίς έξοδα, απ’ όπου και αν κατοικούν», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός. 

Καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ - Απορρίφθηκε η τροπολογία για επέκταση της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές 

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για το δικαίωμα χρήσης επιστολικής ψήφου στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου από τους πολίτες, με τη στήριξη της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Αντίθετα, καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όμως, η Πλεύση Ελευθερίας ψήφισε «παρών». Υπενθυμίζεται ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είχαν παρουσιάση θετική στάση στο εν λόγω νομοσχέδιο κατά τη διάρκεια της συζήτησης στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Αναφορικά με την τροπολογία που εισάγει τη δυνατότητα επιστολικής ψήφου των κατοίκων του εξωτερικού και στις εθνικές εκλογές, δεν έλαβε τις απαιτούμενες από το Σύνταγμα 200 ψήφους και απορρίφθηκε. Υπέρ ψήφισε και πάλι μόνο η πλειοψηφία, «παρών» δήλωσε η Πλεύση Ελευθερίας και κατά τα υπόλοιπα κόμματα.