Σε αυτή τη δήλωση προέβη ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Attica TV και στον δημοσιογράφο Γιώργο Μελιγγώνη. Κληθείς να σχολιάσει την στάση της Νέας Αριστεράς, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με το νομοσχέδιο της επιστολικής ψήφου, το οποίο αφορά κυρίως τον απόδημο ελληνισμό, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επέλεξε να επιτεθεί στους Έλληνες ομογενείς, λέγοντας ότι «δεν έχουν κανέναν υλικό δεσμό και καμία βιοτική σχέση με την Ελλάδα, έχουν απλώς μια φαντασιωτική συναισθηματική σχέση». Προκειμένου να τεκμηριώσει την προκλητική αυτή δήλωση, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος διακίνησε ένα ψεκασμένο σενάριο, υπό το οποίο δίνεται δικαίωμα ψήφου με αυτό το νομοσχέδιο, σε όποιον απόγονο Έλληνα μετανάστη 3ης και 4ης γενιάς το θελήσει. Η αλήθεια φυσικά, είναι ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αφορά αποκλειστικά, όσους είναι εγγεγραμμένοι ήδη στους εκλογικούς καταλόγους. Αλλά αφήγημα της Αριστεράς χωρίς «θεμέλιο ψεύδος», δεν υπάρχει.
Ενδιαφέρον έχει η αντιπαραβολή που έκανε ο κύριος Τζανακόπουλος, μεταξύ των Ελλήνων ομογενών με τους (λαθρο)μετανάστες που δεν έχουν δικαίωμα ψήφου. Μάλιστα για να το τεκμηριώσει, χρησιμοποίησε το παράδειγμα του πολέμου της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ από την Αγγλία, λέγοντας «το βασικό σύνθημα, όταν γεννιόταν το αντιπροσωπευτικό σύστημα, στον πόλεμο της ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, ήταν "καμία φορολόγηση, χωρής αντιπροσόπευση - no taxation without representation". Εδώ έχουμε την ριζική αντιστροφή αυτής της συνθήκης», προκειμένου να πει ότι είναι «αιτία εξέγερσης», η αδικία του να μην μπορούν να ψηφίζουν (λαθρο)μετανάστες, οι οποίοι ουδέποτε μπήκαν στον κόπο να υποβάλλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, προκειμένου να λάβουν την υπηκοότητα, όπως ορίζει η ελληνική νομοθεσία.
Όσο για το παράδειγμα της αμερικανικής Επανάστασης, η αλήθεια είναι ότι αφορούσε την αντιπροσώπευση από τις αγγλικές αποικίες (ΗΠΑ) στην χώρα η οποία έστειλε τους αποίκους (Αγγλία). Αποίκησε άραγε η Ελλάδα, κύριε Τζανακόπουλε, την Αλβανία, ή το Πακιστάν; Οι (λαθρο)μετανάστες μπορούν να λάβουν την ελληνική υπηκοότητα, εφόσον πληρούν κάποιες συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Όχι επειδή θεωρείτε ότι είναι ένα εύφορο εκλογικό ακροατήριο για το κόμμα σας. Διότι ουδεμία αμφιβολία υπάρχει, ότι το μοναδικό κριτήριο είναι αυτό, μιας και στην ίδια δήλωση ρητώς αναφέρετε ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι «δεν έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν τις πολιτικές εκείνες δυνάμεις, τις οποίες θα τους εκπροσωπήσουν, θα τους εκφράσουν και τα λοιπά». Όταν οι ιδέες σας απηχούν σε ποσοστό μικρότερο από το 3% των Ελλήνων, θα πρέπει να αναθεωρήσετε τις ιδέες σας, όχι να επιθυμείτε να αλλάξει η σύσταση του εκλογικού σώματος.
Η δήλωση του Δημήτρη Τζανακόπουλου
Δημήτρης Τζανακόπουλος: «Υπάρχει η εξής μεγάλη αντίφαση: συζητάμε όλοι, για τον τρόπο με τον οποίο μετανάστες 3ης, ή και 4ης γενιάς, οι οποίοι δεν έχουν ενδεχομένως κανέναν υλικό δεσμό, καμία βιοτική σχέση με την Ελλάδα, έχουν απλώς μια φαντασιωτική συναισθηματική σχέση, ως η χώρα καταγωγής τους, η χώρα καταγωγή των παππούδων τους και τα λοιπά. Πώς αυτοί θα διευκολυνθούν να συμμετέχουν στις εκλογές και την ίδια στιγμή, άνθρωποι οι οποίοι μένουν εδώ, 20, 30, 35 χρόνια, δεν μπορούν να πολιτογραφηθούν και δεν μπορούν να έχουν λόγο, για την κυβέρνηση η οποία τους φορολογεί. Ξέρετε, το βασικό σύνθημα, όταν γεννιόταν το αντιπροσωπευτικό σύστημα, στον πόλεμο της ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, ήταν "καμία φορολόγηση, χωρίς αντιπροσώπευση - no taxation without representation". "Θέλουμε να αντιπροσωπευτούμε, για να μπορείς, κράτος, να μας φορολογείς". Αυτό λέγανε οι Αμερικάνοι επαναστάτες. Εδώ έχουμε την ριζική αντιστροφή αυτής της συνθήκης. Δηλαδή, έχουμε ανθρώπους που δεν υφίστανται καμία συνέπεια, από τις κυβερνητικές πολιτικές, τους οποίους συζητάμε όλοι, για το πόσο πρέπει να διευκολύνουμε, την ώρα που οι άνθρωποι που φορολογούνται στην χώρα, πληρώνουν ένσημα στην χώρα, δουλεύουν εδώ, υφίστανται τις συνέπειες των κυβερνητικών αποφάσεων, δεν έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν τις πολιτικές εκείνες δυνάμεις, τις οποίες θα τους εκπροσωπήσουν, θα τους εκφράσουν και τα λοιπά».