Σε αυτή τη δήλωση προχώρησε ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Νάσος Ηλιόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ATTICA TV, στους δημοσιογράφους Γιώργο Χουδαλάκη και Βούλα Κεχαγιά. Κληθείς να σχολιάσει το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο -που κυρίως αφορά την ελληνική ομογένεια- ο Νάσος Ηλιόπουλος δήλωσε ότι η Νέα Αριστερά, ήταν εξ αρχής αρνητική με το νομοσχέδιο. Επιχειρηματολογώντας επ' αυτού, ο κύριος Ηλιόπουλος έθεσε ζήτημα αντισυνταγματικότητας ως προς την επιστολική ψήφο, ενώ είπε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα για την Νέα Αριστερά, είναι η αυτοπρόσωπη παρουσία, πίσω από το παραβάν, καθώς σύμφωνα με την επιχειρηματολογία του, η επιστολική ψήφος μπορεί να επηρεαστεί από «πελατειακά δίκτυα, οικογενειακές πιέσεις και εργοδοτικές πιέσεις».
Δεν φαίνεται να έχουν ιδιαίτερη εμπιστοσύνη στους Έλληνες ψηφοφόρους, ως προσωπικότητες, τα στελέχη της Νέας Αριστεράς, διότι όταν εκλαμβάνεται ένα τέτοιο ψεκασμένο σενάριο, ως φόβος εκδήλωσης μαζικής επιβολής της ψήφου, προφανώς πιστεύουν ότι οι ψηφοφόροι είναι κοπάδι από αιγοπρόβατα. Άρτια επιχειρηματολογία, που δεν προσβάλει καθόλου τους Έλληνες, επέλεξε η Νέα Αριστερά. Εν συνεχεία, ο κ. Ηλιόπουλος χρησιμοποίησε την χαριτωμένη επιχειρηματολογία με τον «βραζιλιάνο κούριερ», που θα κληθεί να κάνει την ταυτοπροσωπία, σε πρόσωπο που παραδίδει έναν σφραγισμένο φάκελο!
Αυτό όμως που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είναι ότι η Νέα Αριστερά θέλει να καταργηθεί ο «αναχρονιστικός» (και όχι ετεροχρονισμένος, όπως είπε ο κ. Ηλιόπουλος) θεσμός των ετεροδημοτών -δηλαδή με το στανιό μεταδημότευση- καθώς και να αποδοθούν δικαιώματα ψήφου στους (λαθρο)μετανάστες που ζουν πολλά χρόνια στην Ελλάδα και δεν έχουν χαρτιά. Δηλαδή, αντί να εκκινήσουν οι ενδιαφερόμενοι τις διαδικασίες πολιτογράφησης, προκειμένου να λάβουν την ελληνική υπηκοότητα, να τους την αποδίδει η Ελλάδα με το ζόρι! Εξαιρετικές τοποθετήσεις από την Νέα Αριστερά, οι οποίες τεκμηριώνουν το γιατί οι συγκεκριμένοι πολιτικοί, ορθώς θα εκτοπιστούν από την πολιτική ζωή της χώρας, στις επόμενες εθνικές εκλογές. Διότι από εκεί ακριβώς πηγάζει η «πρεμούρα» τους, να μην μπορέσουν να ψηφίσουν οι ομογενείς μας: διότι γνωρίζουν πάρα πολύ καλά, πως οι ομογενείς έχουν μέσα τους πολύ δυνατά αισθήματα πατριωτισμού, πολλές φορές περισσότερο κι από όσους δεν έχουν φύγει ποτέ από την Ελλάδα. Και επειδή η συγκεκριμένη κατηγορία, δεν ανήκει στην «εκλογική πελατεία» της Νέας Αριστεράς, θα προσπαθήσουν και θα κάνουν το παν, προκειμένου να αποκόψουν την ομογένεια από τις κάλπες.
Η δήλωση του Νάσου Ηλιόπουλου
Γιώργος Χουδαλάκης: «Εσείς όμως λέτε ότι είστε επί της αρχής αντίθετος, επειδή το Σύνταγμα δεν το προβλέπει;»
Νάσος Ηλιόπουλος: «Είναι δυο πράγματα, είναι ένα το Σύνταγμα, που είναι καλό να το σεβόμαστε, γιατί ο συντακτικός νομοθέτης δεν έκανε καθολική την επιστολική ψήφο, στην δεκαετία του '70 και του '80, δεν ήταν τεχνικό ζήτημα. Δεν ήταν ότι τα ΕΛΤΑ δεν θα μπορούσαν να κάνουν τη διαδικασία. Είναι ότι όλοι παραδέχονται, ότι το θεμέλιο της Δημοκρατίας, είναι η αυτοπρόσωπη παρουσία μέσα στο παραβάν. Δεν έχουμε ξεχάσει την εικόνα του Άδωνι Γεωργιάδη δίπλα στον εργοδότη που εκβίαζε τους εργαζόμενους, για το τι θα ψηφίσουν. Άρα ξέρουμε όλοι καλά, ότι υπάρχουν πελατειακά δίκτυα, υπάρχουν οικογενειακές πιέσεις, υπάρχουν εργοδοτικές πιέσεις και για αυτό είναι κρίσιμο το θεμέλιο, να είναι αυτοπρόσωπη η παρουσία. Και για αυτό το είπαμε από την αρχή, με στόχο μετατόπισης, όχι απλά με στόχο στείρας κριτικής, ότι ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ έκαναν λάθος που επί της αρχής, που μπήκαν σε αυτή την κουβέντα. Και φάνηκε -και ευτυχώς που άλλαξαν τις θέσεις τους, συνολικά για το νομοσχέδιο- όπως ανακοίνωσε και ο κύριος Βορίδης στη Βουλή, θα ξανάρθει βέβαια αυτό, θα φέρουν νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο. Εμείς είμαστε σταθεροί. Λέμε ότι είναι μια αντισυνταγματική διαδικασία. Και να μην ήταν αντισυνταγματικό, διαφωνούμε για τους λόγους που είπαμε πριν. Η διαδικασία της αυτοπρόσωπης παρουσίας, είναι κρίσιμο για τη Δημοκρατία. Ποια είναι η μεταρρύθμιση που χρειαζόμαστε στην εκλογική διαδικασία; Να καταργηθεί ο ετεροχρονισμένος (sic) θεσμός του ετεροδημότη, ο κόσμος δηλαδή -είτε μιλάμε για εργαζόμενους, είτε μιλάμε για φοιτητές- να μπορεί να ψηφίζει εκεί που ζει, εργάζεται και σπουδάζει. Και δεύτερο στοιχείο, είναι ντροπή για τη χώρα, έχουμε συμπολίτες μας μεταναστευτικής καταγωγής που είναι 20, 25, 30 χρόνια στη χώρα, έχουν μεγαλώσει τα παιδιά τους στη χώρα -κυρίως αλβανικής καταγωγής- και οι άνθρωποι ακόμα δεν έχουν χαρτιά».