Για παλινωδία της αντιπολίτευσης στο ζήτημα της επιστολικής ψήφου έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο, μετά και την άρνηση χθες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ να στηρίξουν την τροπολογία για επέκταση της ρύθμισης και στις εθνικές εκλογές για τους Έλληνες του εξωτερικού. Όπως τόνισε, η εν λόγω μεταρρύθμιση αποτελεί μια ευκαιρία συναίνεσης, στην οποία ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να γυρίζουν την πλάτη.

«Πιστεύω ότι είναι και μία σημαντική ευκαιρία συναίνεσης, στην οποία όμως, για λόγους που πραγματικά δυσκολεύομαι να καταλάβω και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ γυρίζουν την πλάτη καθώς φαίνεται, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο. Αν και είχαν αρχικά συμφωνήσει σε αυτό, και ειλικρινά απορώ και με την παλινωδία αλλά και με τη σκόνη που σηκώθηκε γύρω από το θέμα αυτό.

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η αντιπολίτευση αρνείται συλλήβδην ένα σχέδιο νόμου, με αφορμή μια τροπολογία που κατατέθηκε στην αρχή της σχετικής συζήτησης και η οποία βελτιώνει το νομοσχέδιο. Και πώς γίνεται άραγε να συμφωνούμε με την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές και να μη συμφωνούμε με την επιστολική ψήφο στις εθνικές; Δηλαδή, η φωνή των πολιτών έχει άλλη σημασία στις δύο κάλπες;», είπε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι υπάρχει ένας πολύ απλός τρόπος να ξεπεραστεί η όποια αντίρρηση γύρω από το ζήτημα αυτό: «Ας υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο και ας καταψηφίσουν την τροπολογία», είπε χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίτπωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι, ασχέτως των εξελίξεων, με πρωτοβουλία αυτής της κυβέρνησης γίνεται ένα πολύ σημαντικό, ιστορικό βήμα για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, καταρχάς στις ευρωεκλογές. Διεμήνυσε δε ότι αργά ή γρήγορα θα γίνει και το δεύτερο βήμα, τονίζοντας πως αν η συγκεκριμένη τροπολογία απορριφθεί σήμερα, θα επανέλθει, και θα επανέλθει μετά τις ευρωεκλογές.

«Και μετά θα φανεί πραγματικά ποιος θέλει να δοθεί τελικά η δυνατότητα στους συμπολίτες μας που κατοικούν στο εξωτερικό να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο και ποιος βρίσκει δικαιολογίες και προσχήματα. Οι πολίτες μάς βλέπουν, μας ακούν και ευτυχώς μπορούν να κρίνουν και να συγκρίνουν», συμπλήρωσε με νόημα ο πρωθυπουργός.