Σταθερός στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και των μεγάλων αλλαγών που είναι απαραίτητο να γίνουν για ν’ αλλάξει η Ελλάδα επίπεδο εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Γράφει η Έρση Παπαδάκη
Το πλέον χαρακτηριστικό και πολυσυζητημένο παράδειγμα των τελευταίων ημερών είναι ασφαλώς το νομοσχέδιο για το γάμο και τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών, το οποίο και ως περιεχόμενο και ως πρωτοβουλία έχει πολύ μεγαλύτερους συμβολισμούς από αυτό που πραγματικά πρεσβεύει, καθώς αποδεικνύει τη διάθεση του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε αυτές τις σημαντικές αλλαγές που έχει ανάγκη η κοινωνία δίχως να λογαριάζει το πολιτικό κόστος – στην προκειμένη περίπτωση τις εσωκομματικές αντιδράσεις στη Νέα Δημοκρατία, καθώς αρκετοί «γαλάζιοι» βουλευτές και στελέχη παραμένουν σταθεροί στη θέση τους κατά των διατάξεων του νομοσχεδίου και εξακολουθούν να δηλώνουν ότι θα το καταψηφίσουν.
Εμπιστοσύνη στη ΝΔ
Η πολιτική των μεταρρυθμίσεων στην οποία είναι προσηλωμένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι άλλωστε αυτή που τον οδήγησε στην εξουσία το καλοκαίρι του 2019, αλλά κυρίως του χάρισε την εντυπωσιακή και ευρεία νίκη στις διπλές εκλογές της περασμένης χρονιάς. Το μήνυμα των ίδιων των πολιτών και της μεγάλης πλειοψηφίας τους ήταν ότι εμπιστεύεται τον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του, την παράταξη της Νέας Δημοκρατία που έχει στραφεί συνειδητά στον μεσαίο και μεταρρυθμιστικό χώρο, για να προχωρήσει στις αλλαγές που απαιτούνται σε όλους τους ευαίσθητους τομείς, όπως η οικονομία, η Δημόσια Διοίκηση, η Παιδεία, η Υγεία, η εργασία και η κοινωνική συνοχή.
Κυριαρχία Μητσοτάκη
Με άλλα λόγια, οι πολίτες όχι μόνο επιβράβευσαν τον πρωθυπουργό για τη διαχειριστική ικανότητά του στις κρίσεις που μεσολάβησαν στην προηγούμενη τετραετία, αλλά επιπλέον δείχνουν εμπράκτως ότι εάν υπάρχει κάποιος που μπορεί να κάνει τη δουλειά, όπως προστάζει και το αμερικανικό ρητό, αυτός είναι μόνον ένας: ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Εξάλλου είναι γνωστό ότι εκτός του νομοσχεδίου για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, που θα έλθει την προσεχή εβδομάδα στο Υπουργικό Συμβούλιο και θα προχωρήσει παρά τις αντιδράσεις βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και της Εκκλησίας, η κυβέρνηση σχεδιάζει συνολικά 221 μικρές και μεγάλες μεταρρυθμίσεις για τη φετινή χρονιά και οι οποίες αφορούν όλα τα υπουργεία.
Αντίστοιχης σημασίας είναι, για παράδειγμα, η μεταρρύθμιση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, ενώ έρχονται επίσης ο νέος υγειονομικός και δικαστικός χάρτης και η επέκταση του ψηφιακού μετασχηματισμού στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Κινήσεις και πρωτοβουλίες δηλαδή, οι οποίες διαδραματίζουν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στο πώς βλέπουν την Ελλάδα στο εξωτερικό και πώς κατ’ αυτόν τον τρόπο η εικόνα της χώρας βελτιώνεται δραματικά, γεγονός που συνέβαλε και στην επιστροφή της οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα όσον αφορά στην αξιολόγηση από τους επενδυτικούς οίκους.
Μισθοί και επενδύσεις
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έχει εξαγγείλει και μεταρρυθμίσεις που θα έχουν πιο πρακτικό αποτέλεσμα, όπως τη (νέα) αύξηση του κατώτατου μισθού και την προσέλκυση περισσότερων ξένων επενδύσεων που θα φέρουν νέες θέσεις εργασίας ή ακόμη και την καλύτερη και αποδοτικότερη αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και άλλων ευρωπαϊκών ταμείων για έργα προς όφελος των πολιτών και της καθημερινότητάς τους. Γεγονός που εξακολουθούν να αξιολογούν με ιδιαίτερα θετικό τρόπο οι πολίτες στις δημοσκοπήσεις, αφού η κυβέρνηση, η Νέα Δημοκρατία και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερέχουν με συντριπτική διαφορά στους σχετικούς ποιοτικούς δείκτες.
Βέβαια, την ίδια στιγμή είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι και η ίδια η κοινωνία εμφανίζεται πολύ πιο ώριμη για να αποδεχθεί τέτοιες τολμηρές κινήσεις, γνωρίζοντας ασφαλώς ότι στο τέλος της ημέρας θα είναι η ίδια που θα ωφεληθεί από αυτές και γι’ αυτό λέει το μεγάλο «ναι» ακόμη και σε ζητήματα που θεωρούνται δύσκολα, όπως τώρα ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών.