Τη Δευτέρα εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές και στα εθνικά δημοψηφίσματα, με προγραμματισμό να εξαντληθεί η συζήτησή του σε έως και τρεις συνεδριάσεις. Στη συζήτηση του νομοσχεδίου, που από τον πρωθυπουργό έχει χαρακτηριστεί ως ιστορική και εμβληματική μεταρρύθμιση, αναμένεται να λάβουν τον λόγο και οι πολιτικοί αρχηγοί. Για ιστορική μεταρρύθμιση έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς προάγει τη συμμετοχή όλων των πολιτών στις εκλογές και λειτουργεί ως αντίδοτο στην αποχή.

Κ. Μητσοτάκης: Ο απολογισμός της εβδομάδας για το κυβερνητικό έργο – Εισάγεται στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο.Το πρώτο βήμα από την κυβέρνηση έγινε με το ν.4648/2019, δηλαδή κατοχυρώθηκε ότι για πρώτη φορά θα μπορούν οι Έλληνες εκλογείς του εξωτερικού, έστω και με περιορισμούς, να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους και τώρα έρχεται η κυβέρνηση και κάνει ένα άλμα, κάνοντας την επιστολική ψήφο καθολική.

Να σημειωθεί ότι δεν θα στηθούν εκλογικά τμήματα στο εξωτερικό (π.χ. πρεσβείες κλπ) και όλοι οι ομογενείς που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους – δηλαδή έχουν δικαίωμα ψήφου – θα πρέπει να μπουν στην πλατφόρμα για να δηλώσουν ότι θα κάνουν χρήση του δικαιώματος της επιστολικής ψήφου. Επιστολικά θα μπορούν να ψηφίσουν και οι Έλληνες εντός Επικράτειας γεγονός σημαντικό, δεδομένου ότι οι ευρωεκλογές διεξάγονται στις 9 Ιουνίου και υπάρχουν φοιτητές, εργαζόμενοι στα νησιά και άλλες κατηγορίες συμπολιτών μας οι οποίοι διευκολύνονται.

Την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός αναχωρεί για τις ΗΠΑ. Θα επισκεφθεί τη Νέα Υόρκη και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Σικάγο για συναντήσεις με την πολυπληθή ελληνοαμερικανική κοινότητα, όπου μεταξύ άλλω, θα αναφερθεί και στην επιστολική ψήφο ενόψει των ευρωεκλογών.

Πώς ψηφίζουμε με επιστολική ψήφο

Τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο θα είναι ανοιχτή ηλεκτρονική πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών για να δηλώσουν οι Έλληνες του εξωτερικού και όσοι κατοικούν εντός Ελλάδος,ω οτι θα κάνουν χρήση της επιστολικής ψήφου. Τέλη Απριλίου κλείνει η πλατφόρμα και φεύγουν οι φάκελοι από το υπουργείο Εσωτερικών. Οι εκλογείς θα έχουν 20 μέρες – πριν από τις ευρωεκλογές – για να συμπληρώσουν την επιστολική ψήφο.

Για να γίνει δεκτή η ψήφος, πρέπει να έχει φτάσει μέχρι την παραμονή των ευρωεκλογών, Σάββατο 8 Ιουνίου, στις 5:00 το απόγευμα στην αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών.

Το ψηφοδέλτιο θα είναι ενιαίο και τυπώνεται με ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών. Στην πρώτη σελίδα, ο εκλογέας θα επιλέγει το κόμμα και στη δεύτερη σελίδα τους υποψηφίους ευρωβουλευτές του κόμματος που προτιμά (έως τέσσερις υποψηφίους).

Τον δρόμο της συναίνεσης έδειξε η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως κλείνοντας τις εργασίες της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο θεσμικό εργαλείο. «Θεσμικό εργαλείο που θα βοηθήσει στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στις ευρωεκλογές», τόνισε.

Τι προβλέπεται στο νομοσχέδιο
Στο νομοσχέδιο προβλέπεται εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων με τη διαγραφή όσων έχουν γεννηθεί πριν από την 1.1.1944, δεν έχουν υποβάλει οι ίδιοι ή δεν εμφανίζονται ως εξαρτώμενα πρόσωπα σε φορολογικές δηλώσεις του 2022, δεν έχουν ελληνικό διαβατήριο σε ισχύ και δεν λαμβάνουν σύνταξη.