Μια πραγματική τομή συντελείται με την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί στη Βουλή στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας. Πρόκειται για ένα αίτημα όλων των Ελλήνων του εξωτερικού, αφού στις επόμενες εκλογές οποιοσδήποτε Ελληνας πολίτης εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους που βρίσκεται στο εξωτερικό θα μπορεί να ψηφίσει από το σπίτι του.Ουσιαστικά, ηδυνατότητα για άσκηση δικαιώματος ψήφου μέσω επιστολικής θα ωφελήσει ιδιαιτέρως άτομα με αναπηρία, ασθενείς, ηλικιωμένους, εποχικά εργαζόμενους, εργαζόμενους την Κυριακή, φοιτητές/σπουδαστές και μαθητές της Γ΄ Λυκείου εν μέσω Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, ηδυνατότητα αύξησης της συμμετοχής συνεπάγεταιδιεύρυνση και εμβάθυνση της Δημοκρατίας, καθώς αυτή γίνεται πιο αντιπροσωπευτική. «Τα αποτελέσματα των εκλογών αντικατοπτρίζουν τις απόψεις περισσότερων, όχι μόνο πολιτών, αλλά και κοινωνικών ομάδων, που για διάφορους λόγους, οικονομικούς ή αντικειμενικούς, μπορεί να είχαν πρακτικές δυσκολίες συμμετοχής στη διαδικασία, όπως εποχικά εργαζόμενοι, ηλικιωμένοι και άλλοι συμπολίτες μας με κινητικές δυσκολίες, Ελληνες της διασποράς», λένε χαρακτηριστικά.

Πάντως ορισμένα κόμματα της αντιπολίτευσης εκφράζουν ενστάσεις στην καθολικότητα της ψήφου και μάλιστα αναμένεται να καταψηφίσουν. Το«Μανιφέστο» απευθύνθηκε σε τρεις βουλευτές προκειμένου να καταθέσουν την άποψή τους.

Φίλιππος Φόρτωμας: «Στόχος η ενίσχυση της δημοκρατίας»

Η κυβέρνηση σε μόλις έξι μήνες από τη δεύτερη θητεία της φέρνει προς ψήφιση ένα ακόμη νομοσχέδιο που στόχο έχει την ενίσχυση της δημοκρατίας με τη διευκόλυνση της άσκησης του δικαιώματος των εκλογέων. Μετά την άρση όλων των περιορισμών στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος Ελλήνων πολιτών από το εξωτερικό με τον ν. 5044/2023, η κυβέρνηση μεριμνά ώστε η παροχή του δικαιώματος αυτού να είναι πραγματική και όχι θεωρητική. Με τη θέσπιση της επιστολικής ψήφου εξασφαλίζουμε ότι ο κάθε πολίτης όχι μόνο εκτός των συνόρων, αλλά και εντός, θα έχει τη δυνατότητα να ασκήσει το δικαίωμά του. Η ενίσχυση της δημοκρατίας μας περνάει μέσα από την επιστολική ψήφο και για τον λόγο αυτόν πρέπει να στηριχθεί από όλους.

Παύλος Χρηστίδης: «Αυτονόητη απόφαση, ιδίως για τη γενιά μας»

Διαχρονικά, πιστεύω στη διαδικασία της διευκόλυνσης της ψήφου. Ειδικά, για τη γενιά μας, που για λόγους επαγγελματικούς και επιστημονικούς μετανάστευσε, αποτελεί αυτονόητη απόφαση. Αλλωστε, η ψήφος είναι η δύναμή μας. Και γι' αυτό πρέπει να πω ότι η συμμετοχή στις εκλογές δεν αποτελεί πρωτίστως τεχνικό, αλλά πολιτικό και κοινωνικό θέμα. Γι' αυτό ακόμα και σε χώρες όπως η Γαλλία, που επιτρέπεται ακόμα και η διά τρίτου ψήφος, η αποχή είναι μεγάλη. Οσον αφορά το νομοσχέδιο, το ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ της καθιέρωσης της επιστολικής ψήφου για τις ευρωεκλογές, με την έννοια ότι θα πρέπει να διευκολυνθούν όσοι έχουν κωλύματα άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος.Είναι, ωστόσο, απαραίτητες οι ασφαλιστικές δικλίδες.Από το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση απουσιάζει σειρά προβλέψεων, όπως η υποχρεωτική επιστροφή του φακέλου σε περίπτωση που ο εκλογέας δεν κάνει χρήση του, η πρόβλεψη για τις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο φάκελος μπορεί να έχει φθορές κατά την αποστολή του, ούτε για την εξακρίβωση των στοιχείων του εκλογέα κατά την αποστολή του φακέλου για τους εκτός επικρατείας εκλογείς.

Βασίλης Μεταξάς: «Εγείρονται ζητήματα αντισυνταγματικότητας»

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ για την επιστολική ψήφο, το οποίο στηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, αποτελεί μια αντιδραστική τομή, καθώς ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για την παραβίαση της μυστικότητας, της αμεσότητας και του αδιάβλητου της ψήφου. Κανείς δεν θα μπορεί να ελέγξει και να εγγυηθεί ότι ο κάθε ψηφοφόρος συμπλήρωσε τον φάκελο μόνος του, μακριά από βλέμματα και πιέσεις τρίτων, όπως τουλάχιστον εξασφαλίζει μέχρι σήμερα η αυτοπρόσωπη παρουσία στο εκλογικό τμήμα και η χρήση παραβάν.Ταυτόχρονα, εγείρονται σημαντικά ζητήματα αντισυνταγματικότητας, καθώς πρόβλεψη του συντάγματος είναι η ταυτόχρονη διενέργεια των εκλογών, κάτι που προφανώς με την επιστολική ψήφο καταργείται.Η διεθνής εμπειρία από όλες τις χώρες που χρησιμοποίησαν ή χρησιμοποιούν την επιστολική ψήφο «φωνάζει» για το τι πρόκειται να επακολουθήσει και στην Ελλάδα. Παντού καταγράφονται περιστατικά εκλογικής απάτης και χειραγώγησης ψήφου, ενώ πουθενά δεν παρατηρείται πραγματική μείωση της αποχής, η οποία, άλλωστε, έχει κυρίως πολιτικά και όχι τεχνικά αίτια.Η κυβέρνηση και τα κόμματα που θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο αναλαμβάνουν τεράστιες ευθύνες για την προβληματική κατάσταση που, με μαθηματική ακρίβεια, θα διαμορφωθεί.