Τα μαχαίρια στην Κουμουνδούρου έχουν βγει από τα θηκάρια, τη στιγμή που φουντώνει η σεναριολογία για την ηγεσία και διάφορα στελέχη βάζουν «φωτιά» με τις δημόσιες (και όχι μόνο) θέσεις τους.

Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς

 Υπήρξε μια σκηνή τις προηγούμενες ώρες με ένα κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, από τα μεγάλα σε ηλικία, που πήγε στην Κουμουνδούρου να πάρει κάποια προσωπικά αντικείμενα. Παρότι είναι χιουμορίστας ο συγκεκριμένος, η ατάκα προς τους υπάλληλους του κόμματος προκάλεσε αμηχανία. «Κανονικά η Tροχαία θα έπρεπε να απαγορεύσει την κυκλοφορία έξω στο δρόμο, με αφορμή τις εχθροπραξίες που έρχονται». Αν και ο επονομαζόμενος «παππούς» γέλασε δυνατά με το αστείο του, οι υπόλοιποι προβληματίστηκαν...

Τα μαχαίρια στην Κουμουνδούρου έχουν βγει από τα θηκάρια έπειτα από τη δεύτερη σερί βαριά ήττα στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, ενώ την ώρα που φουντώνει η σεναριολογία για την ηγεσία του κόμματος, «φωτιά» βάζουν διάφορες δηλώσεις στελεχών.

Μετά τις δηλώσεις του Ευάγγελου Αποστολάκη (ο Αλέξης Τσίπρας δεν αμφισβητείται προς το παρόν...) και του πρώην γραμματέα Δημήτρη Βίτσα (να αναλάβει επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας), όπως και έπειτα από το μερικό «ξεκατίνιασμα» του Νίκου Μπίστη και του Παύλου Πολάκη για την απλή αναλογική, τις επόμενες ώρες θα δουν το φως της δημοσιότητας απόψεις του Βαγγέλη Αντώναρου, ο οποίος λέει ότι τα πρόσωπα της Εκλογικής Επιτροπής από τον πρώτο στον δεύτερο γύρο ήταν «χλομά» (βλ. Διονύσης Τεμπονέρας), αλλά και του Ανδρέα Νεφελούδη, συντονιστή του τμήματος εργασιακών, ο οποίος θα αναφέρει περιστατικά ενός χρεοκοπημένου κομματικού μηχανισμού και όχι μόνο.

Επισήμως τα στελέχη της «Ομπρέλας» ζητούν το συνέδριο να γίνει έπειτα από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, τον προσεχή Νοέμβριο, ενώ προτείνουν δυαρχία στο κόμμα. Από την πλευρά των προεδρικών, ξεκαθαρίζεται ότι οι αλλαγές πρέπει να γίνουν άμεσα και πριν από τη ΔΕΘ. Η γραμμή των κορυφαίων στελεχών της εσωκομματικής αντιπολίτευσης είναι να λένε ότι ο πρόεδρος «θα πρέπει να πάρει τολμηρές αποφάσεις, είτε αποφασίσει ότι θα μείνει είτε αποφασίσει ότι θα παίξει κάποιον άλλον ρόλο», δείχνοντάς του τη θέση του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Το προσεχές Σαββατοκύριακο η θερμοκρασία αναμένεται να ανέβει περισσότερο, αφού παρέμβαση κορυφαίου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ρίξει «νερό στο μύλο της εσωστρέφειας» με αναφορές στα κακώς κείμενα. Η κατάσταση στο κόμμα αναμένεται να βαρύνει και μετά τη «λευκή πετσέτα» που φαίνεται να έχει πετάξει από το βράδυ της 25ης Ιουνίου ο... ηγέτης ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Δεδομένου ότι ο υπεύθυνος για τις περιφερειακές εκλογές και τις επιλογές των υποψήφιων Χρήστος Σπίρτζης δεν έχει εκλεγεί καν βουλευτής, κατανοεί κανείς ότι όλη η κομματική προετοιμασία θα πρέπει να ξεκινήσει από το μηδέν. Ηδη το κλίμα διάλυσης που επικρατεί φτάνει στα πρόσωπα της Αυτοδιοίκησης, με αποτέλεσμα κάποιοι από αυτούς να επανακαθορίζουν τη στάση τους, όπως ο μπασκετμπολίστας Νίκος Παππάς, τον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας είχε ανακοινώσει ως υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων. Οταν μάλιστα ακούγονται και εκφράσεις του τύπου «δεν ήμουν ποτέ ΣΥΡΙΖΑ», κατανοεί κανείς ότι δεν θα πλήξουμε με το κόμμα της Κουμουνδούρου.

Στα επόμενα 24ωρα η «Ομπρέλα» θα ασκήσει κριτική και στις μονομερείς αποφάσεις του... άχαστου όλο το προηγούμενο διάστημα. Η κριτική θα αρχίσει από την επιλογή της Πόπης Τσαπανίδου την οποία δέχθηκε ο πρόεδρος στο γραφείο του, εντάσσοντάς την στο κόμμα, και στη συνέχεια ελήφθησαν οι αποφάσεις ένταξής της από τα κομματικά όργανα. Οι διαδικασίες αυτές του... ηγέτη ήταν πρωτόγνωρες για στελέχη που έχουν θητεύσει στα κόμματα της Ευρωκομμουνιστικής Αριστεράς και τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ φθάνει στα... τότε ποσοστά των συγκεκριμένων κομμάτων θυμούνται τις πολιτικές ρίζες τους και κρίνουν.

Τις τελευταίες ώρες γίνονται πολλές ζυμώσεις από τους ανθρώπους της «προεδρικής φρουράς» με τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, ώστε να εκτιμηθεί ο βαθμός αμφισβήτησης του προέδρου. Πολλά από τα μέλη φαίνονται να απαξιώνουν πλέον την οποιαδήποτε κίνηση Τσίπρα και να θεωρούν τον ΣΥΡΙΖΑ «οριστικά χαμένη υπόθεση» για τα πολιτικά πράγματα της χώρας.

Σε διαδικαστικό επίπεδο, ήδη δημιουργείται αναβρασμός από το πέρασμα στην ανεργία πολλών μετακλητών στελεχών, βουλευτών του κόμματος που δεν εξελέγησαν. Το κλίμα θα γίνει ακόμα πιο δυσάρεστο τις επόμενες ώρες, με την αναμενόμενη ενημέρωση του οικονομικού τμήματος της Κουμουνδούρου για τη λήξη της συνεργασίας με πάμπολλα επαγγελματικά στελέχη.

Αν και η κατάσταση δεν δείχνει ότι θα βελτιωθεί στο ελάχιστο, μια κίνηση που παρατηρείται μεταξύ των μελών του κόμματος με συλλογή υπογράφων για αποπομπή των «μουσαφίρηδων» αναμένεται να δημιουργήσει νέο κύμα εσωστρέφειας. Ακόμα και όταν ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη κίνηση, κάποια από τα προβεβλημένα στελέχη που σύνδεσαν το όνομά τους με τον ΣΥΡΙΖΑ τους τελευταίους μήνες μπορεί να έχουν αποχωρήσει από μόνα τους.

Στο σκηνικό που διαμορφώνεται, ο... ηγέτης προσπαθεί να βρει το «καθαρό μυαλό» και να σώσει ό,τι σώζεται. Για την ώρα, εμφανίζεται ολοκληρωτικά αδύναμος να το πράξει, ενώ ακόμα και οι στενότεροι συνεργάτες του τον ψάχνουν...