Πρεμιέρα σήμερα για τις εσωκομματικές διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη βαριά ήττα στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Τα κορυφαία στελέχη του εκτελεστικού γραφείου της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συνεδριάσουν απόψε για να αντιπαρατεθούν προκειμένου να βρουν τα γιατί και τα διότι της εκλογικής συντριβής.  Όπως έγινε γνωστό, ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει εκτάκτως δηλώσεις στο Ζάππειο στις 12.30 το μεσημέρι.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να παρουσιάσει τον οδικό χάρτη της πορείας σαρωτικών αλλαγών που έχει εξαγγείλει καθώς το αίτημα συνεδρίασης των κομματικών οργανών τίθεται επιτακτικά από σειρά στελεχών τις τελευταίες ώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Πολιτική Γραμματεια θα συνεδριάσει το Σάββατο, με βασικό αντικείμενο πότε θα γίνει συνέδριο και η εκλογή Προέδρου καθώς και νέας Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση. Τον Μάιο του 2022 τα περίπου 170.000 εγγεγραμμένα μέλη του κόμματος είχαν εκλέξει τον Αλέξη Τσίπρα και την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα στρατόπεδα οπλίζονται Προεδρικοί vs «Ομπρέλα»

Τα σπαθιά φαίνεται ότι έχουν βγει για τα καλά από τα θηκάρια και ήδη οι εσωκομματικές πτέρυγες λαμβάνουν θέσεις μάχης. Στην «προεδρική» πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που συνιστά πλειοψηφία εντός της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αποφεύγουν σαν τον διάολο το λιβάνι την εσωτερική εσωστρέφεια, και επιθυμούν η αυτοκριτική να προχωρήσει άμεσα μαζί με τις αλλαγές που θέλει ο Τσίπρας καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να οδηγηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε μεγαλύτερη συντριβή στις αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά και στις ευρωεκλογές του 2024.

Οι «προεδρικοί» λοιπόν θέλουν τις εσωκομματικές διαδικασίες να τρέξουν ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι, δηλαδή διαρκές συνέδριο, όπως και η εκλογή Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από την κομματική βάση.

Αυτό βέβαια δεν αρέσει καθόλου στην αριστερόστροφη τάση «Ομπρέλα» που εκτιμά ότι θα πρέπει να εξελιχθεί ένας de profundis εσωκομματικός διάλογος για όλους και για όλα. Επομένως λέει η «Ομπρέλα» για τις ανάγκες του συνεδρίου, θα πρέπει να εκλεγούν νέοι σύνεδροι, ενώ δεν αποκλείεται η μειοψηφία του κόμματος να υποστηρίξει μια εναλλακτική υποψηφιότητα απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα,

Επιπλέον επιθυμεί ο προσυνεδριακός διάλογος να γίνει συντεταγμένα, και όχι στο πόδι και με διαδικασίες εξπρές όπως θέλουν οι προεδρικοί, να οριστούν οι αναγκαίες Επιτροπές Συνεδρίου και Θέσεων, δείγμα ότι ξεκινά μια συνολική αυτοκριτική για λάθη και παραλείψεις.

Όλα αυτά την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας δέχεται πυρά ενώ ήδη σημαίνοντα στελέχη κατακρίνουν τον ηγεμονισμό και την αλαζονεία που επέδειξε και που είχε ως αποτέλεσμα το καταποντισμό που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές.