Αρχίζουν τα όργανα –και επίσημα- στον ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλέξη Τσίπρα να συγκαλεί το Εκτελεστικό Γραφείο το πρωί της Πέμπτης στις 11. Αυτός είναι και ο λόγος που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν συμμετέχει στη συνεδρίαση των Ευρωσοσιαλιστών, όπως σχολίαζαν πηγές της Κουμουνδούρου το πρωί.

Σε αυτή τη συνεδρίαση αναμένεται να οριστεί το χρονοδιάγραμμα μέχρι το συνέδριο για την εκλογή ηγεσίας με τον ίδιο να παίζει τα ρέστα του για την επανεκλογή του. Σύμφωνα με πληροφορίες το όργανο θα συνεδριάσει με διευρυμένη σύνθεση. Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να επιθυμεί μια διαδικασία εξπρές που θα ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι. Αντίθετη άποψη όμως έχει η εσωκομματική αντιπολίτευση που τονίζει πως θα πρέπει να προηγηθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές.

«Αυτοκριτική» ζητά ο Σκουρλέτης

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα τρέξει μόνος του στην κούρσα για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ όταν θα γίνει το έκτακτο συνέδριο του κόμματος. Η «Ομπρέλα» ετοιμάζεται να κατεβάσει αντίπαλο στην εσωκομματική διαδικασία όχι με την ελπίδα ότι θα εκλεγεί αλλά για να καταγραφεί η παρουσία της εσωκομματικής αντιπολίτευσης και να ενισχυθεί ο ρόλος της για την επόμενη ημέρα. «Τέτοιες ψευδαισθήσεις δεν υπάρχουν, κανείς δεν υπάρχει περίπτωση να τον κερδίσει σε αυτή τη φάση και δεν είναι αυτός ο στόχος» είπε στέλεχος της «Ομπρέλας». Η απόφαση θα ληφθεί στην πανελλαδική συνδιάσκεψη της τάσης που θα γίνει διαδικτυακά το Σάββατο.

Τα στελέχη της «Ομπρέλας», με επικεφαλής τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, έχουν ξεκινήσει να προετοιμάζονται για την «μητέρα των μαχών» από το βράδυ της εκλογικής συντριβής και την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να παραμείνει στην προεδρία. Ο Αλέξης Τσίπρας και οι «προεδρικοί» θέλουν να τελειώσουν όλα και διευθετηθούν οι όποιες εκκρεμότητες μέσα στο καλοκαίρι. Αντίθετα, η «Ομπρέλα» ζητά να αρχίσει τώρα η συζήτηση και να γίνει συνέδριο του κόμματος μετά τις δημοτικές εκλογές. Αυτό που ζητούν είναι να γίνει «αυτοκριτική» όχι μόνο για την προεκλογική περίοδο που τελείωσε πριν λίγες μέρες αλλά για όλη την περίοδο από το 2019 έως σήμερα.

Ο Πάνος Σκουρλέτης, μάλιστα, το πήγε και ένα βήμα παραπέρα λέγοντας στον Real FM ότι αυτοκριτική δεν έγινε ούτε το 2019 για τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση. «Νομίζω ότι ένα αποτέλεσμα δεν διαμορφώνεται μόνο κατά την προεκλογική περίοδο. Χτίζεται όλη την προηγούμενη περίοδο, από την επόμενη και του 2019. Έρχομαι σε ένα στοιχείο μιας πρώτης κριτικής, που δεν κάναμε στον βαθμό που μας επέβαλαν οι ανάγκες το 2019 και μετά το 2019. Νομίζω ότι μετά το 2019 δεν μπορέσαμε να συζητήσουμε επαρκώς και σε βάθος την κυβερνητική εμπειρία και να διαβάσουμε, ας πούμε, ακριβώς τα ζητήματα, τα οποία μας είχαν απασχολήσει» τόνισε.

Η εσωκομματική αντιπολίτευση γνωρίζει πολύ καλά ότι σε ένα συνέδριο που θα γίνει άμεσα οι συσχετισμοί θα είναι εναντίον της καθώς οι «προεδρικοί» σύνεδροι είναι το 75% του συνόλου. Η μετάθεση του το φθινόπωρο, αντίθετα, συνεπάγεται βάσει καταστατικού την εκλογή νέων συνέδρων. Σημείο τριβής αναμένεται να είναι η εκλογική βάση για την ανάδειξη του νέου προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής, καθώς υπάρχουν νέα μέλη που γράφτηκαν μετά το περασμένο συνέδριο.