Το γεγονός πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας αρνήθηκε την πρόσκληση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών να παραστεί την Τετάρτη στην καθιερωμένη προσύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) μπορεί να σημαίνει πολλά για την κατάσταση που μπορεί να επικρατεί αυτή τη στιγμή στα εσωτερικά του κόμματος της Κουμουνδούρου.

Πιο συγκεκριμένα, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως ο κ. Τσίπρας έχει ήδη ενημερώσει για την αδυναμία του να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες «λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων». Τώρα, δεν είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς ποιες μπορεί να είναι αυτές οι «ανειλημμένες υποχρεώσεις», εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκε για δεύτερη φορά μια μεγάλη ήττα μετά την εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου, οπότε και μειώθηκαν τα ποσοστά του ακόμα περισσότερο σε σχέση με τον Μάιο. 

Παράλληλα, σύμφωνα με τις πληροφορίες φαίνεται πως έχουν ξεκινήσει ήδη οι προετοιμασίες για τη σύγκληση των κομματικών οργάνων, καθώς τις επόμενες μέρες αναμένεται να συνεδριάσει το Εκτελεστικό Γραφείο, η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος και η Κεντρική Επιτροπή. Βέβαια ίσως και να τον βόλεψε όπως διαμορφώθηκε η κατάσταση, καθώς θα έπρεπε να δικαιολογήσει τα...αδικαιολόγητα το «ανερχόμενο αστέρι της σοσιαλδημοκρατίας».