Σε αυτή τη δήλωση προχώρησε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Αριστεράς, Στέλιος Κούλογλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Ναυτεμπορική, στη δημοσιογράφο Νικόλ Λειβαδάρη. Κληθείς να σχολιάσει τη δημοσκόπηση της GPO, η οποία έθεσε το ερώτημα «ποιος είναι ο καταλληλότερος ηγέτης της Κεντροαριστεράς» και στην οποία οι ερωτηθέντες προτίμησαν τον Αλέξη Τσίπρα, ο κύριος Κούλογλου είπε ότι δεν θα πρέπει να μετάσχει σε ένα τέτοιο εγχείρημα, δηλαδή της ενοποίησης της Κεντροαριστεράς. Επιχειρηματολογώντας επάνω σε αυτό, είπε ότι «στον Αλέξη Τσίπρα, οφείλει η Αριστερά τον θρίαμβό της, αλλά και την καταστροφή της. Επομένως - δηλαδή, κανένας άλλος δεν θα μπορούσε να πετύχει αυτό που πέτυχε ο Τσίπρας, να φέρει δηλαδή την Αριστερά στην κυβέρνηση. Αλλά και κανένας άλλος δεν θα μπορούσε να πετύχει -δυστυχώς απέτυχε- ο Τσίπρας, παραδίδοντας ένα ολόκληρο κίνημα στη Νέα Δημοκρατία και ένα κόμμα στον κύριο Κασσελάκη». Η αλήθεια είναι ότι πράγματι ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να κάνει κυβέρνηση την Αριστερά καθώς και το γεγονός ότι η συγκεκριμένη διακυβέρνηση αποδόμησε πλήρως την Αριστερά στη συνείδηση των πολιτών.

Στη συνέχεια ο κύριος Κούλογλου είπε ότι παρότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει «σοβαρά ηγετικά προσόντα», τα οποία θα μπορούσε να αξιοποιήσει σε ένα τέτοιο εγχείρημα, κάποια στιγμή αργότερα. Ως προϋπόθεση έθεσε την αυτοκριτική του Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι «αυτό που χρειάζεται -για εμένα τουλάχιστον- είναι να ακούσω ποια είναι τα λάθη. Πού έγιναν τα λάθη; Γιατί έφτασε η Νέα Δημοκρατία το 2023, να κερδίσει με 20% διαφορά; Αυτό δεν το έχω ακούσει. Και όσο δεν το έχω ακούσει αυτό, όσο δεν έχω ακούσει πώς ένα κόμμα, έφτασε σε τέτοια κρίση ώστε να εκλέξει τον κύριο Κασσελάκη, νομίζω είναι ακόμα πρόωρο να μιλάμε για επιστροφή Τσίπρα».

Βέβαια, κάτι μας λέει ότι εάν ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσιζε να κάνει ειλικρινή αυτοκριτική, μάλλον ουδείς θα ήταν ιδιαιτέρως χαρούμενος με αυτά που θα άκουγε. Διότι στην πραγματικότητα, ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να πείσει μια σημαντική μερίδα των ψηφοφόρων, να φέρουν στην κυβέρνηση ένα συνονθύλευμα καφενόβιων, ονειροπόλων και παπατζίδων, με τα απολύτως αναμενόμενα αποτελέσματα: να τα κάνουν όλα ρόιδο. Και για να είμαστε δίκαιοι, ακόμη κι αν όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης Τσίπρα, ήταν φτασμένοι τεχνοκράτες, εάν θα ήθελαν να παραμείνουν ιδεολογικά συνεπείς, θα ήταν ελάχιστα καλύτεροι από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ 2015-2019. Οπότε καλύτερα ας την αφήσει την ειλικρινή αυτοκριτική, διότι δεν θα αρέσει σε κανέναν.

Η δήλωση του Στέλιου Κούλογλου

Νικόλ Λειβαδάρη: «Είδαμε μια δημοσκόπηση της GPO, για το ποιος θα μπορούσε, ή ποιος θα έπρεπε να ηγηθεί της Κεντροαριστεράς και είδαμε να προηγείται ο Αλέξης Τσίπρας. Δεύτερος ήταν ο κύριος Ανδρουλάκης. Θεωρείτε ότι μπορεί να παίξει ρόλο ο Αλέξης Τσίπρας; Πρέπει να μετάσχει σε ένα τέτοιο εγχείρημα;»

Στέλιος Κούλογλου: «Νομίζω ότι δεν πρέπει προς το παρόν, να μετάσχει σε ένα τέτοιο εγχείρημα. Στον Αλέξη Τσίπρα, οφείλει η Αριστερά τον θρίαμβό της, αλλά και την καταστροφή της. Επομένως - δηλαδή, κανένας άλλος δεν θα μπορούσε να πετύχει αυτό που πέτυχε ο Τσίπρας, να φέρει δηλαδή την Αριστερά στην κυβέρνηση. Αλλά και κανένας άλλος δεν θα μπορούσε να πετύχει δυστυχώς απέτυχε ο Τσίπρας, παραδίδοντας ένα ολόκληρο κίνημα στη Νέα Δημοκρατία και ένα κόμμα στον κύριο Κασσελάκη».

Νικόλ Λειβαδάρη: «Αυτή είναι η καταστροφή στην οποία αναφέρεστε;»

Στέλιος Κούλογλου: «Ναι, ναι. Επομένως, θεωρώ ότι θα πρέπει φυσικά στην πολιτική - ποτέ δεν πρέπει να λες ποτέ και ο Αλέξης έχει σοβαρά ηγετικά προσόντα, τα οποία θα μπορούσαν - κάποια στιγμή αργότερα. Αλλά αυτή τη στιγμή, αυτό που χρειάζεται -για εμένα τουλάχιστον- είναι να ακούσω ποια είναι τα λάθη. Πού έγιναν τα λάθη; Γιατί έφτασε η Νέα Δημοκρατία το 2023, να κερδίσει με 20% διαφορά; Αυτό δεν το έχω ακούσει. Και όσο δεν το έχω ακούσει αυτό, όσο δεν έχω ακούσει πώς ένα κόμμα, έφτασε σε τέτοια κρίση ώστε να εκλέξει τον κύριο Κασσελάκη, νομίζω είναι ακόμα πρόωρο να μιλάμε για επιστροφή Τσίπρα».