Μια ιδιαιτέρως διαφωτιστική μαρτυρία έλαβε την περασμένη Πέμπτη ο εφέτης ανακριτής που ερευνά την υπόθεση της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών, αναφορικά με την αιτία πρόκλησης της έκρηξης και της πυρόσφαιρας στον τόπο του δυστυχήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ανακριτικό γραφείο του κ. Σωτήρη Μπακαΐμη προσήλθε αυτοβούλως ο επιστημονικός συνεργάτης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος των τεχνικών επιτροπών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κωνσταντίνος Πασπαλάς, προκειμένου να καταθέσει την επιστημονική του γνώση σχετικά με τους μηχανισμούς και τα υλικά που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την αρχική ανάφλεξη και το fireball δευτερόλεπτα αργότερα.
Δικαστικές πηγές επισημαίνουν ότι ο πραγματογνώμονας ηλεκτρολόγος μηχανολόγος μηχανικός υποστήριξε ότι κατά την άποψή του και πέραν πάσης αμφιβολίας τα έλαια σιλικόνης των μηχανών των τρένων, υπό τις συνθήκες που δημιούργησε η σφοδρή σύγκρουση, μπορούν να προκαλέσουν την ισχυρή έκρηξη, που μετατράπηκε σε μεγάλο «μανιτάρι» φωτιάς, η οποία έκαιγε επί μισή ώρα.
Πλειάδα εκθέσεων
Η εν λόγω κατάθεση έρχεται να επιβεβαιώσει πλειάδα τεχνικών εκθέσεων, που βρίσκονται στη διάθεση του εφέτη ανακριτή. Πρώτα και κύρια την έκθεση των διορισμένων από την ανάκριση πραγματογνωμόνων, Βασιλάκου και Μπατζόπουλου, το πόρισμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αλλά και τις πραγματογνωμοσύνες που εκπόνησαν τεχνικοί σύμβουλοι για λογαριασμό της Hellenic Train και της οικογένειας Πλακιά.
Στα ίδια συμπεράσματα, αναφορικά με τον μηχανισμό πυροδότησης, καταλήγει και το πόρισμα του Αναστάσιου Δέδε, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας και βρίσκεται από τον Φεβρουάριο 2024 στο γραφείο του δικαστικού λειτουργού.
Τέλος, τόσο η πρώτη έκθεση του Γενικού Χημείου του Κράτους για τα έλαια σιλικόνης, ως υπεύθυνα για την ανάφλεξη φωτιάς, όσο και η τελευταία που βάζει και το φρέον του συστήματος ψύξης θέρμανσης στο «κάδρο», αποκλείουν την παρουσία χημικού παράγοντα στην έκρηξη και την πυρόσφαιρα.
Πάντως, μετά τον «μύλο» που προκάλεσαν τα ήξεις αφήξεις του παραιτηθέντος προέδρου του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, Χρήστου Παπαδημητρίου, για τις αναφορές στο πόρισμα του Οργανισμού για την πυρόσφαιρα και το τι την προκάλεσε, αλλά και το δημόσιο «άδειασμα» του Εθνικού Οργανισμού από τα πανεπιστήμια της Γάνδης και της Πίζας, ο εφέτης ανακριτής έχει ήδη αποφασίσει να ζητήσει πραγματογνωμοσύνη για την πυρόσφαιρα.
Κατ’ αρχάς, η επιστημονική έρευνα θα εξετάσει αν ήταν σωστή η μεθολογία των ξένων εργαστηρίων, τις γνωματεύσεις των οποίων έλαβε υπόψη ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ. Η πραγματογνωμοσύνη αναμένεται να γίνει μέσω προσομοίωσης και ειδικών πειραμάτων στα εξειδικευμένα εργαστήρια του Γενικού Χημείου του Κράτους, με τον ίδιο τρόπο που είχαν διενεργηθεί και τα προηγούμενα έξι πειράματα για τη «συμπεριφορά» των ελαίων σιλικόνης σε συνθήκες φωτιάς.
Σημειώνεται ότι εκείνα τα πειράματα έγιναν κατόπιν εντολής του καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Δημήτριου Καρώνη, που έχει αναλάβει να συντάξει και την αντίστοιχη τεχνική έκθεση. Τα συνεχώς νέα δεδομένα στην έρευνα ευθύνονται εν πολλοίς για τη μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του πορίσματος της ομάδας Καρώνη, που σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση τοποθετείται χρονικά μετά το Πάσχα.
Τα πτυχία και τις άδειες ασκήσεως επαγγέλματος ζητά με παραγγελία του ο εφέτης ανακριτής από συνολικά είκοσι επιστήμονες-τεχνικούς συμβούλους που εμπλέκονται στην ποινική διερεύνηση της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών. Πρώτο στη μακρά του λίστα ο κ. Μπακαΐμης έβαλε τον Κώστα Λακαφώση, την επιστημονική επάρκεια του οποίου ευθέως αμφισβήτησαν η οικογένεια Πλακιά και οι συγγενείς του μηχανοδηγού της εμπορικής αμαξοστοιχίας, Δημήτρη Μασσαλή, αλλά και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, με την τελευταία παρέμβασή της.
Ο πρόεδρος της ΕΔΑΠΟ αναγκάστηκε δημόσια να παραδεχτεί ότι δεν γράφτηκε ποτέ στο Τεχνικό Επιμελητήριο για να μην... πληρώνει εισφορές, ενώ όσον αφορά τα συμπεράσματα της έκθεσής του έχουν τύχει πολλών... τροποποιήσεων έως σήμερα. Στην αρχή υπήρχε παράνομο φορτίο πολλών τόνων στο πρώτο βαγόνι της εμπορικής αμαξοστοιχίας, μετά το φορτίο μετακινήθηκε στη δεύτερη ηλεκτράμαξα και ακολούθως μίκρυνε σημαντικά, τόσο που να χωρά σε ένα μικρό κυβοειδές πλαστικό κοντέινερ.
Αξιοσημείωτο βεβαίως παραμένει το γεγονός ότι ποτέ, τόσο ο κ. Λακαφώσης όσο και οι υπόλοιποι τεχνικοί σύμβουλοι που έχουν μιλήσει για υδρογονάνθρακες παρανόμως μετακινούμενους με το εμπορικό τρένο, δεν έχουν προσδιορίσει με ακρίβεια την ποσότητα αλλά και το είδος του παράνομου χημικού υλικού.