Το βασικό και κρίσιμο ζητούμενο που ανέδειξε, δυστυχώς με τραγικό τρόπο, το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, το οποίο αφορά τη «θεραπεία» του ελληνικού σιδηροδρόμου που υποφέρει από χρόνιες παθογένειες, έχει χαθεί μέσα στην πνιγηρή ατμόσφαιρα της συνωμοσιολογίας, των fake news και της τοξικής αντιπαράθεσης για την πυρόσφαιρα, το παράνομο εύφλεκτο φορτίο, τα έλαια σιλικόνης, τα «βαγόνια που χάθηκαν», τα ηχητικά του 112, τα πτυχία των τεχνικών συμβούλων και το διφορούμενο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ.
Η κοινή γνώμη δηλητηριάζεται, ενώ οι συγγενείς και οι φίλοι των 57 θυμάτων της τραγωδίας ζουν με τους εφιάλτες τους, χωρίς διέξοδο στην αλήθεια και τη δικαιοσύνη.
Στην επιστημονική έκθεση του Πανεπιστημίου της Γάνδης σχετικά με τις προσομοιώσεις της πυρόσφαιρας στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, που είχαν πραγματοποιήσει εμπειρογνώμονες οικογενειών θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη και εκτελέστηκε για λογαριασμό του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, επισημαίνεται ότι «τα σταγονίδια ελαίου σιλικόνης μπορούν να αναφλεγούν εφόσον υπάρχει επαρκώς υψηλή πηγή θερμότητας…».
Στα συμπεράσματα της έκθεσης του Πανεπιστημίου της Γάνδης γίνεται λόγος για «αρκετές σημαντικές αβεβαιότητες», που αφορούν τη θέση, το μέγεθος, τον τύπο και τη μέθοδο έγχυσης του υλικού που προκάλεσε την πυρκαγιά, ενώ ο προσδιορισμός της ποσότητας του καυσίμου που οδήγησε στην πυρόσφαιρα «απαιτεί μια πιο ολοκληρωμένη μελέτη ευαισθησίας με την ενσωμάτωση των σωστών θερμοφυσικών ιδιοτήτων των καυσίμων εξετάζοντας μεταξύ άλλων την επίδραση της πηγής θερμότητας».
Η αβεβαιότητα και η ασάφεια στα συμπεράσματα για τον σχηματισμό πυρόσφαιρας παραμένουν αμετάβλητες και μετά τη χρήση πληροφοριών από το βιντεοσκοπημένο υλικό σχετικά με το δυστύχημα στα Τέμπη. «Δεν μπορεί να εξακριβωθεί εάν η επιλεγμένη γεωμετρία μοιάζει, σε εύλογο βαθμό ακρίβειας, με αυτό που συνέβη στην πραγματικότητα κατά τη διάρκεια του δυστυχήματος», αναφέρουν οι ερευνητές.
Η πυρόσφαιρα και το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ έδωσαν ένα καίριο χτύπημα στην αξιοπιστία της διερεύνησης του δυστυχήματος στα Τέμπη. Ο Οργανισμός, που είχε συσταθεί πριν από ενάμιση χρόνο, έκανε λόγο για δυόμισι τόνους άγνωστης εύφλεκτης ύλης, υιοθετώντας ουσιαστικά τα περί παράνομου φορτίου που είχε αρχικά αναπτύξει η Επιτροπή Διερεύνησης Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Οικογενειών (ΕΔΑΠΟ), καθώς και ο τεχνικός τους σύμβουλος, Κώστας Λακαφώσης.
Μετά την επίσημη παρουσίαση του πορίσματος, στην οποία παρών ήταν και ο Κώστας Λακαφώσης, ο Χρήστος Παπαδημητρίου δήλωσε άγνοια για τον ρόλο Λακαφώση και αμέλεια για την ηλεκτρονική αλληλογραφία του Λακαφώση με το Πανεπιστήμιο της Γάνδης.
Στην αρχική του ανάλυση το Γενικό Χημείο του Κράτους ανέφερε ότι είναι δυνατό να αναφλεγούν τα έλαια σιλικόνης προκαλώντας το μανιτάρι της φωτιάς, που καταγράφηκε κατά τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών. Σε δύο εκθέσεις του, ύστερα από εντολή του ανακριτή, αναφέρει ότι εντόπισε ίχνη ξυλολίου, κυρίως, στα συντρίμμια των μηχανών του εμπορικού τρένου, ενώ μετά την παρουσίαση του πορίσματος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ κάνει αναφορά και στο φρέον από τα κλιματιστικά των τρένων υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε και αυτό το υλικό να εκραγεί υπό συγκεκριμένες συνθήκες.
Ο Βασίλης Κοκοτσάκης επιμένει ότι το εμπορικό τρένο μετέφερε ένα γιγαντιαίο φορτίο με διαλύτες, όπως ξυλόλιο και τολουόλιο, που χρησιμοποιούνται στη χημική βιομηχανία αλλά και στη νόθευση καυσίμων. Η έκθεση του πραγματογνώμονα Αναστασίου Δέδε, που είχε παραγγελθεί από την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και είχε παραδοθεί στον ανακριτή τον Φεβρουάριο του 2024, αποδίδει την πυρόσφαιρα στα έλαια σιλικόνης που περιέχονται στους μετασχηματιστές των τρένων.
Το… 14ο βαγόνι
Η θεωρία των «χαμένων βαγονιών» ξεκίνησε από τη συμπληρωματική πραγματογνωμοσύνη του τεχνικού συμβούλου της πλευράς της Μαρίας Καρυστιανού, Βασίλη Κοκοτσάκη, ο οποίος έκανε λόγο για 14ο βαγόνι στην εμπορική αμαξοστοιχία, το οποίο είχε… εξαφανιστεί. Οπως αποδείχθηκε, όμως, από τη δημοσιοποίηση των βίντεο του εμπορικού τρένου που εμφανίστηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο, η μοιραία αμαξοστοιχία είχε 13 βαγόνια, όπως είχε επιβεβαιώσει και η Hellenic Train.
Ο εφέτης ανακριτής Λάρισας, ύστερα από αίτημα της πλευράς του Νίκου Πλακιά, ζητεί από τους τεχνικούς συμβούλους και τους εμπειρογνώμονες να παρουσιάσουν τα πτυχία τους, ώστε να κριθεί η επάρκειά τους, γεγονός που θα καθορίσει αν οι εκθέσεις τους θα ληφθούν υπ’ όψιν στη δικαστική διαδικασία.
Πρώτος στη λίστα είναι ο Κώστας Λακαφώσης, καθώς είχε προηγηθεί η αποκάλυψη ότι ο Λακαφώσης δεν είναι μέλος του ΤΕΕ, αλλά είναι ασφαλισμένος στο Ταμείο των εργαζομένων στον Τύπο.
Ο εφέτης ανακριτής αλλά και η κοινή γνώμη αναμένουν το κρίσιμο πόρισμα του καθηγητή Μεταλλουργίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Δημήτρη Καρώνη, για την αιτία της πυρόσφαιρας. Ήδη ο καθηγητής έχει πραγματοποιήσει αυτοψία στα συντρίμμια των τρένων που έχουν μεταφερθεί στο Κουλούρι, σε μία προσπάθεια να αξιοποιηθούν περισσότερα στοιχεία και να αμβλυνθούν οι ασάφειες και οι αβεβαιότητες.